15 filmer du måste se 2015

Då är det dags att ladda om efter förra årets The Grand Budapest Hotel-pepp och Her-förälskelse (se den om du inte gjort det ännu). Och istället tajm att vältra sig i kostymfilm, sagomagiska rullar och ungefär en miljard sci fi-filmer.
Generellt (alltså inte från min egna, slitna vintage-biofåtölj point of view) är filmåret proppat med Mad Max-pepp (megastora-superduper-bilar, och en liten smula Charlize Theron om man får tro trailern. Tycker att det borde varit tvärtom), Tim Burton-esk sagomagi, Fifty shades of Grey-vurmande och en hel del superheros.
Själv har jag så klart satt i hop en egen lista över 15 filmer jag (och kanske du) absolut måste se 2015. 

Om du är sugen på att se filmernas trailers, så är titeln länkad.
Varsågod, 15 filmer du måste se 2015: 

The-imitation-game-film-movie-desktop-wallpaper-benedict-cumberbatch-keira-knightley-matthew-goode-morten-tyldum-uk-alan-turing-british-films-best-picture-academy-awards-predictions-best-director-best-actor

The imitation game  – 16 januari

Min favorit Benedict Cumberbatch (från übergrymma TV-serien “Sherlock”) spelar den genialiske matematikern Alan Turing, som under andra världskriget får i uppgift att knäcka nazisternas krypteringsmaskin Engigma. En inte allt för lätt uppgift. Dels för att Alan har det lite svårt rent socialt och bär på en hemlighet som kan sätta honom i fängelse, men också av den enkla anledningen att uppdraget är smått omöjligt att lyckas med. I filmen ser du även Matthew Goode, Keira Knightley och Tom Branson (Allen Leech) från Downton Abbey. Se den (jag har redan sett den)!

Violette – 16 januari

I efterkrigstidens Paris träffas den kärlekstörstande, strävande författaren Violette Leduc den intellektuella hotshotten Simone de Beauvoir. De utvecklar en nära vänskap, som (från Violettes håll) liknar en passionerad förälskelse. 

Laggies – 23 januari
Denna indierulle förklädd till ett romantiskt drama, är jag taggad på. På ett otippat sätt. En söndagsrulle deluxe. Handlar om Megan (Keira Knightley)  – en skev böna – som får en lätt livskris när hennes partner (och high school sweetheart) friar. Vad göra? Fly så klart. Så hon drar i väg på “ekonomiskt seminarium”(täckmantel), hänger med en tonåring och försöker reda ut alla trassliga känslotrådar.

Cirkeln – 18 februari
Ni vet ju att jag var lätt hooked på Cirkel-trilogin när den kom och nu blir den film. Peppen! Och jag tror att det var alldeles lagom länge sedan jag läste böckerna för att inte bli besviken på filmen (till skillnad från Hunger games (PETA SER INTE UT SÅ!!!).
Handlingen? Sex tonårstjejer – som aldrig annars ens tittat åt varandras håll – möts under mystiska omständigheter en natt. Det visar sig att alla – plugghästen, den utstötta, kaxiga tuffbruden och den där tjejen med det P E R F E K T A livet – har något alldeles speciellt gemensamt. Låter lökigt, men alltså spänningen! Se!

bigeyes_a

Big eyes – 6 mars
Tim Burton-rulle som handlar om världens största konstbedrägeri genom tiderna. Frånskilda Margaret (Amy Adams) – som skapar konst föreställande barn med överdimensionerade ögon – möter konstnären Walter Keane (spelad av min favorit Christoph Waltz). De gifter sig och Margaret blir itutad att hennes konst aldrig kommer att sälja. På grund av att hon är kvinna. Så Keane signerar tavlorna – och skapar ett imperium. En stor lögn byggs upp, där Margaret bara får stå bredvid sin framgångsrika make och se lovorden hagla. Över honom. På grund av hennes slit. Ej okej. 
OBS! Sann historia.

