Stad vs landsbygd – vem är vinnaren i omställningen?

Vilka utmaningar har staden i omställmningen? Och landsbygden? Vilka fördelar finns det med att bo på landsbygden, jämfört med stan?

Var är det enklast att leva hållbart?

Inför sommaren har jag och Maria spelat in ett gäng bonusavsnitt av Plan B-podden, som kommer att pytsas ut med jämna mellanrum.

Först ut är ett ämne som många av er har önskat, nämligen stad vs landsbygd. Vilka utmaningar och möjligheter finns det? Vad saknar jag med stan och uppskattar med landsbygden?

Lyssna på det första bonusavsnittet här: Plan B-podden “Stad vs landsbygd”och tyck till. Vilka utmaningar och möjligheter ser du? Håller du med oss? Eller tycker olika?

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Linnea

    Så bra att detta ämne lyfts! 🙂 En annan jätteintressant podd som lyfter “glesbygdsfrågor” på ett smart sätt är Norrlandspodden med Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter; https://www.tegpublishing.se/norrlandspodden/

  2. Ekot

    Ett bra ämne, utgångspunkten bör vara att båda behövs. Lärosäten, många kulturinrättningar, stora sjukhus och många företag passar i städer då många reser till dem. Folk i städer är miljövänliga på det sättet att de bor på mindre yta, inte reser så långa sträckor till vardags och ofta kollektivt. Viktigt att utnyttja möjligheterna där med delningsekonomi, flera mindre stadskärnor med service, kunna ha secondhandbutiker och byteshyllor. Viktigt att folk i staden får lätt att ta sig till rekreationsområden och buss till bad. Man ska ha nära till barnomsorg.
    Landsbygden viktig för att den producerar råvara till mat samt ska sköta skogen. På landet åks det mycket bil, elektrifiering är bra, men transporter måste minska. Samordnade varuleveranser behövs. Kan olika verksamheter jobba ihop, bokbussen kommer med varor/andra tjänster?
    Det finns olika behov och förutsättningar, men det mesta är gemensamt. ALLA behöver kollektivtrafik och cykelbanor och använda dem. ALLA måste leva mer giftfritt och tänka mångfald. ALLA måste förstå att energiproduktion, avfallshantering och avloppsrening måste finnas och ofta i vår närhet om förutsättningar är lämpliga där. Alla ska leva avfallssnålt och sortera, man får inte dumpa en gammal bil i naturen även om man äger marken. Miljölagar gäller alla. Föreskrifter för vattenskyddsområden som ska skydda dricksvatten till många får ofta kritik av landsbygden för seansens kränka verksamhet där. Det känns kortsiktigt. Vi behöver samarbeta mer. Bra fiber till alla, gärna bed and breakfast på gårdar, och prisvärda övernattningar i staden så vi lätt kan njuta av varandras tillvaro och förstå varandra. INGEN får skräpa ner.

    1. emmasundh

      EXAKT SÅ!

Lämna ett svar