Kurbits, en gammal skola, en fin historia och ett sista farväl

I lördags tog vi farväl av min pappa. En varm, rättvis, trygg, skojfrisk, musikälskande dalmas – alltid med en rolig historia på lut. Han var språkläraren som uppmuntrade mig att bli journalist, tyckte om när jag hittade på nya ord och finurligheter. Han var den som introducerade mig för jazz, som älskade att åka vattenrutschkanor, mejlade tips på artiklar som han tyckte att jag skulle läsa, ville diskutera politik och historia och kunde slänga sig upp i lyktstolpar för att han fick feeling.
Min pappa är så mycket av den jag blev. Och är. Minus slänga sig upp i lyktstolpar då.

Begravningen var både sorglig och vacker, och det finns något befriande och förlösande med att gråta, låta tårarna rinna, se andra i sin sorg, dela den och sedan samlas för att minnas hur han var. Alla de där komponenterna som gjorde just min pappa.
Extra betydelsefullt blir det nog när en haft en sjukdom som sakta men säkert nedmonterat alla minnen av allt fint som var just min pappa. Det är som att de minnen som svärtats ner av sjukdom – ilska, ångest, hårda ord och händelser en djupt vill glömma – sakta ersätts av de fina minnena. Sån han var på riktigt.

Begravningen var borglig och hölls i en gammal skola i bygden. Det kändes fint, eftersom han var lärare ut i fingerspetsarna. Efter begravningen hölls en minnesstund i granngården som ägs av min kusin. I det stora, fina huset samlades släkt och vänner för att minnas pappa, skåla i bubbel och äta en massa snittar.
Och så bjöds det på pappas alla favoriter, som öl, chips, djungelvrål och mackor med getost.

Min syster Ellen höll ett fantastiskt tal under minnestunden. Ett tal som kapslade in allt som var vår pappa. Och något som utmärkte pappa var att han alltid grep in.
Minns hur vi kunde sitta på restaurang och han reste sig tveklöst och sprang ut när han fått syn på någon som fallit ihop. Ellen berättade om att han hjälpt folk på tåget, på stan och på tunnelbanan.
En historia känns lite extra i hjärtat är den när han satt på tunbnelbanan, överhörde ett samtal mellan ett par där mannen i förhållandet lät kontrollerande, ville veta vad tjejen gjort och med vem.
Tjejen försökte hävda sin rätt att göra vad hon ville, men det togs inte emot särskilt väl.
Pappa tar då fram ett litet papper och en penna, skriver ett meddelande och precis innan han kliver av vid sin station så räcker han lappen diskret till tjejen.
Hon läser lappen medan pappa kliver av och innan tunnelbanan susar i väg så ger hon pappa ett leende.
På lappen stod det “gör dig av med den där dumstöten. Du förtjänar något bättre”.

Saknaden efter pappa är enorm. Liksom tröttheten som nu väller över en.
Jag tänker på hur mycket energi det tagit att hålla ihop. Hur ledsen jag varit, men med kroppens alla muskler spjärnat emot. För att få all vardags-mekanik att gå ihop utan tjorv.

Sedan vi flyttade hem så har allt handlat om att hålla ihop. För att orka. Orka finnas där för pappa, kunna avlasta min mamma, orka vara stadig, orka vara förälder åt två små barn och orka fortsätta jobba med det en tycker är viktigt. Orka inte tänka på vad som kommer.
Det har gått så där.

Den största utmaningen har varit det sociala. Jag som vanligtvis är en social katt, som älskar fest, anordna middagar och tagit alla chanser till sammankomster, har inte alltid pallat. Så mitt i allt detta så har det smugit sig på en identitetskris. Vem är jag i allt detta? Är jag den sorgsna nu? Den tysta på festen? Den som går hem först – snarare än sist? Är jag en annan nu?

Jag vet inte hur sånt här sorgejox går till, för jag har inte förlorat någon tidigare. Kommer det komma en dos sorg när en inser – på riktigt inser – att han är borta? Eller har jag processat allt under åren som gått?
Får jag sakta men säkert bli jag igen nu?
Komma tillbaka?

Jag hoppas det. Och jag tror att pappa hade velat det.
Så, årstiden till trots: mot ljusare tider!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Ekot

  Det är tungt, men nu har du klarat väldigt mycket, det kommer finnas tid för mer av dina andra sidor nu, de finns där, även om du inte sett dem på ett tag!

 2. Matilda

  ❤️

 3. Amanda

  Så fint skrivet, min käraste Emma! ❤️

 4. Emeli

  Det blir bättre, men försvinner nog aldrig helt.
  När pappa gick bort förra året efter en lång kamp mot cancer var vi förberedda, hade vetat i nästan ett år att slutet skulle komma, så mycket hade hunnit bearbetas, men när man minst anar det kommer saknaden över en. Inte lika ofta nu som för ett år sedan tack och lov, men då och då. Ibland kan jag ana att känslorna ska komma, när jag gör, ser eller hör något som jag vet att pappa skulle tycka om.
  Man hittar tillbaka till sig själv, kanske inte helt som man var tidigare och det är nog som det ska vara. Ingen omvälvande händelse i livet går ju omärkt förbi för ens person.
  För mig och min mamma är det viktigt att vi pratar om honom, både bra och dåliga saker, för oss gör det att det onda blir mer hanterbart och sorgen får ta den tid den tar. Pratar mycket med mina barn om deras morfar också när vi gör saker som han skulle ha tyckt om. Roliga saker, tokiga saker och allt mellan himmel och jord.
  Prata, gråt, sjung och skratta mycket, själv och tillsammans med dina nära.
  Mvh/ Emeli

  1. emmasundh

   Tack snälla för dina ord. De hjälper! Och ledsen att du också förlorat din pappa. Kram emma

Lämna ett svar