Fira #hemmapåsk 2020!

Som jag skrev i går firas påsken hemma i år, ett vemodigt beslut, som malts fram efter att ha läst uppdateringar från Gotland, snackat med fastboende på ön och stötts å blötts med Maria Soxbo som ju sitter i samma sits. Det känns ärligt talat så bra att stanna hemma. Särskilt med tanke på att det i går kväll kom en vädjan från Visby lasarett till alla som funderar på att komma till ön i påsk.
“Vi går till jobbet för att hjälpa er, ni stannar hemma för att hjälpa oss”.

Känns helt orimligt att fira påsken någon annanstans än hemma, särskilt med tanke på att kommuner nu ställs inför moralfrågan om de ska vårda sina medborgare (som betalar skatt i kommunen de bor) eller gäster på besök. Pja. Även om Stockholm är hårt ansatt av Covid-19, så känns det trots allt ganska tryggt att vara här.

När påsk-planerna gick upp i rök (poff!) så började jag och Maria fnula. Vad gör vi nu då? Kan vi göra något vettigt – och samtidigt mysigt, härligt, kreativt och eftersträvansvärt – av den här skiten?
Klart vi kan! Vi går ju i gång på att försöka skapa förtrollande glans av skruttiga förutsättningar, det är ju vår paradsport!
Så vips vad #hemmapåsk uppfunnet!

Från och med idag och ända fram till påsk hoppas vi att alla som firar #hemmapåsk (oavsett skäl förstås) delar med sig av sina påskiga guldkorn. Ett inspirationståg på instagram,  där vi alla delar med oss av våra bästa (och karantän-kompatibla) påsktips under hashtaggen #hemmapåsk! Ett påskigt recept, tips på bästa desserten, DIY, pyssel, lek för kidsen – eller why not: en ny påsktradition.
Dela egna eller andras tips, och bidra till att #hemmapåsk (eller för all del: #stayhomeeaster) blir årets härligaste hashtag!

Mitt tips? Förutom att jag lätt ska färga ägg som Fru Vintage, testa Mokkasins alla underbara DIY:s från boken “Hidden places” (påskäggen!), testa Husligheters påskbröd och rita påskbrev och slaviskt följa alla er tips under hashtaggen #hemmapåsk?
Jag ska påsk-odla!

 

Odla tomater i äggkartong.

Och gör egna står krukor av tidningspapper!

Sätt odlingarna under glaskupor – eller vänd stora glasskålar upp-och-ner. Snällt mot plånboken och klimatet.

Just nu säter jag busktomater och fyller hela fönstren med odlingar. Barnen ska få sätta chilifrön, och jag ska sortera alla fröer efter månader.
Jag ska odla på innergården, och kanske även kolla med Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning om en kan ansöka om att stadsodla i pallkragar?

Ser så mycket fram emot att se vad som dyker upp under hashtaggen #hemmapåsk, och kommer så klart dela några favoriter här.
Och pja, det har varit ett par knepiga veckor, minst sagt. Speciellt eftersom det varit upp till varje människa att bestämma. Och läget har förändras snabbt. Det som kändes rimligt för två veckor sedan, känns orimligt nu. För någon vecka sedan kom en avrådan, ett “en bör tänka över sina resor”. Ett lite för fritt val om du frågar mig, för “valfriheten” kan göra en knäpp. “Å ena sidan och andra sidan.”. Men jag har förstått att “rekommendationer” från myndigheter betyder plikt. Det är inget fritt val.
För alla som vacklar: stanna hemma – och gör något himla mysigt av det.

Ta hand om er!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Så bra val. Hoppas fler gör likadant!

 2. Men ja ÄNTLIGEN en influencer som tar samhällsansvar!
  Som jag har längtat, blir helt knäsvag av att sitta som boende ute i “sommarstugeglesbygd” med redan ansträngd sjukvård och läsa om livsstilsbloggare som “flyr karantänen” på sina landetställen.
  På 40-talet ombads folk gå ut i krig och beredskapsarbete, nu ombeds man stanna hemma en vår. Vägrar tro att vi inte ska klara det!
  Heja dig Emma, du är så jädra bra!