Selma – 6 mars
Måste (M Å S T E) se denna, om jag så ska föda på en biograf. Handlar om Dr Martin Luther King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner under 1960-talet. Det är extremt skrämmande att det inte är länge (bara 50 år) sedan det fanns sådana skeva åsikter, om att människors olika värde.
Och ja, än skrämmande är ju att dessa åsikter fortfarande lever kvar i allra högsta grad. Framför allt i vårt Sverige. Föreslår en body swop, empati-kurs eller bara ett litet liv utanför sitt ego (för en nypa luft och lite reflektion) för den som tvivlar på alla människors lika värde. Och den här filmen. 
Kort sagt: Viktig film.

maxresdefault

Berättelsen om Askungen – 13 mars
Min absoluta favoritbok när jag var liten var “Askungen”. Pappa läste den från pärm till pärm varje kväll, med sina specialdesignade röster, och kunde den till slut utantill. Rabblade alla repliker som om det vore ett SMHI-väder. En cheasy historia med en undermening om att godhet vinner över allt i längden. Nu iklädd i den där Tim Burton-liknande sagomagin som får mina suktande ögon att ploppa ur.  Plotten behöver jag kanske inte dra (svartsjuka, kärlek och tragik – och lite magi på det), och med Lily James (Rose i “Downton Abbey”) som Askungen och Cate Blanchett som den elaka styvmodern. 

INTO THE WOODS

Into the woods – 1 april
Disney har banne mig inte legat på latsidan. “Into the woods” – som nominerades till tre Golden Globe – är en Tim Burton-slöjad, Kitchen aid:ad mix av en rad Bröderna Grimm-sagor, däribland Askungen, Rödluvan och Bönstjälken. Är ungefär årets stjärntätaste film med namn som Meryl StreepEmily BluntJohnny DeppAnna Kendrick och Chris Pine

Avengers: Age of Ultron – 22 april
Alltså jag är väldigt svag för Marvels Captain America. Nu är han förvisso lite utdrygad med sina kollegor i The Avengers, men jag måste se den här filmen ändå. 

Child 44 – 1 maj
Storsäljande thrillern “Child 44”, som utspelar sig i Joseph Stalins “sköna”, obarmhärtiga Sovjet under 1950-talet. Den idealistiska officeren Leo Demidov är med och bygger upp denna perfekta stat (där medborgarna blir itutade att brott inte finns), men börjar tvivla när ett barn mördas och detta försöker mörkas.
Regissör är Daniel Espinosa, och i filmen ser du Joel Kinnaman, Gary Oldman och Noomi Rapace. Bland anadra. 

Blake Lively In The Age of Adaline

The Age of Adaline – oklart. 
Adaline (Blake Lively) föds i början av 1900-talet, gifter sig så småningom och får barn. En natt kör hon av vägen och voltar med sin bil ner i en damm. Där händer något. Hon förlorar sin förmåga att … åldras. Det blir en lätt komplicerad livssituation, där hon flyr relationer, ständigt är på språng genom tidsepokerna och lever med den sorglig konklusion att hennes dotter till slut är gammal och grå, och ja, Blake Lively ser ut som på bilden ovan. Som en twist av Benjamin Button.  

Far-from-the-Madding-Crowd_2015-9

Far from the Madding Crowd – oklart

Ett riktigt kostymdrama som bygger på den klassiska boken “Far from the Madding Crowd” (Fjärran från vimlets yra) skriven Thomas Hardy. Plotten är (irriterande lätt förenklat): Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) slits mellan tre kavaljerer. Se trailern så förstår ni. 

Spy – oklart
Alltså jag älskade både “Bridesmaids” och “The Heat”, och nu kommer ännu en komedi av samma regissör och UNDERBARA 
Melissa McCarthy, nämligen “Spy”. Och dessutom magiska Allison Janney (CJ Cregg I “Vita huset”). Lökig humor, helt i min smak. Kan bli exakt hur bra som helst. Eller dålig. Eller bra.

Specre – 6 november
Nya Bond-filmen. Behöver inte säga annat än att jag är extremt svag för Bond-filmer …

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – 16 december
Det vore en skymf mot en av mina bästa högstadiekompisar Sven (som undervisade mig i ALLT om Star wars, och arrangerade filmkvällar (studier) i åttan) om jag inte såg nya Star wars-filmen. Och att jag gick på konfirmationsläger med tema Star wars är kanske nästan lite för häftigt för att nämnas här. Så ja, Star wars måste jag se.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 30 kommentarer

 1. Ida

  Så himla bra lista! 🙂 Men, jag tror att bilden på Askungen är ett foto på Scarlett Johansson av Annie Leibovitz och inte från filmen.

