#3 begagnade favoriter

 

Innan våren sa poff och vinterkappan lades på hyllan så fångade jag en begagnad favorit-mix på bild.
Fyra nyanser av rosa.

Begagnad basker från Rodebjer, inhandlad via Tradera.
Gammal ullhalsduk.
Kappa från Beyond retro
Rosa manchesterbyxor från Tradera.

Kanske en helt vanlig look? Men inte för mig.

När jag var sju äpplen hög var rosa ett skällsord.
Minns så väl när jag yppade att jag tyckte om färgen rosa, och blev retad av ett äldre barn, eftersom rosa var en “tjejfärg” och därmed något dåligt? Hade ingen aning om att ett färg kunde vara en expressbiljett till ret – den såg en liksom inte komma.

Kommer så väl i håg att jag blev sur, och undrade varför i hela friden en inte fick tycka om vilken färg en ville. Undrade hur just rosa kunde förknippas med tjejer? Svin är ju skära har jag lärt mig. Undrade vad det var som var så dåligt med att vara tjej?
Men där i facket “tjej” skulle jag in.
Och det innebar en hel massa saker. Att en osade tjejbaciller, att vissa gick fram när en skulle slå med racket i brännboll, att en kör skrek “ta tjejracket” när en missade första slaget (fast jag använde “kill-racket” (vad tusan var det för benämning) och sköt svinlångt).  Det innebar också att så fort en började gråta så var en “typisk känslig tjej”. När en blev äldre fick en ständigt frågan “har du mens eller” så fort en var någotsånär allvarlig och inte såg ut som en kampanj för privat tandvård.
När jag började jobba så fick jag ständigt “tipset” att armbåga mig själv, inte visa så mycket känslor, bära klackar för att stoltsera med min längd och “vara lite mer som en man”. Jag vägrade med orden: Jag ska ha respekt oavsett hur jag ser ut och klär mig.

Så nu står jag här.
I fyra nyanser av rosa.

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

  1. Åh jag vet inte varför jag kom att tänka på den absolut läskigaste karaktären i Harry Potter, Dolores Umbridge som inte ber om ursäkt eller kompromissar med sig själv fast alla andra Voldemortanhängare bär svart. Hon har sån pondus trotts att hon inte alls anpassar sig efter manliga ideal! Sen kan man ju tycka vad man vill om vilken sida hon står på hehe. Men absolut coolaste karaktären!

Kommentera

Stäng meny