 3. Hjemmepåske blir bra 🙂 Her i Norge er det faktisk forbudt å dra på hytta (stugan) nå, nettopp fordi det lokale helsevesenet er dimensjonert for å betjene sine fastboende. Mange hyttebygder får folketallet mangedoblet i påske og utfartshelger.
  Gleder meg til å følge #hemmapåsk 🙂
  God helg!
  Pludrehanneklem

 4. BRAVO!!!! Du tycks vara en av få influencer som tänker på något annat än dig själv!!! Som inte lever i en välregisserad fantasi värld och poserar i nya kläder. RESPEKT!!!!!
  Hur stockholmare har mage att resa från den värsta smittohärden i hela landet till sina sommarhus på Gotland (och annorstädes) det är mig obegripligt. Så himla oansvarigt och superegoistiskt. Jag menar, om man tänker efter, så vill man ju verkligen inte vara den som kanske råkar smitta någon som sedan faktiskt dog. (Och alla vet ju nu att smittad är man såklart innan man har symtom)
  Man kan inte bara “låtsas bort” det som händer i världen och fortsätta visa upp sin stylade frukost från sitt lika stylade sommarhus där man riskerar smitta andra. Och det är ju inte bara nuläget och corona utan det finns mycket lidande på vår jord. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon var det någon som skrev i ett kommentarsfält häromdagen. Så sant. Du arbetar redan för klimat och miljö. Låt oss alla finna “vårt kall” och ta reda på hur just jag kan hjälpa någon i världen till ett bättre liv, ett fadderbarn kanske eller något annat. Behoven är enorma, men som sagt vi kan alla göra något för andra. Din blogg är rejäl! Du är rejäl!

 5. Ett självklart och bra beslut. Men ett naturligt och egentligen inget som någon ska bli hyllad för. Att en myndighet “rekomnenderar” något betyder ju “ska”, det är alltså inte som att FHI menar att man ska göra ngt om en har lust etc. De, som myndighet, kan helt enkelt inte förbjuda något. Det är trist att höra att så många har svårt att förstå det. Inser att det delvis är ett kommunikationsproblem, att många inte har koll på språket (och ja, jag pratar även om dig Svensson med generationer av Svenssons bakom dig), men känner även att många ser det som att kryphål för att göra som de vill. Igår pratade Löfven om folkvett, önskar att fler hade det.

  1. Ja, jag hade själv rätt dålig koll på ordet rekommendationer tills för några dagar sedan, så det är helt klart ett kommunikationsproblem. Det låter som att det är upp till var och en.

  1. Hjälp vilken tillspetsad text. Som att någon ville ha en tvärnit (ja, förutom klimatet kanske). Omställning handlar ju just om en gradvis omställning, för jobb, vanor och beteende följer med. Låter som att någon fått en kalldusch, inte kan fortsätta sitt priviligierade liv och är rätt … pisst över det?

  2. Plus. Någon vill skapa debatt?

 6. Tycker att man visst kan hylla folk som gör det vettiga, hur självklart detta än borde vara. I alla synnerhet när det “vettiga och självklara” av allt att döma är allt annat än just självklart för alltför många. Goda initiativ och förnuftiga saker kan man väl alltid få uttrycka sin uppmuntran och tacksamhet för. Varför inte?

 7. Jag gillar din blogg så mycket Emma! Du tar ansvar på ett sätt som gör mig glad.
  Su tar ansvar som bloggare och som medmänniska, och jag är så glad att du faktiskt skriver rakt ut att ni inte tänker åka till Gotland, för det inspirerar andra att också göra kloka val.

  Du är mänsklig och som alla oss andra gör säkert fel då och då också, men fasiken vad ofta du visar oss att det du säger är också det du faktiskt gör. Det ger tillit.
  Tack

 8. Det fula i detta är att en massa sommargotlänningar kommer nu veckan före påsken och många har bokat om till veckan efter också. Vad är skillnaden? Corona pågår, samma belastning för sjukhuset på ön, risk att sprida smittan etc. Vad vi bad om var ju att ni inte skulle komma alls tills coronaepidemin är över. (Säger nu inte att ni gör så)

Kommentera

Stäng meny