Fredags-stassen!

God morgon fredag!
Fredag är lika med fredagstacos (fast ikväll blir det trattkantarellmackor!), fredagsmys och fredagsfeeling. Men fredagar är också for future. Det demonstreras världen över för klimatet.
Fredagen den 29 november är nästa stora, globala klimatstrejk.
Samma dag som … black friday.

Nu gäller det. Var på rätt sida om historien genom att delta!
Kan du inte delta i klimatstrejken? Kanske är du sjuksyrra vars arbete räddar liv eller svårt att delta på grund av knappa, ekonomiska marginaler – visa ditt stöd genom att bära #gröntbandförklimatet. Bär på jobbet och/eller dela på sociala medier.

Bär #gröntbandförklimatet den 29 november, men också varje fredag fram tills dess för att lyfta det knepiga i att:
1. Forskarna har ringat in klimatprobelmatiken. Vi människor (företag, individer och länder) släpper ut för mycket  växthusgaser. Växthusgaserna tjockar till växthusets väggar och tak, och det börjar blir för varmt därinne.  Det finns en ventilationslucka, men den håller på att dra igen. Och risken är att den går i baklås. Ett varmare klimat bidrar till att polarisarna smälter, havsnivån ökar och klimatet går bananas. På torra platser blir det torrare (svårt att odla, risk för skogsbränder) och på blöta platser blir det blötare (kostsamma översvämningar som för med sig sjukdomar, brist på färskvatten och svårt att odla). Människor kommer att behöva fly från obeboeliga platser, där det varken finns mat, färskvatten eller någonstans att bo. Och vad händer då? Jo, människor kommer bli desperata.
2. Det finns en lösning. Släppa ut mindre växthusgaser, så vi slipper leva i en framtid kantat av ett bananas-klimat.
3. Vi har fått en ganska snäv deadline, en liten lucka att stabilisera temperaturen (om vi inte gör något NU, så kommer delar av världen bli obeboelig för människan). Den möjligheten kommer inte igen.
3. Men vad görs? Trots att en enad forskarkår har ringat in problemet, gett lösningen och prickat in en deadline. Så görs för lite. Tok för lite. Det finns ett Parisavtal, men när ska våra beslutsfattare börja agera?

Vi människor är flockdjur. Vi gör som alla andra.
Att prata och visa att en bryr sig om klimatfrågan – genom att bära ett grönt band runt armen – är ett viktigt statement. Livsviktigt statement.

Om inte du och jag – vem?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Sara

    Heja heja!!

    PS din katt är så fin, berätta mer om den! Vad är den for ras? Är den bara inomhus?

  2. Ellen

    Jag gjorde en livsstilsförändring i somras. Jag har slutat shoppa kläder och prylar. Handlar bara mat nu för tiden, köttet är påväg att fasas ut helt. Det känns så jävla bra och inte alls så utmanande som jag trodde, känner mig så FRI, det jag har duger så gott, jag behöver inte mer. Jag behöver heller inte bry mig trender och värdslig skit. Så underbart!
    Gällande maten så har mitt sinne öppnats, tänker så mycket bredare och inte så kräset. Vågar gå utanför mina vardagsfegtrötta ramar. Bästa jag gjort. Tack vare inspo från dig, klimatklubben och greta!

Lämna ett svar