Låt taket blomma – nu sår jag på orangeritaket!

Hej från orangeri-taket! Nu är jag med och gör Sverige vildare!

Våren är här och det är dags att haka på WWF:s initativ Gör Sverige vildare!
Första insatsen: Skapa en äng på orangeritaket!

Efter att vi lagt vårt fina nävertak på orangeriet öste vi upp grästuvor som vi lade upp-och-ner. Första året växte det så att det knakade däroppe.
Men.
Tyvärr la vi inte tillräckligt tjockt lager av grästuvor (det behövs ju en viss tyngd för att nävertaket ska hållas på plats). Så i helgen ska vi hiva upp rejält med grästuvor och jord på taket och omsorgsfullt flytta de fantatsiska smultrona som min mamma planterat där.

Som krona på verket ska jag strössla ut fröer över taket i hopp om att skapa en riktigt frodig äng just precis här.
Det kommer bli så vackert. Och samtidigt viktigt.

Och det blir inte vilka fröer som helst. När jag fyllde 40 år fick jag en burk med vallmofrön av min vän Mallan.
I min värld är det de mest betydelsefulla fröerna – de är nämligen plockade på Gotland därvi förut hade vårt älskade torp.
På så sätt får jag en liten bit Gotland i Värmland, och ett blommande minne av våra gotländska vänner.

Planen är att den här ängen, som ligger i anslutning till lönnen som blommar rikligt när vår övergår till sommar, ska fungera som restaurang för viktiga pollinatörer som bin, humlor, fjärilar och andra viktiga insekter. Drömmen är att det ska prunka och surra.

Vi är ju beroende av intakta ekosystem – kort och gott att naturenfungerar – och viktiga pollinatörer för vår matförsörjning.  Men just nu behandlar dem rätt pissigt ärligt talat.
Vi bygger bort deras naturliga habitat genom att frisera naturen, klippa gräset, trall- och stenlägga våra trädgårdar, nalla på grönområden i städerna, plantera monokulturer (hej gräsmattor) och endast odla vissa blommor. Viktiga insekter behöver mat (olika sorters blommande träd, buskar, blommor och kryddor) och någonstans att bo (vild natur).

I vår trädgård – och på våra hus – ska naturen få plats!
Planen är att odla en mångfald av växter för att få en mångfald av arter i vår trädgård. Visste du exempelvis att det finns en bisort som heter blåklocksbi, som uteslutande lever på blommor från ​​blåklockssläktet.
Ja, ni hör ju.

Naturens DNA är ju vildvuxen och otyglad, och det är i den vilda naturen som de bästa levnadsförhållanden för andra arters liv finns. Det är då naturen – och dess ekosystem – fungerar som den ska.

Om WWFs initativ “Gör Sverige vildare”

WWF vill bjuda in humlor, bin och fjärilar till Sveriges alla balkonger och trädgårdar. Dessa superhjältar är livsviktiga för vår matförsörjning och våra ekosystem, men blir allt färre i takt med att de får mindre plats i vår natur. Du kan göra en viktig insats genom att ge tillbaka lite utrymme till pollinatörerna – och samtidigt inspirera andra att också vara med!
Här kan du läsa om vad du kan göra för att bidra i din trädgård: “Gör Sverige vildare”

När du deltar i Sveriges vildaste experiment Gör Sverige vildare bidrar du med en del av din trädgård, balkong, gräsmatta, husvägg eller rabatt och låter den gynna våra pollinerande superhjältar. Plantera till exempel en bivänlig blomsterrabatt eller balkonglåda, sätt upp ett bihotell, eller varför inte anlägga en vacker sommaräng? Kanske har du redan gjort något? Eller ta tillfället i akt och skapa vad du vill – och inspirera andra att vara med genom att vara med genom att dela dina planer i dina sociala kanaler.

 

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Caroline

    Hej Emma!
    Så fint med en äng på taket! Jag ser fram emot att läsa er bok.

    Jag läste häromdagen att många av de trädgårdsväxter som lyfts fram som bivänliga är odlade med bekämpningsmedel. Det är ett lite bättre resultat för fröer.

    Naturskyddsföreningen kom nyss ut med en omfattande rapport som visar att 53 av 54 trädgårdsväxter, som i handeln marknadsförs som bivänliga, innehåller bekämpningsmedel som är skadliga för bin och även förbjudna att använda i EU. Det är en verkligt läsvärd rapport. Lägger med länken där pdf-filen finns.

    https://www.naturskyddsforeningen.se/kampanj/bekampningsmedel-pa-bivanliga-vaxter/

    Allt gott!
    Hälsningar, Caroline

    1. emma sundh

      Ja, det är HELT galet. Det bästa är ju att odla från frö som det ser ut just nu …
      Kram emma

  2. Susann

    Bäst att odla från frö såklart men en kan ju oxå dela egna perenner och flytta i trädgården. Kanske trivs de bättre på andra stället och växer mer. Eller gå på växtloppisar och handla nya trädgårdsväxter. Eller byta med grannar och vänner.
    Lägga ner grenar från bärbuskar (görs genom att en lägger ner en gren från ex vinbärsbuske och lägger lite jord på och kanske en sten för tynga ner, där får busken nya rötter där) är ett jättebra sätt att få flera buskar.

Lämna ett svar