I betalt samarbete med Sveriges Konsumenter
Då var vi igång med projekt bygga ett halmbalshus – som ser ut att ha stått där i minst 150 år. Ett litet projekt ba!
Planen är att använda snälla material som sten, trä, halm, lera, fårull, äggoljetempera och linolja. Material som använts i hundratals år!
Vi kommer att undvika klimathaltande material som betong, stål och plast, och det sistnämnda kommer vi även undvika av en annan anledning. Kemikalier.
Vi vill att barnen ska kunna vara med i bygget, att det inte finns några giftiga, farliga material och kemikalier. Dels i bygget, men också sedan när vi ska leva i vårt hem. Rimligt.
Barn är extra känsliga för kemikalier eftersom de har tunnare hud, deras immun- och nervsystem är fortfarande under utveckling och de har högre omsättning (hej ruljans!). Dessutom stoppar de saker i munnen (not anymore när det gäller mina kids som tur är!) och hänger mycket på golvet bland kemikaliernas bästa vän: dammråttorna!
Jag vill ha ett tryggt hem, fritt från farligheter, hormonstörande, cancerogena och reproduktionshämmande kemikalier. Ett rent hem. Jag är ingen fena på att städa, och dammtorka är inte min flitigaste sport, så desto större anledning att kratta manegen fri från kemikalier. Som plast.
Plast är ju ett gissel.
Det är å ena sidan finemang inom sjukvården och om vi ska förlänga hållbarheten på en gurka. Men plast:eriet har ju gått en aning långt kan jag tycka. Numera finns plast i våra kläder (exempelvis polyester), i vårt badrumsskåp, i väggar och i kylskåp. Förutom att plast kommer från fossila råvaror (pretty bad), så innehåller plasten ofta en radda tillsatsämnen som ger den olika egenskaper.
Ämnen som gör plasten böjbar, brandsäker eller skapar ett UV-filter exempelvis. Vissa av tillsatsämnena kan vara skadliga för oss människor. Hur? Jo, när de tågar in i våra kroppar.
Och hur hamnar de i våra kroppar då? Jo, dels genom luften och huden, men också genom maten vi äter. Ämnena kan påverka våra chanser att få barn, de kan framkalla cancer och verka hormonstörande (vilket kan påverka allt från hur vi växer, om och när en känner hungerkänslor och reglering av kroppsvikt).
Att den här typen av ämnen över huvudtaget får finnas är för mig ett mysterium. Snacka om att mänskligheten skjuter sig själva i foten.
Jaja, men vad spelar det för roll om barnen bara utsätts lite för plastfärg, isolering med flamskyddsmedel och små My little ponys från 80-talet? Grejen är att det krävs ytterst små mängder av hormonstörande ämnen för att sätta kroppens hormonsystem ur spel.
I princip all plast läcker ständigt ut små mängder av kemikalier. Och det finns olika sätt som kemikalierna kommer in i våra kroppar.
1. Luften. När plast läcker kemikalier så binds de snabbt i damm, och vi andas som bekant in ett par dammkorn i sekunden.
2. Huden, som är vårt största organ, tenderar att absorbera ämnen som den kommer i kontakt med.
3. Maten. Det låter ju inte särskilt smarrigt att äta plast, men vi får i oss plast i tid och otid även om vi inte mumsar på en plastpåse. Dels genom att maten är förpackad i plast som inte är avsedd för livsmedel, men också när plast hettas upp (då ökar förmågan att släppa ifrån sig kemikalier). Även fet och sur mat trycker på kemikalie-ustläppar-knapparna.
Vad göra?
– Ta bort kemikaliestinna produkter, och införskaffa inga nya.
– Vädra och dammtorka ofta (not to my self!)
– Välj andra material än plast på sånt som du har närmast huden: textilier, smycken och accessoarer . Välj gärna miljömärkt om inte annat.
– Värm inte plastbyttor i mikron, och ta med en egen matlåda av glas eller rostfritt stål när du köper hämtmat.
– Välj matförvaring som är märkt med glas- och gaffelsymbolen (som visar att produkten är lämpad för livsmedel). Om du är taggad på att kemikaliebanta köket så har Sveriges konsumenter en artikel om det här!
I det förrförra avsnittet av Plan B-podden snackar jag och Maria om kemikalier, och också den så osköna cocktaileffekten – där olika kemikalier var för sig kan vara ofarliga, men att en inte riktigt vet vilken skada de kan göra när de blandas. Lyssna på hela avsnittet här vettja!
Är du osäker på vad produkterna i ditt hem innehåller?
Då finns Kemikalieappen från
Om företaget redan lagt in information i appen så får du svar direkt vad prylarna innehåller. Om ingen information finns kan du fråga företaget via appen (de är skyldiga att redovisa!), och därmed pressa på, göra information tillgänglig och verka för giftfria prylar.
Du kan ladda ner appen gratis här.
Genom Kemikalieappen (och projektet LIFE AskREACH) deltar Sveriges konsumenter just nu i en gemensam EU-kampanj om plast och skadliga ämnen. Heja!
Loading Likes...
Hej! Följer ert bygge med glädje då vi är sugna på att göra något liknande. Har ni fått hjälp av nån arkitektfirma för ritningar o giftfria materialförslag osv eller hur har ni gjort?
Halloj! Och ledsen för sent svar. Vi har gjort all research själva, men bollat med olika personer och lagt ut mängder av frågor i olika forum =)