Spara vatten: 11 smarta tips (som gynnar vattennivåerna och klimatet)

En liten dusch där, en upptinande njutdusch där, lite bad för barnen, ett stycke urartad vattenlek för ett av barnen där kranen står på full blås i badrummet (utan en tillstymmelse av engagemang från barnet). En lååååång spolning efter det där smarrigt kalla vattnet,  och samma visa när ansiktet ska vaskas, fast ja, tvärtom. Jag spolar, spolar och spolar efter det där behagliga vattnet. Och där, efter någon minut fylls händerna med bekvämt vatten. Det är en sådan otrolig lyx att bara öppna kranen och ha tillgång till rent vatten – världens viktigaste livsmedel  – året om. Det är något vi tar för givet, samtidigt som vi defacto har rätt låga vattennivåer.
Vi spolar till och med ner vårt bajs med dricksvatten, gah!

I dag är det World water day, eller Världsvattendagen, och jag tror att jag måste påminna mig själv om just den där lyxen. Påminna mig om att det inte är en osynlig känna och något som jag ska ta för givet.

I somras delade jag med mig av mina egna och er läsares bästa tips för att spara på vattnet under sommarens torka. Hurra för er!
Somrarna spenderar jag ju på Gotland och där råder allvarlig vattenbrist. Där måste en vara vattensmart, för annars står en där med endast en droppe kvar i brunnen. Och fräser en på för fulla muggar så drabbar det ju inte bara en själv, utan alla. Grannar, jordbruk, växter och djur.
En blir hela tiden påmind om att ens egen lyx, är någon annans brist.
Under vinterhalvåret är det ju i regel lättare att hålla brunnen någorlunda i balans eftersom det växtligheten går på vattensparlåga och nederbörd sipprar ner till reservcentralen så att säga. Men det betyder ju inte fullt vattenfräs för gemene hen, right?

Ofta blir jag förvånad över hur snabbt jag kommer in i skygglappstänket, och hur begränsad jag är i mitt tankemönster. Jag är ju uppvuxen på landet med en begränsad varmvattenberedare. För att varmvattnet skulle räcka till alla i familjen så var det vattensmart användning som gällde. När jag blev tonåring (och förmodligen började lukta mök under armarna) fick jag en undervisning av mamma hur en skulle vaska armhålorna i handfatet varje morgon. Subtilt sätt att säga: du luktar fan. Dusch skedde snabbt, och sällan. Och vattnet skulle noga stängas när en tvålade in sig och schamponerade håret. Annars hojtade pappa utanför badrumsdörren.

När jag flyttade hemifrån, in till stan, så blev jag lyx-duschare. Ett otroligt mesigt sätt att rebella sig på I guess.
Jag duschade länge, stod och funderade, sjöng och värmde mig – ofta av ingen annan anledning än att det var … gött.

Det skulle jag aldrig göra på Gotland, för där är bristen så närvarande. Men hemma i stan? Ja, jag kan ju erkänna att jag tar en hel del njut-sjung-dusch. Trots att jag vet att det är klimathaltande att bara stå där och ösa ut uppvärmt vatten.
Det dubbelmoral:iga i detta är att varje gång det regnar eller snöar lägger upp en insta-story om att det är bra med snöblandat regn för grundvattnet.
Ja, någon behöver en påminnelse om att spara på vattnet tror jag.
Blir så trött på mig själv. För det är ju inte bara under sommaren som vi behöver vara vattensmarta, utan året runt. Inte bara för grundvattnet, utan för plånboken, elförbrukningen och i förlängningen: klimatet.

