Ett kök med shackrutigt golv och öppna pastellhyllor

kök inredning

Så länge jag kan minnas har jag drömt om ett kök med shackrutigt golv och öppna hyllor.
I mitt barndomshem i Värmland finns det shackrutiga golv i var och varannat rum. Min mamma Märta är nämligen tokig i rutor. Bara tanken på lekfulla rutor på trägolvet ger mig en bit Värmland i sinnet, och en bit av min tokmorsa i hjärtat.
Öppna hyllor har jag alltid suktat efter i allahanda inredningstidningar. När jag och John bodde i vår älskade, fingröna lya i Hornstull, då hade vi just det. Öppna hyllor. Inget annat. Det fanns ingenstans att gömma fula saker, allt var transparent och öppet. Det gjorde att vi inhandlade nya saker till köket med största omsorg. Det kunde ta oss ett år att hitta ett durkslag. Och det var värt det. För när vi väl hittade det, ja, då var vi ju de fecto tvungna att leva med det i nyllet varje dag, året runt, där det stod på översta hyllan i köket. Helt synligt.

För ett år sedan flyttade vi till vår fina lägenhet i Midsommarkransen. Där fanns ett vitt, fräscht kök med köksskåp från golv till tak. Extremt praktiskt. Men varken jag eller John är särskilt praktiska av oss. Det såg otroligt roligt ut i alla skåp, för där stod noga utvalt porslin, vackra glas och det där satans durkslaget. Allt på de nedersta hyllorna. Vi hade helt enkelt inte tillräckligt med saker för att fylla upp alla hyllor med. Och vi vill heller inte ha så mycket saker, pryttlar och pinaler. Varje gång vi öppnade luckorna sken vi upp – där stod våra fina samlade saker, stolt uppradade, i väntan på entré. Så tog man det man skulle ha och stängde om sig. Det gjorde lite ont i hjärtat. Och med den meningen så tror jag att ni inser på vilken nivå vårt vintagenörderi är …
I somras målade min mor rutor på golvet och köket tog ett steg närmare oss i karaktär. Men det saknades förstås något. Öppna hyllor.

För några veckor bestämde vi oss. Vi skulle ta ner skåpen, försiktigt, försiktigt, och sedan ställa dem på vinden i väntan på nästa ägare. För vi inser att vårt nörderi har gränser. Och det vore hemskt tragiskt, oekonomiskt och icke-miljövänligt på ett fint och praktiskt kök att bara åka ut till ingen nytta. Nu står halva köket uppe på vinden, vilket gör att vi måste rensa bort en massa andra saker, vilket är bra. Men framförallt. Vi har fått vårt drömkök. Med shackrutigt golv och öppna hyllor.
Någon som är nyfiken att kika in?

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Camilla

  Jaa, vill jättegärna se!
  En liten fråga dock – tycker också det är himla fint med öppna hyllor, men måste man inte alltid diska av grejerna innan man använder dem eftersom det kommer damm och smuts på dem?

 2. Emilia

  Åh ja! Visa oss nu! Jag blir supermyfiken. Kram

 3. Rakel

  Ja, vil gjerne se! Åpne hyller er så fint 🙂

 4. Sarah - Har ni te?

  Men hjälp, ja såklart! Svinspännande att se hur det blev ju, erat förra kök var fantastiskt fint!

 5. Bello

  Jaaa visa!!

 6. Caroline

  Exakt de flaskorna har jag också framme på display, till och med samma smaker!

 7. Linnea

  Ja, nu måste du ju lägga ut bilder, jag är hur nyfiken som helst!
  För övrigt så har jag kommit fram till att jag kommenterar alldeles för sällan, men du kan ju komma ihåg sådär ibland i alla fall att här har du en liten norrlänning som läser din blogg varje dag och njuter till det fulla av varje litet ord som du skrivit, och när jag är ledsen så finns det ingenting bättre än att smyga sin in här. Jag kan bli tårögd bara av allting fint. Tack så otroligt mycket för att jag får en möjlighet att följa dig, det betyder otroligt mycket för mig.

 8. Ellen Lindberg

  Jag är! Jag älskar kök med hyllor, där allt portioneras i glasburkar och där kryddor växer i krukor. Så himla fint.

 9. Johanna

  Jag vill jättegärna se. Har ganska nyligen själv köpt en lägenhet och tycker att köket är lite tråkigt. Är sugen på öppna hyllor. 🙂

Lämna ett svar