Q: Vet att du skrivit att ni äter mer säsongsbetonat och inga importerade frukter. Vad brukar du ge dina barn till mellis? Här hemma vill barnen helst ha bananer eller vindruvor men skulle vilja gå mot mindre importerat!
Så tacksam för svar! Du gör en så viktig gärning!
Amanda
A: Hej Amanda! Från att ha varit vanlig-banan-ätare så gick vi över till svenska äpplen som finns i säsong under höst och vinter. Sedan är ju morotsstavar – som en får tag i året om – en klassiker. Det sticker vi till barnen innan maten, så de inte ska start a show from hell så att säga. Innan-maten-räddare här hemma är också frusna ärtor och majs. På vardagarna äter kidsen mellis på förskolan och då äter de vad som bjuds, ofta banan, äpple, päron tror jag. På helgerna när vi är ansvariga för mellis så blir det ofta äpple, smörgås med pålägg, yoghurt med russin och flingor eller skorpor.
Så här års ger vi även plommon – hit! Men stapelvara är morot. Det äter vi både råa, men framför allt till middagen då vi rostar dem i ugn. Smarr!
Förra året kom vi också över – tack vare Maria Soxbo – massor av vindruvor. Det går ju faktiskt att odla själv, och då slipper en både transporten från långt-borti-från, och den hårda besprutningen av kemikalier (om en inte lycka få tag i ekologiska så klart).
Jag älskar vindruvor själv, så det var lite att få tag i en skatt när Maria skrev på Instagram att hon hade massor av vindruvor till övers. Det bästa med nya tomten i Värmland – det finns en stor vinranka i ett växthus där!
På det stora hela gick ändå förvånande lätt styra om från vanlig-bananen till mer närodlade alternativ. Dessutom blir de mer exotiska frukterna mer som en lyx, något vi festar till på.
Kram Emma
Q: Undrar hur du tänker kring umgänge när ni flyttar till Värmland. Har du kvar vänner där sen förr och släkt att umgås med som du ”klarar dig på”, har du inte så stort behov av vänner i närområdet eller kommer du vilja hitta nya/fler? Hur tänker du kring att hitta nya vänner? Tycker själv det kan vara en svår bit när man flyttar, att de man har hamnar längre bort och det inte är självklart eller enkelt att hitta nya, eller så är det inte så svårt men självförtroendet begränsar möjligheterna.
Du verkar vara bra på att sätta gränser och stå upp för din åsikt. Har det alltid varit så eller är det något du fått lära dig? Har du tips hur en konflikträdd och följsam person kan bli starkare i sig själv?
Linn
A: Hej Linn! Det här är en fråga jag tänker ganska mycket på så klart. Som den sociala katt jag är.
Och jag tänker väl att jag ska ha kakan, äta upp den och även baka fler kakor, så att säga, hahaha. Är det rimligt? Ingen aning.
I Värmland har jag en hel drös med vänner som har tjatat på mig att flytta hem i åratal. Typ sedan jag flyttade till Stockholm. Så jädra fint. Sedan börjar ju vänner också flytta hem, som exempelvis Fatima som flyttade hem till Värmland för ett par år sedan. Och fler kanske kommer (hoppas!).
Den drös med vänner jag har i Stockholm är jag övertygad om att jag kommer ha kvar. Min plan är ju att vända på steken: Istället för att ha vardag i Stockholm och helg på landet, så ska jag ha vardag i Värmland och helg i storstan. Inte varje helg så klart, men Karlstad ligger 2 timmar och 40 minuter bort med tåg från Stockholm. Det är ingenting!
Jag kommer att fortsätta jobba i Stockholm, åka hit på möten och liksom ha en fot kvar i asfalten, så jag tänker att det blir extra festligt när jag väl är här. Mina vänner Lisa och Per skickade bilder häromdagen när fixade i ordning i ett rum som vi ska få bo i när vi är här. Det är så fint så jag vet inte var jag ska börja och sluta gråta tror jag. Det värmer så kroppen nästan kokar.
Och Amanda och Martin vars torp jag ska barrikadera när varje tillfälle ges. Och jag kommer tvinga alla vänner att hälsa på oss i Värmland.
En extra vinning med Värmland är att jag kommer lite närmare min vän Åberg i Göteborg som är den närmaste storstaden (förutom Oslo) för många värmlänningar, inklusive mig under min uppväxt.
En annan detalj är ju att Värmland är en knytpunkt för många av mina vänner som är uppväxta där. Som min kompis Nina, som jag bor svinnära mig i Stockholm, och vars barn går på samma förskola som mina. Det är så klart fruktansvärt svårt att lämna ett sånt drömupplägg, men Nina åker “hem” till Värmland ganska ofta eftersom hon har sin familj där och då hoppas jag så klart att kunna hänga med henne så mycket det bara går.
De vänner som inte har en Värmlandskoppling (ingen nämnd, ingen glömd!) tänker jag att jag kommer hälsa på när jag är i stan. Hej AW:s!
Och det här med nya vänner. JA! Åh, jag är så taggad på att hitta en hel drös med likasinnade i Värmland. Så taggad att jag funderar på att sätta ut en kontaktannons här i bloggen, haha.
Men som svar på din fråga: Eftersom jag har en bas av vänner i Värmland, så känns det så klart inte så läskigt och på det stora hela är jag nog mer peppad än rädd. Vem gömmer sig i närheten? Är det en blivande viktig vän? Sedan tycker jag att det är sju resor enklare att bli kompis på andra orter än i Stockholm. Är det hemskt att säga så?