Så här kommer 11 vattensparande tips – (för mig) att tänka på året om. Uppdaterad version ska tilläggas!
Här hittar du sommarversionen mer fler tips: 12 tips för att spara vatten

1. The power of slattburk. Placera en slattburk intill diskon där du kan hälla ner vatten från halvdrucka vattenglas, vatten från äggkokning eller vattnet från potatis-koket. Så himla bra tips från kommentarsfältet! Det blir mer vatten än vad en tror. Använd för att vattna dina odlingar och krukväster med.
2. Vardagstvagning. Ingen vill ju lukta mök, men en heldusch är ju sällan ett måste.  Tjoff, tjoff med tvål under armarna och svabba av där en blivit varm. Och alltså: uppfinningen: bedé!? Inte så jädra hippt då, men smart om en behöver tvätta rumpan.
3. Balj-disk. Diska aldrig under rinnande vatten. Häll upp vatten i en balja eller i diskon, diska och skölj.
4. Använd diskmaskin. Det är mer energieffektivt än att handdiska.
5. Slurp! Använd diskvatten eller annat icke-vattnar-vatten att spola med i toaletten. Vi spolar ju ner kiss med äkta dricksvatten. Som om vi skulle köpa en Evian eller Ramlösa på flaska bara för att spola bort en liten bajsplutt. Jädrigt onödigt.
6. Vatten tack! Ha alltid en glasflaska med vatten i kylen och använd som svalkande dricksvatten. Ofta spolar en ju ett tag för att komma åt det där friska, kalla vattnet ju.
7. Ta vara på regnvattnet. När det kommer. Ett par regntunnor fylls fort när regnet kommer och är finemang att vattna växterna med.
8. Snålt är bra. Byt ut munstycket i duschen och handfat till snålspolande varianter.
9. Varannan kiss. Åter till detta att spola i toaletten med dricksvatten. Är en inte så feschlig av sig så behöver en ju inte spola i toaletten efter varje kiss. Varannan kiss ger alldeles utmärkt, i alla fall om vattnet håller på att ta slut (och en inte har gäster).
10. Tvätta alltid fulla maskiner. Det går åt 50 liter vatten vid en tvätt, använd de litrarna väl.
11. Ska du renovera badrummet? Se över möjligheterna att installera en förbränningstoalett. Kanske svårt i läggan inne i stan, men perfekt för sig som bor i hus. Så slipper du spola ner kisset med rent vatten.

Har du fler året-runt-tips för att spara vatten? Eller för sommaren för den delen!
Fyll kommentarsfältet!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Bodde nyss ett år i Kapstaden när det var vattenkris där och man fick max göra av med 50 liter per person och dag. Att inte spola när man kissar tyckte man först var lite äckligt men man vänjer sig snabbt! Även på offentliga toaltter gällde dessa regler och ibland fanns entt upphängt papper med en pil man kunde flytta på efter man kissat och vid kissning 5 var det ok att spola. Toaskyltar med “If it’s yellow let it mellow, if it’s brown flush it down” var inte helt ovanliga att se 🙂 2 minuters duschar var det som gällde och även att ha en större hink eller balja i duschen som samlade upp vattnet under duschen som man sedan kunde använda till toalettspolning. När jag bytte kattens vatten använde jag det som vatten till blommorna. Inget onödigt spolande av vatten vid disk etc, ex kan man ha en mugg med vatten för tandborstning för att undvika spill.

  Allt går att vänja sig vid, det som känns krångligt i början blir snabbt enkelt och vardag!

  1. Shit, vad lärorikt!

 2. Så bra tips!! Försöker snåla på vattnet, men inte alltid lätt att bryta invanda vanor. Detta med slattburk ska jag definivt ta till mig, så dumt att man bara häller ut användbart vatten ju!

  1. Jag håller med! Jag behöver bli påmind ofta!

 3. Man småler hela tiden då man vet att Sverige har 450 miljarder m3 nederbörd per år varav 3 miljarder används.
  Av dessa 3 tar industrin 68 % , jordbruket 27 % och hushållen 5 %.
  Sverige tillhör de länder som har ett mycket stort vatteöverskott.
  Det låter dessutom lite som att du tror att mängden vatten på jorden kan minskas ! Läs på !

