I mitt badrumsskåp

IMG_9803

För ett par veckor sedan kom Apoteket hem till mig, i sällskap med fantastiska skönhetsjournalisten Caroline Hainer, kemisten Pär och toxikologen Winta. Deras uppdrag? Rota igenom mitt badrumsskåp och se vad jag egentligen använder för produkter till mitt hår, vad de innehåller, hur de påverkar miljön, om de är skadliga för människan och hur bra de är – egentligen!  Jag fick mig en rejäl kallsup när jag insåg att en av mina favoritprodukter kan innehålla ingredienser som kan störa fertiliteten och skada foster. Gulp!
Här kan du kika på inslaget.

Är du nyfiken på att veta om fler produkter?
Hos Sandra Beijer kikar detta gäng hudvårdsprodukter, hos Linda Hallberg snackar de om makeup och hos Caroline Hainer själv tar de sig en närmare titt på produkter som tandkräm, deodorant och tvål. Sjukt intressant.

Och det bästa? Är du fundersam över någon produkt i ditt badrumsskåp? Gå in på Apoteket.se och ställ frågor till deras toxikolog.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Jag förstår att det inte är du som bestämt men så dumt att dom blurrat produkterna. En vill ju veta vilka som är farliga så en inte använder dom själv 🙂

  1. Ja, jag förstår både dig och dem. Men jag kan avslöja att håroljan är av mycket känt håroljemärke och har ett afrikanskt land i sin titel =)
   Kram

 2. men vad spännande! ska värkligen titta på alla epiosderna. och, Emma, kan man inte få se lite mer bilder på din lägenhet, det såg så himla fint ut på dom korta klippen!! varma onsdagstankar till dig <3

  1. Ja, men absolut! Det ska jag absolut lägga upp.
   Just är det lite som en byggarbetsplats känns det som. Sakta men säkert strukturerar vi om lägenheten för att en liten bebis ska få plats, men så fort vi har fått någorlunda ordning så ska jag absolut visa mer.
   Kram och tack för önska-inläggs-pepp = alltid roligt!
   emma

 3. Det förvånar mig inte så mycket. Vill man leva “giftfri” ska man dessvärre använda så lite skönhetsprodukter som möjligt. Står ma inte ut med att hoppa över en del smink eller liknande får man acceptera att allt inte är 100% säkert. “You can’t have your cake and keep it”! Det där med parabener är så typiskt: man har bytt ut dem mot något värre, men ändå känner vi oss nöjda och hälsosamma när vi köper dem parabenfria produkterna… Marknadsföring!

  1. Ja, så himla tragiskt. Men bra att de uppmärksammar, för en vet ju liksom inte vad saker och ting innehåller. Jag tror att många (inklusive mig själv) har stor tilltro till lagstiftning. Att vissa ämnen inte får ingå som ingredienser, men så är det ju uppenbarligen inte. En hoppas ju att det blir strängare lagstiftning, så att välmående står högst på listan – inte pengar.
   Kram emma

 4. Jag säger bara NoPoo!!!! Jag har ett helt galet hår, tjockt men samtidigt väldigt tunna hårstrån och halvlockigt. Efter hundra år med omväxlande snustorrt och fett hår och en konstant sårig hårbotten höll jag på att bli galen. Råkade, i min desperata letande efter universalschampot snubbla in på en sida där de rekommenderade att sluta med schampo och använda silikonfritt balsam istället. Tänkte att de var galna. Ungefär samtidigt beklagade jag mig över mitt hopplösa hår för en vän. Hon log och sa: jag har slutat med schampo, det torkar bara ut hårbotten och håret. Använd silikonfritt balsam istället. Jag bytte ut mitt fina dyra frisörschampo mot ett billigt skräpbalsam utan silikoner. Nu såhär snart sex år senare har jag fortfarande inte förstått varför schampo används egentligen. Jag har dessutom blivit mer nopoofrälst. Har övergivit balsamtvättande mot enbart bikarbonat och ibland ägg. Hårt är fantastiskt. Sällan fett, sällan frissigt och de där lockarna jag har framträder bättre.

  Det som en gång började som en strävan att slippa fett hår och en sårig hårbotten har nu övergått till en l skepsis mot olika former av kemikalier och syntetiskt framställda material när det kommer till vad vi får i oss, har på huden och släpper ut i avloppet. Tror inte det kommit in en konventionellt framställd skönhetsprodukt över min tröskel på 3 år. Jag har läst lite väl många poäng i kemi och toxikologi för att bara säga: äsch, ingen fara. Jag är skeptisk och tror att användning av kemikalier påverkar oss mer än vi förstår. Så jag har bytt ut alla de där flaskorna med skönhetsprodukter i badrumsskåpet till bikarbonat, citron, kokosfett, kakao, potatismjöl, socker, honung och vatten. Ekologiskt så långt det bara går. Min yberkänsliga och superallergiska hud/kropp mår prima. Tror aldrig att jag haft så lite hudrelaterade problem sedan barnsben.

  Rekommenderar http://www.nopoo.se/ och div andra bloggar om nopoo (lady dahmer, tantullen mfl.) Man behöver kanske inte börja med att ta bort allt, men hellre en sak än inget…..

  1. Åh, vilken inspirerande kommentar! Jag måste absolut testa. Tack för tipset.
   Kram emma

 5. Jepp, tragiskt att man ska behöva vara kemist för att förstå vilka produkter som kan vara skadliga eller inte. Detta är verkligen ett ämne där lagstiftningen måste bli bättre!
  Kramar

 6. Fy vad läskigt! Rekomemderar GoodGuide, finns både som app och webbsida. Där rankar de produkter utifrån hur många hälsofarliga ingredienser de innehåller, miljötänk och social responsibility. Appen har dessutom en funktion där man kan scanna ean-koden och direkt få information om produkten. Väldigt lättbegripligt och enkelt och har fått mig att sluta handla massvis av produkter, t.ex. En massa saker från Lush som jag trodde var ett supermärke med bara “naturliga” ingredienser… Lättlurad som få!

 7. Åh jag vill gärna veta vilken mousse det är du har, den kanske du får skriva ut eftersom den var bra? 🙂 Kram

Kommentera

Stäng meny