  1. emmasundh

   Opps. Mitt fel! Bra att du såg.

  1. emmasundh

   Ja, det är tragiskt att det ser ut så i filmbranschen. Men tummen upp för både The imitation game, Violette och Selma som bygger på något annat än hetero- och vithetsnormen.

 2. LisaMarie

  Åh, kul lista. Jag blev grymt peppad på “Far from the Madding crowd”, (gillar verkligen Carey Mulligan) och “Violette”. Sen väntar jag också med spänning på “What we do in the shadows” och “The theory of everything”.

 3. ellen

  Åh du har glömt Inherent Vice, kanske medvetet, men se trailern annars!!!!!

  1. emmasundh

   Ja, men ja! Måste ses!

 4. lovisa

  alltså SÅ överpeppad på cirkeln! hoppas verkligen verkligen den lever upp till förväntningarna <3

 5. Alva

  åh så fint och bra och ambitiöst inlägg, tack!!

 6. Sara

  Åh mycket spännande i den listan 😀

  Måste tipsa om en film “the help” som är superbra ifall någon missat att se den! 🙂

 7. Ida

  Men hallå, det är ju Daisy från Downton Abbey på Cinderella-bilden också! Kul att hon och lady Rose är med i samma film <3

 8. Madeleine

  Åh pepoen. Jag själv ser grymt fram emot Paddington-filmen. Är en anglofil och småbarnsmamma så är det typ höjden av tillvaron.

 9. Ullis

  Finns en och annan Star Wars-förtjust hos dina läsare 🙂 Inget att skämmas för! 😀

 10. Emelie

  Eftersom du redan nämner så många Downton-stjärnor kan du ju också påpeka att Sophie McShera (Daisy) spelar en av Askungens styvsystrar 🙂

 11. Vicky

  ja! ska se imitation game ikväll. PEPPAR.

 12. Anna

  Tack för tipsen! 🙂

 13. Malina

  Takk for listen, i hvert fall er noen filmer med som jeg ikke visste om og skall legge merke til.

 14. Fanny

  Den här listan kopierar jag rakt av, alla verkar vara spännande!

 15. Jennie

  Såg Into the Woods i Amerika nu över nyår och blev inte så impad, var inte beredd på att det var en musikal, vilket inte framgick av trailern. Däremot såg jag Big Hero 6 som var helt fantastiskt bra, apropå Disneyfilmer.

  Bra utval och många jag inte alls visste skulle komma, måste kika på trailern till Thomas Hardy trailern, hans böcker brukar vara så tragiska.

  En till film jag skulle vilja se är Theory of everything (apropå genier) – låter som ett måste iom att både Eddie Redmayne (som vann en Golden globe) och Felicity Jones är nominerade till Oscars.

 16. Petra

  Åååhh vilka bra tips! Supersugen på allihop! (Kiera Knightley ♥)

 17. johanna - tillvaron.se

  Men TACK för tipsen! Ska skriva upp en hel drös på min egen lista. Jag har också den där “Pride” på min 2015-lista också (även om den kom 2014) – tycker den verkar skoj. Annars är det nog Selma som jag har högst på listan 🙂

 18. C'est la vie

  Har precis sett Laggies, Big Eyes och The Theory Of Everything. Underbara alla tre även om Laggies var ngt sämre än jag förväntat.
  Jag skrev om filmerna här om du/ni vill läsa:

  http://www.cestlavieavecmoi.com/2015/01/23/big-eyes-ett-av-konstvarldens-storsta-bedragerier/

  http://www.cestlavieavecmoi.com/2015/01/20/theory-everything/

  http://www.cestlavieavecmoi.com/2015/01/21/laggies-en-brudfilm-som-inte-riktigt-lyfter-trots-bra-forutsattningar/

  Kram Linda

Lämna ett svar