– i samarbete med Kockums jernverk –
Det bästa med den här tiden på året är att det finns så mycket ätbart i naturen, som liksom är tillgängligt för alla. En enorm ekologisk gratis-buffé!
Det är bara att ta med durkslag ut i trädgården eller till ett skogsparti och plocka loss.
Som jag plockade när jag var på torpet! När jag väl hade bestämt mig för att se vad som fanns var det som att en hel affär öppnade sig utanför dörren. Så jag gjorde en lista över alla fantastiska – och otippade primörer – som finns nu och som jag ska hålla koll på i sommar, spana in!
1. Nässlor. Min favorit bland vilda växter, eftersom min favoritsoppa är nässelsoppa med pocherad ägg. Serveras med ugnsbakat knäckebröd med ost, och en nypa persilja på toppen. Lika gott som billig – och dessutom supernyttigt! Plocka nässlorna när de är små, och för guds skull använd rejäla handskar.
2. Ramslök. På Gotland växer det ramslök så att det knakar på sina ställen. De här ska bli örtsalt!
3. Maskrosblad. Om det är något det finns gott av är det ju maskrosor. Själva blomman går förvisso också att äta, men de är mums för bin och humlor så de låter jag stå kvar. Bladen däremot funkar finfint i sallad. Ju mindre blad, desto godare – så plocka nu.
4. Häggblommor. De luktar fantastiskt och går faktiskt att äta. Hur vackert på en försommartårta? Även bären kan användas senare i sommar.
5. Kirskål. Å ena sidan ogräs-usch, å andra sidan prima i sallader. Pia, varför köpa imponerad sallad när hela naturen leker grönsaksaffär?
6. Gräslöksblommor. Jag tycker gräslökens blommor är så fasligt vackra, så när de blommar så ska de få bli ätlig dekoration. Kanske lagom till midsommar till potatissalladen?
7. Vårarv. Mitt favorit-ogärs (om en nu kan ha såna) är vårarv. Mest för att det är så tillfredsställande och lätta att rycka bort. Jag har inte testat att äta vårarv ännu, men detta står lätt på att göra-listan. Funkar i både soppa och sallad.
8. Tusensköna. Hela gräsmattan är full av småsmå tusensköna, och de är fullt ätliga. Ner med dem i en tusensköna-sallad bara.
9. Syrén! Åh, jag hoppas, hoppas att syrenerna fortfarande blommar när vi är tillbaka på ön, för då blir det syrénsaft!
10. Svinmålla. Jag vet inte hur mycket svinmålla jag ryckt upp ur grönsakslandet. Istället för att bara slänga i komposthögen så kan de ju faktiskt användas ungefär som spenat. I med i pajer, sallader och gratänger.
Så här har en ju gjort i alla tider: samlat det som naturen bjuder i tidlösa ting – ämnade att hålla en livstid. Förmodligen i kärl från Kockums, som still going strong. För dig som inte snubblat på Kockums slitstarka grytor, tallrikar, muggar, formar och skålar på loppis så är detta verkligen något att spara ihop till – eller ge bort i student- eller bröllopspresent (tillsammans med ett par pangrecept för knapra månader). För vad är finare än att ge bort något håller en evighet?
Lurar du på ett bra tips för ätbara ting? Eller har jag kanske missat någon smarrighet som jag måste lägg till listan?
Dela med dig av ditt klimatsmarta tips och njut av vårens (otippade) primörer!
Loading Likes...
Fina tips! Själv är jag inte förtjust i rå kirskål men har en trädgår som fullkomligt exploderar med detta ogräs varje år. Tips är därför att tillaga kirskålen, då kan den ganska lätt slinka förbi som spenat. Jag brukar göra spenatsoppa med kirskål och nässlor eller grönsakspaj där det också är lätt att använda en hel drös med kirskål utan att det märks.
Hanna
Åh, vilka bra tips! Tusen tack!
Jag prenumererar på nyhetsbrev från http://www.dagsattplocka.se/ Dom skickar ut ett nyhetsbrev ungefär 1ggr/vecka (med uppehåll på vintern) med vad som är i säsong att plocka + recept på det. Otroligt inspirerande!
Så fint inlägg! Tack för tips på syrensaft och kirskål i sallad. Har massvis på lotten av det senaste. På gott och ont haha.
Fläder!
Nässeltips- för rätt länge se kom jag på att det går utmärkt att plocka nässlor hela sommaren. Klipp av bladen och toppskotten. Jag brukar se till att ha det rensat från början. Använder sax och handskar. Förväll och frys in. Inte bara till soppa… Till hösten dra av fröställningarna, torka dem, smula sönder och spara bara fröna. Förvara i glasburk. Ha dem i bröd, soppor, eller vad du vill. Supernyttiga.
Brukar förvälla och hacka nässlor och ha i potatismos. Men nu är den späda tiden förbi, maskrosornas fröer flyger i luften och kirskålen sätter knopp. Har för stor tomt för att hinna med… Våtarven (den heter väl våtarv och inte vårarv, även om det klingar härligare) är dock tacksam, bara att dra bort med handen.
Nässlor går att skörda hela sommaren. Klipp av bladen från stjälken och sen toppskottet. Håll rensat samtidigt som du plockar. I höst, repa av fröställningarna. Låt torka och smula sen lite och behåll fröna i en glasburk. Pytsa i bröd, mat, smoothies etc för gratis näring under vintern.
Nässlor funkar till bra mycket mer än soppa dessutom. Förväll och frys in och använd sen i allt möjligt. Själv har jag gjort mycket god glass av nässlor, blandat med lite andra fräscha örter.
Svinmålla är ljuvligt gott och bättre för småbarn än spenat. Går att samla in frön av dem också.
Men kirskål- det är väl som koriander och körvel. En del gillar dem. Men inte jag.
Sen mumsar jag gärna i förbifarten på granskott, harsyra, ängssyra, olika blommor jag nyper av och ibland krafsar jag upp en bit rot av stensöta och tuggar på.
Lindblomste är ju också lättfixat. Om en når upp.
Själv tycker jag te på späda vinröda blad av Älgört, där funkar inte lika bra med äldre, smakar som ett speciellt tuggummi från när jag var liten.
Har för övrigt ett gammalt durkslag från Kockums och är så nöjd med att hittat en vattenkokare i Kockumsgrönt.
Hej! Visst menar du våtarv och inte vårarv?
Ceriserosa dricka kan man göra på mjölkörtens blommor 🙂
Tack för tips!
jag brukar plocka sommargyllen-knoppar. påminner om broccoli, supergott!