betalt samarbete med Ekobanken
Nytt avsnitt av Plan B-podden: BNP, tillväxt och att leva i en munk
Det här är rabarber från min mammas trädgård.
Nyplockade efter sommarregnet. Här ska det bli rabarbersaft minsann! Genom att göra rabarbersaft av det som växer runtomkring mig så använder jag resurserna som finns istället för att låta dem ruttna bort. Rimligt ändå.
Men tänk om alla gjorde som jag? Producerade sin egen mat istället för att köpa dem? Eller huaimig – slutade konsumera. Började använda det en hade i garderoben i all oändlighet? Sydde the perfect sommarklänning av ett pre-älskat tyg? Jobbade ideellt för att hjälpa andra. Spenderade semestern i Värmland, paddlade lånad kanot och slöade vid strandkanten istället för att flyga till semesterparadis. President of resureseffetivitet skulle ju jubla och utsläppen skulle sänkas. Men. Vad skulle hända med ekonomin då? Och hallå – tillväxten?
Det är ju valår och det snackas en hel del om tillväxt.
Om det inte snackas om ren å skär tillväxt så snackas det om grön tillväxt. Ekonomin ska växa, vi ska bli rikare, lyckligare. Även kommunen jag bor i ska växa, växa, växa. Byggas ut. Industrier ska lockas, jobb ska skapas.
Men varför ska allt växa? Vad är tillväxt egentligen? Och gör tillväxten att vi mår bättre? Blir lyckligare? Är tillväxt något att eftersträva? Eller finns det andra värden att lyfta upp?
Och går det att stävja en klimatkris, sänka utsläppen, konsumera färre prylar och samtidigt sprinkla drömmarna om evig tillväxt? Kan vi för evigt öka om resurserna är begränsade?
Varför ses den sockriga munken som lösningen? Var har ens munkar med tillväxt och ekonomi att göra?
Om detta snackar jag och Maria loss om i ett nytt avsnitt av Plan B-podden!
Ett avsnitt som har fått namnet BNP, tillväxt och att leva i en munk, där vi vänder och vrider på vår samtid, snackar lösningar och dessutom reder ut det här med tillväxt med Mikael Malmaeus som är nationalekonom och miljöforskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Hans forskning rör bland annat frågor om den gröna omställningen och om hur det ekonomiska systemet kan anpassas till planetens gränser. Oklädsamt stolt över att denna mitt-i-prick-pang-person ville vara med i podden!
Och nu kanske jag svär i ekonomi-kyrkan. Men behöver vi bli rikare? Eller behöver vi kanske bara fördela rikedomarna bättre? Ta hand om resurserna?
Ä rides rimligt att Elon Musk köper Twitter för en summa som överstiger USAs entire klimatbudget?
Sug på denna: 26 personer äger mer än hälften av jordens fattigaste befolkning tillsammans.
Samtidigt är vi ohemuligt dåliga på att ta hand om resurserna. Vi slänger en tredjedel av all mat som produceras, 95% av alla äpplen ruttnar bort i svenska villaträdgårdar (samtidigt som vi glatt köper äpplen från Chile och Nya Zeeland. Vi svenskar köper i snitt ett nytt plagg i veckan på ett ungefär (som vi använder sju gånger innan vi gör oss av med det).
Detta avsnitt gör vi i samarbete med Ekobanken, en svensk, transparent medlemsbank (ägs av medlemmarna – inte någon rik knös) som vill att pengarna ska göra skillnad och bidra till en vettigare värld. Till skillnad från många andra banker finansierar Ekobanken inte i exempelvis vapen, gruvor, olja, gas och icke-förybar energi. Ekobanken toppar Fair Finance Guides rankningar och är den enda bank som öppet redovisar vilka företag de lånar ut pengar till. Jag bytte bank för ett par år sedan till just Ekobanken, för jag vill att mina pengar ska göra något vettigt. Sedan gillar jag Ekobankens inriktning för att skapa en mer hållbar framtid (no-brainer) och att de vill bidra till omställningen genom att erbjuda omställningslån!
Maria Flock Åhlander, Ekobankens VD, snackar mer om detta i avsnittet!
Och låt oss avsluta med orden:
Vi lockas att spendera pengar som vi inte har, på som vi inte behöver, för att göra intryck som inte är bestående på folk vi inte bryr oss om.
– Tim Jackson
Loading Likes...