 4. Har nog inget mer tips än dom du gett, MEN jag vill prata ännu mer om detta bortskämda beteende att duscha VARJE dag??!! Eller rent av TVÅ?? Förr gjorde jag det med, men sen jag fick barn är dusch inte det jag prioriterar allra högst när jag för några minuter för mig själv (kommenterar hellre bloggar hehe). Mitt hår har vant sig och blir inte så fett längre och raggardusch kommer man långt på som du säger. Inte är det bra för huden och håret heller med massa vatten jämt. Dock njuter jag av duschen jag tar 1-2 gånger i veckan, såklart, jag är inte så snuskig

 5. Hoppas du lyssnar på P1 just nu. Kl 20.20. Där avdramatiserar forskarna denna hysteri som just nu råder hos många (vänsterpriviligierade) människor. Det bästa för miljön är, och blir, ge sjutton i att skaffa barn!

 6. Kanske lite fult också men kissa i duschen. Väldigt onödigt att göra det två gånger.

 7. Det är långt ifrån vattenbrist överallt! Där jag bor blir det ibland bevattningsförbud på sommaren, men det beror inte på att vattnet är på väg att ta slut utan att vattenverket bara kan ”tillverka” en viss mängd vatten samtidigt och inte klarar att alla invånare står och öser ut vatten på sina gräsmattor samtidigt. Dvs här där jag bor finns det ingen direkt anledning att vara supersnål med vattnet så här års (bortsett från att det såklart går åt energi att ta fram vattnet och den är det ju värt att spara på)
  En fundering på att inte spola när man bara kissat: toalettpapper behöver rätt mycket vatten för att inte riskera att bilda en propp i rören, om man inte spolar varje gång så kanske det är bättre att lägga pappret i en soptunna?

 8. Alla 10 tips har jag använt i åratal, 11 kommer inte vara aktuell, då jag inte renoverar. Önskar att mer folk skulle göra de 10 ‘tipsen’ att spara vatten, det är så enkelt egentligen, men jag antar att folk är så otroligt lat och inte tänker långsiktigt överhuvudtaget.

 9. Jag passar alltid på att gå på toa när barnen varit på pottan så sparar vi in på en spolning!

 10. Jag älskar långa skållheta bad, men har ersatt dem med att bädda ner mig i sängen med en kokhet varmvattenflaska. Riktigt gött när man.känner sig frusen!

 11. Skulle nog satsa på en separerande mulltoa istället för en förbränningstoalett då det går åt 0,8-1,5 kwh per spolning för en förbränningstoa. Inte så energieffektivt. Alternativt en vakuumtoalett som bara använder 0,5 l vatten per spolning jmf med en normal vattentoa som använder 2-6 l. Med en mulltoa kan ju en använda näringen till ev odlingar då urinen är ett bra snabbverkande gödselmedel och komposterade fekalier är ett bra jordförbättringsmedel trädgården. Finns massa mer info på avloppsguiden.se

 12. Jättebra tips! Haha känner igen mig så mycket i armtvättslektionen, min mamma gjorde likadant. Jag har i princip aldrig duschat varje dag men ibland nästan känt mig hetsad till det för det är ju det ”man ska”? Plus duschar på två minuter för tycker det är astråkigt. Så den grejen är inte min största utmaning, däremot de andra tipsen tar jag till mig!

 13. Åtgärda alla otäta (= droppande kranar)!
  En droppe i minuten blir en hel del på lång sikt.

  Använd tvättlappar ( av tyg förstås)i stället för att duscha varje dag! En tvättlappar till ansiktet+ överkroppen används nästadag till underkropp och fötter, då man tar en ny till ansiktet osv. Det krävs förstås ett antal tvättlappar, men lönar sig i längden.

 14. 1) Kolla -och åtgärda – alla droppande kranar!
  En kran som droppar 1 droppe/sekund ger ifrån sig ca 1 dl på 6 minuter. Det blir ca 8760 liter vatten på ett år! ( Förutom vatten sparar du också pengar)
  2) i stället för att duscha – använd tvättlappar! (Jag använder frottelappar, naturligtvis en ny varje dag!)
  Det är minst lika effektivt, jag lägger de använda i en tvättpåsar, så försvinner de inte i tvättmaskinen

Kommentera

Stäng meny