Är det svårt att ge bort begagnat i julklapp?

– i betalt samarbete med Erikshjälpen Second Hand

Ladda upp med hörlurar! För vårt bästa (?) avsnitt (med råviktigt ämne) av Plan B-podden har precis släpps!

Kan du och jag påverka så att klapparna blir fjäderlätta i utsläpp och blytunga i omtanke, istället för tvärtom? Utan att hela julen känns som färgskalan i en Roy Andersson-film?

Klart vi kan!

Black week, black friday och julkommers står för dörren. Det ska köpas julklappar och maxas inför jul, allt glittrar och glimmar och reklamen skriker KÖP MIG! Alla vill ha lyckliga barn, en god jul och fin stämning. Så hur gör en?

I det nya – men resurseffektiva – Plan B-podden-avsnittet “Begagnat, jul & bättre normer”  snackar jag och min klimatkollega Maria Soxbo ämnet begagnat!
Krävs det mod att bära pre-älskat? Är det svårt att ge bort begagnade klappar? Och vilka normer behöver vi ändra?  Och hur ändrar vi dem? Vad har vi för ansvar? Möjligheter?

Vi tar också en svängom kring fördomen begagnat = äckligt. För vi har nämligen läst Erikshjälpens hållbarhetsrapport 2022  som visar att Erikshjälpens  klädförsäljning 2022 sparade:
1 279 153 kg kemikalier
2 686 221 300 liter vatten
13 572 ton koldioxid

Om vi sätter det i relation till en stor nykonsumtions-kedja som under samma period (2022) släppte ut 7,15 miljoner ton koldioxid.
Enligt en forskningsstudie från Colombia University orsakar utsläpp på 4434 ton koldioxid en människas liv. Det är bara att ta fram miniräknaren.

Vad är egentligen äckligt?
Och vilken bransch vill du stötta?

Erikshjälpen – som är en barnrättsorganisation med ideell secondhandverksamhet och möjliggörare av detta avsnittet – har 62 butiker runt om i Sverige (plus webbshoppen secondhand.se) som erbjuder pre-älskat.
Förutom att Erikshjälpen secondhand tillhandahåller begagnade kläder, prylar, möbler och hallå julsaker,  så fungerar Erikshjälpen secondhand som en språngbräda för människor långt ifrån arbetslivet och överskottet används för att göra skillnad. Erikshjälpen secondhand fick 2022 ett överskott på 89,4 miljoner kronor som fördelas mellan barnrättsorganisationen Erikshjälpen och butikernas lokala samarbetspartners barnrättsarbete.

Jag vet inte vad du tycker, men jag köper gärna mina klappar från cirkulära koncept som sparar resurser och där pengarna går till att förändra världen. Inte till någon rik knös som har ett mansion på en egen ö och vill bli ännu rikare.

Inför stundande kommers, där det råder kapplöpning i REA-kampanjer,  vevar Erikshjälpen secondhand i lugn och ro igång sin kampanj Vanliga veckan. Under sju dagar inför Black Friday kommer Erikshjälpen ge alla pang-erbjudande! 90% rabatt på ALLT i Erikshjälpens butiker!
Nä, jag bara skoja.
Erikshjälpen kommer göra det vi alla borde göra. Handla secondhand, och betala för att de – liksom andra secondhand-aktörer – möjliggör att vi kan ta hand om resurserna längre.
Erikshjälpen secondhand kommer att hålla extra öppet i sina butiker för att göra det enklare för fler att välja andra hand i första hand, och samtidigt vill de skapa en diskussion kring just begagnat.
Vilka normer finns kopplat till second hand? Hur kan det fortfarande vara vanlis-beteende att handla fast fashion i mängder på rea-dagar medan det ses som ovanligt att vara en medveten konsument? Hur bryter vi normerna så att en second hand-julklapp bara ses som en vanlig julklapp av både givare och mottagare?

Intressant, eller hur?
I detta fullmatade avsnitt strösslar vi också en hel massa beröm över personer som fler borde följa, och dessutom tar jag ett snack jag med Sveriges första doktor i redesign (och tillika utsedd till Erikshjälpens secondhand-profil 2018), Anna Lidström som resonerar loss med klokheter kring begagnat.

I år köper jag – liksom tidigare år – begagnade, välgörande julklappar. Och jag önskar mig bara begagnat. Det är inte så noga vad det är, bara det är fjäderlätt i utsläpp och innehåller omtanke.
Och jag berättar om det (här), för att förskjuta normer.

 

Vill du också vara med?

1. Önska dig begagnat!
2. Ge bort begagnat – och skryt om fördelarna! Apropå vad dina klappar bidrar till … Tips: Erikshjälpen secondhand
3. Normalisera begagnat under julgranen. Fråga kollegorna om de har bar tips på var man kan hitta begagnade vinylskivor/necessär/laptopfodral till din partner eller efterlys leksaker i sociala medier/köp-ochsälj-sajter till kidsens julklappar.
4. Efterfråga cirkulära gallerior som gör det enklare för fler att handla cirkulärt.
5. Hylla de som går i bräschen för att föändra normerna – alla som utmanar normer behöver en hejarklack.

Vad önskar du dig i julklapp? Och vad ger du bort i julklapp?

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Ekot

  Jag önskar lite hjälp med städningen och att de som kommer har med sig något till julbordet, sedan är det kul att spela spel, så bra om det kommer med lite olika att låna.

 2. Fia

  I år kan man ju dessutom kombinera årets julklapp med begagnat! Bra sällskapsspel finns det ju massor av på loppis mm för en rimlig peng

 3. Emilia

  Nu har jag inte lyssnat på podden än, men jag tänker att begagnat kan bli normen om EN i sällskapet börjar, då kan de andra haka på. Jag har två ullunderställ (byxor) som är trasiga OCH för små för mig. Men om de lagas så kan de bli perfekta julklappar till mina systrar. Om jag sedan slår in det lite fint och till och med gör en liten etikett med en historia om dem, ja, då skapas värme. Hoppas jag 🙂

  1. emmasundh

   Ja, men helt rätt ju!

 4. Filippa

  Hej! Vad söker man på för att hitta en sådan tunn och smal gardinstång som i fönstret i ert badrum? Är på jakt efter liknande “bistro”-känsla i ett köksfönster! 🙂

Lämna ett svar