Inga bin. Ingen mat.

I dag – den 22 maj – är det biologiska mångfaldens dag vilket KRAV uppmärksammar genom att ge ut en kokbok tillsammans med en rad kockar och matkreatörer. Bland annat Erik Videgård, Niki Sjölund, Tove Nilsson och Tea Malmegård.

Men den här kokboken är inte som andra.

Den innehåller nämligen inga ingredienser. Och ger en hint om hur framtiden ser ut om vi inte gör något åt de kritiska situationen för vår viktiga pollinatörer.

Kokboken heter “Inga bin. Ingen mat” och lyfter det akuta läget för viktiga pollinatörer som bin, humlor och andra insekter. Och pja, för vår egen matproduktion.
De där viktiga trädgårdsmästarna vi är beroende av, men behandlar som skit genom att bygga bort naturområden, handla besprutad mat, anlägga stora gräsmattor (och trimma dem noggrant).

Vi människor tänker ofta att vi ska kontrollera naturen och bestämma, men faktum är att vi är i händerna på naturen.
För en tredjedel av allt som vi äter i dag måste pollineras. En tredjedel.

Om vi inte skapar bättre förutsättningar för pollinatörer – genom att låta naturen vara natur, skippa bekämpningsmedel och skapa vettiga levnadsförhållanden – blir det rejält fattiga kokböcker i framtiden – utan några ingredienser.

Vad vi äter idag påverkar vad vi kan äta i morgon.

Vad kan du göra?
– Ekologiskt! Handla ekologiskt så ofta du kan
– Fråga! Efterfråga mer ekologiskt in din matbutik
– Odla bi-dragande blommor! Det råder brist på mat för pollinatörerna och bi-dragande blommor blir som en buffé av mat. Här finns en lista på bi-dragande blommor. 
– Spara grönytan och låt stadens grönområden gå i blom. Pressa på och påminn politiker om att grönytor behövs – av många olika anledningar.
– Lata dig! Skapa vettiga levnadsförhållanden i din trädgård, på min balkong eller på kolonilotten genom att lata dig. Pollinatörer behövs natur och naturen är inte välordnad. Släng dig i hängmattan, skippa att klippa gräset och rensa ogräs.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Susann

  Får man lägga till på listan?
  Om en gillar att rensa och fixa i trädgården (fast en aldrig hinner ikapp) så lägg renset i en luftig hög i ett hörn av trädgården. Där trivs vildbin och humlor.
  Lägg gamla krukor och skålar upponer eller på sidan med lite bös i. Toppenbon det oxå!
  Ha gärna ett fat eller tallrik med vatten till dem oxå.

  1. emmasundh

   JAAA!

Lämna ett svar