Drömmer du om en vacker, väldoftande och välgörande trädgård? Då har du kommit rätt!
Förutom att bygga ett halmbalshus, så är vi i full färd med att skapa en bi-dragande trädgård.
Planen är att bit för bit ta oss an tomten. Plantera växter, buskar och fruktträd, utvidga köksträdgården, skapa örtträdgård och anlägga ängar och dammar.
Vår köksträdgård (eller början till den) anlade vi mitt i bygget! Vem vill vänta en sekund på att förverkliga drömmen om en köksträdgård när den fluffiga drömmen om köksträdgård puttats runt i drömlandet så länge? Nog för att vi anlade en köksträdgård vid vårt torp på Gotland, men den blev styvmoderligt behandlad i takt med att vi flängde fram och tillbaka.
Detta är vår första 356-dagar-om-året-trädgård – HEJ DRÖM!
Planen för trädgården är att skapa en bi-dragande trädgård som ska vara till gagn för både oss och andra arter.
Vi strävar efter att odla mat med målet att bli så självförsöjande vi bara kan på den yta som finns, och samtidigt att vår lilla plätt på jorden ska optimeras för andra arter. Ge mat, bostad och gynnsamma livsvillkor för viktiga pollinatörer som humlor, bin och fjärilar som surrar mellan blommor (mat), vildvuxen trädgård (bostad och livmiljöer) och också pollinerar växter så att vi får rikligare skördar av mat. Ett fint samarbete!
Vi människor är trots allt beroende av en mångfald av arter och en natur som funkar – inte minst för vår matförsörjning. Odling och biologisk mångfald går hand i hand.
Insatser för att skapa en bi-dragande trädgård:
– Anlägg en äng. Eller två. Avsätt en yta för äng. Både vackert och välgörande. Vi har ju en äng på orangeritaket (en äng som behöver lite kärlek i vår – note to my self) , men planen är att anlägga fler ängsplättar runt om i trädgården. Kasta ut fröer lite här och var och bygga en odlingsbänk på berget för en miniäng.
– Perennrabatter! Odla bi-vänliga blommor i massor – vackert och vettigt på samma gång. Blommorna ger mat åt våra viktiga trädgårdsmästare – pollinatörerna!
Längs med kanterna i köksträdgården ringlar sig perennrabatten fram och planen är att utöka perenneriet när allt byggande är klart – framför allt runt punschverandan. Ojoj vad det ska planteras klätterväxter, buskar och perenner där.
– Skippa eller minska arealen för gräsmatta. Gräsmattor är ju en monokultur som inte bidrar nämnvärt till den biologiska mångfalden (om inte vitklöver, maskrosor och annat får gå upp i blom vill säga). Det är helt okej att älska gräsmattan (jag förstår), men kanske kan gräsmattan begränsas, minskas (skippa en egen golfplan) eller att du låter gräsmattan gå upp i blom då och då. Vi har valt bort gräsmatta, men har väl en lekskog! Men så är vi mer en klättrande akrobatik-familj än en fotbollsfamilj (våra behov ser kanske annorlunda ut än dina?).
– Äppellund. Det är ju inte bara sommarblommor, prunkande perennrabatter och ängar som ger mat åt viktiga pollinatörer. Buskar, färska kryddor och blommande träd (lönn, sälg, äppel- plommon- och päronträd) bidrar också.
Förra sommaren påbörjade jag projekt äppellund och i år ska jag fortsätta att plantera vackra äppelträd som ger mat till pollinatörer och så småningom också ger mat till oss. Det fina här är att äppellunden är det första en ser när en passaerar huset. Tänker att det kommer se ljuvligt ut i maj …
– Vatten! Förutom mat och bostad så innehåller såklart den bi-dragande trädgården vatten. Det kan vara ett fågelbad eller en fat på marken (inte mer avancerat än så). Vi har tänkt att anlägga en damm på tomten. Den är framför allt tänkt som beredskap och en resurs för odlingen, och ger också en möjlighet att ta hand om vatten från både regn och bäck (plus, drömmer om en egen liten skridskobana). Men en damm ger också vatten till insekter och kanske en liten igelkott eller två.
– En trädgård som blommar från vår till höst. En bi-dragande blommar från tidig vår till sen höst – både vad gäller blommor, träd. och buskar. Detta är ju ett pågående (livslångt?) projekt – helt klart. I höstas satte jag mängder av blomlökar, men har en hel del kvar att göra vad gäller utbud på blommor både vår och höst. Lutar mig flitigt mot kantnepetan, men känner att jag behöver steppa upp mitt game. Här hittar du en lista på blommor att odla efter säsong.
– Örtträdgård! Färska kryddor är en prima restaurang för insekter. Och dig! Så glöm inte gänget med salvia, timjan, rosmarin och basilika.
I sommar ska jag anlägga en liten örtträdgård på berget. Halva vår tomt är ju … berg. Och på berget ska jag placera pallkragar och odlingsbänkar – och i dem örter och kryddor! Fint kommer det bli. Gott och välgörande också.
– Bekämpningfritt. I naturen har inga bekämpingsmedel att göra. Punkt slut.
Här är en skiss på vår trädgård och kommande byggen (hönshus, terass, ankhus, damm och växthus).
Där terassen är planerad är det berg i dag. Ett vackert berg förvisso, men tanken är att fylla upp delar av berget med massa och odlingar för att optimera. Gissningsvis blir det en hel del massa över när vi ska gräva för det kommande växthuset (vid köksträdgården).
Inget går till spillo är devisen!
Vill du lära dig mer om hur du skapar en bi-dragande, resurssmart trädgård?
På söndag föreläser jag under Sköna gröna trädgårds-mässan!
Missa inte!
Vilka träd, buskar, färska kryddor och blommor gör nytta?
Här nedan kan du se mina favoriter, men hos WWF hittar du en fullständig lista.
Ps. Inte nog med trädgårdsplanerna. Vi arrenderar sedan ett år tillbaka en äng där planen är att polera fram dess svunna mångfalds-charm. Just nu är ängen ett hav av gullris och lupiner, men tids nog ska vi odla där. Kanske ha får!
Om WWFs initativ “Gör Sverige vildare”
Här kan du läsa om vad du kan göra för att bidra i din trädgård: “Gör Sverige vildare”
När du deltar i Sveriges vildaste experiment Gör Sverige vildare bidrar du med en del av din trädgård, balkong, gräsmatta, husvägg eller rabatt och låter den gynna våra pollinerande superhjältar. Plantera till exempel en bivänlig blomsterrabatt eller balkonglåda, sätt upp ett bihotell, eller varför inte anlägga en vacker sommaräng? Kanske har du redan gjort något? Eller ta tillfället i akt och skapa vad du vill – och inspirera andra att vara med genom att vara med genom att dela dina planer i dina sociala kanaler.
Loading Likes...
Så inspirerande! Hoppas på att kunna göra liknande med vår trädgård i framtiden!