Kanske är jag heller inte så skraj för att jag har alla nya vänner jag fick under åren på Gotland – fresh in mind. Insikten att det går att hitta så JÄKLA bra människor om en letar! Så planen är att sila igenom hela Värmland efter goa människor.
Vill du bli kompis med mig – TVEKA inte att höra av dig, haha. Jag gillar gamla hus, byggnadsvård, odling, loppis, hållbarhet, härj och att skratta. Tyvärr skrattar jag inte så corona-säkert (vilt skratt), så håll avståndet från mig, hahaha. Säger sällan nej till fest och älskar öppna människor.
Kram Emma
Q: Angående att tvätta håret med tvål. Schampo kan en ersätta med Aleppotvål och balsam med äppelcidervinäger-skölj men hur gör en med hårinpackning? Tacksam för svar Vänligen, Johanna
A: Hej Johanna! Åh, hårinpackning ingår inte riktigt i min hårrutin. Men ibland när håret känns torrt har jag i lite olivolja i topparna, och sköljer ur det efter ett tag. Det finns även en massa recept på nätet, exempelvis med honung och olivolja. Någonting säger mig att några läsare har grymma tips här (fyll gärna kommentarsfältet)!
Kram emma
Q: Perfekt! Jag gick in för att jag hade en fråga på hjärtat redan faktiskt
Vi har också börjat gå över till hårdtvål och schampo. Hur tycker du och familjen att det funkar? Bästa tvålkoppen? Bästa schampot? Svårt att ha hunnit testa olika kanske eftersom en bar håller för evigt haha Jag har ett schampo från jr liggett och den luktar gott, är bra att tvätta med men jag har typ omöjligt att skölja ur allt, får känslan att det alltid är lite rest kvar i håret.
Mina barn gillar inte att duscha med hårdtvål, den glider ur händerna så att säga haha så jag gjorde flytande av en bar – alltså rev och blandade med kokt vatten, svalna av och sen mixa ihop. Verkar ha funkat bra (måste se om det står sig innan jag är säker på om jag är nöjd) och jag funderar på att testa samma grej med schampot. Har du provat?
Maria
A: Hej Maria! Vad många spännande frågor – ska försöka svara så gott jag kan på dem. Gällande familjens inställning till hårdtvål så är den bra, men det beror kanske på att jag tvättar håret på barnen, så de vet aldrig vad jag har i, hehehe. Och så tvättar jag också EXTREMT sällan. Vi har också testat att bara slöja barnens hår med vatten. Alltså att inte schamponera varenda gång, utan bara skölja. Får återkomma med resultat.
Bästa tvålkoppen? Älskar de där gamla tvålkopparna i emalj, med en skiva med hål i sig som gör att tvålen håller sig torr. Finns ju andra varianter så klart, men tvålkopp med hål är att rekommendera.
Bästa schampot, då måste jag säga aleppotvål. Men har inte testat runt så värst mycket ska tilläggas – precis som du skriver, hahaha. Gällande ursköljning så skrev jag lite om det här. Jag har ganska tjockt hår och behöver tvätta det noggrant i längderna och sedan skölja två gånger. Så det är en liten annan process än annat schampoo så klart.
Och så det här med barn och hårdtvål. De handskas ju som sagt inte så mycket med tvålen i duschen själva, men jag däremot. Så i våras gjorde jag egen tvål där jag satte ett snöre i tvålen innan den stelnade. Så hängde jag upp den på en krok som finns i duschen. På så sätt kan en tvåla in händerna medan tvålen hänger kvar.
Tips!
Kram emma
Q: Åh har också en fråga om ekologisk hudvård! Kan inte du berätta mer om din rutin och vad du använder? Typ deo, hudkräm, schampo, tvål, smink? Skulle gärna gå över till mer hållbara alternativ, men har inte tagit steget än… vill klara mig på så få produkter som möjligt! Så gärna lite inspiration kring det!
Du gör ett så bra jobb, ditt driv är fantastiskt!
Amanda
A: Hej Amanda! Jag håller just i detta nu på att lägga om min hudvårdsrutin för att se om den passar bättre. Så kanske kan jag återkomma med ett inlägg? När jag sett om det fungerar? Men kika här så länge vettja, här pratar jag exempelvis om deo: GUIDE: Ett klimatsmart (engångsfritt) badrum
Kram emma
Loading Likes...
För inpackning – prova att googla t.ex. smt inpackning, smt ni poo eller likande. Minns inte exakt men tror att smt står för snow moln treatment, lätt att blanda själv av balsam (vanligt flytande förvisso), honung och aloe vera. Minns ej förhållandet dem emellan. Lite olja eller olja + vatten eller aloe vera är också toppen!
Tack Matilda för tips!
Jag har använt shampokaka till håret i ungefär ett och ett halvt år nu, och då hunnit med att testa lite olika samt letat mycket tips för att få det att funka. Och det absolut bästa tipset jag hittat är att håret måste vara riktigt blött. Då är det lättare att både få upp skum, få schampot i hela håret och att tvätta ur. När mitt hår inte är så blött att det droppar om det när jag börjar tillsätta schampot så märker jag att jag får som lite rest kvar i hårbottnen.
Så mitt bästa tips för schampokaka är: blöt håret så mycket det bara går och dra inte ur nått vatten innan en tillsätter schampot.
Jag testade att tvätta med Aleppotvål men mitt hår blev så torrt i topparna. Sedan började jag tvätta med bara vatten trots att jag inte riktigt fattade hur det skulle funka. Men det gör det! Det går att googla på teknik lite men det mest krångliga jag gör är att dra igenom hårbotten och håret med fingrarna när hårbotten känns lite stel. Vill jag ha det lite mjukare sköljer jag med utspädd äppelcidervinäger.
Cooolt! Måste testa!