Ett år med elbil – vad har jag lärt mig?

Ungefär ett år har gått sedan vi köpte en begagnad elbil – en Nissan Leaf. Så nog är det är hög tid att sammanfatta vad en lärt sig under året?
Precis när vi köpt elbilen så skrev jag inlägget Guide: Köpa elbil?  som du kan läsa här.
Varför en guide? För pja, det är inte samma sak som att ha en fossilbil – thank gaaaad, nya vanor och beteenden.
Bara en sån sak att en knappt använder bromsen (!?) när en kör eftersom motorbromsa is the shit (och en samtidigt laddar batteriet), en kan ladda hemma och långkörningar kräver lite planering eftersom laddinfrastrukturen är i uppstartsfas.
Så, vad har jag lärt mig? Vad har förfinats? Låt oss grotta ner i en del två av guiden!

Egen ladd
I höstas installerades egen laddare på garaget hemma hos mina föräldrar, och via Tibber kan vi ladda när elen är som billigast och renast. Vi laddar mestadels hemma, och kostaden blir i runda slängar 60 spänn i månaden för “bränslet”. Då får vi fullt batteri och kan köra i runda slängar 200 km.
Skulle önska en laddstation vid vår lanthandel här i bygden, för har en glömt att ladda är det banne mig alltid där jag drabbats av så kallad räckviddsångest (kommer detta ord in på nyordslistan?). Detta nya ord, som alltså innebär att batteriet börjar blinka om att det snart är slut. Det är bara ynka 5 kilometer från lanthanden och hem, men en kväll satt jag i 40 kilometer i timmen den sista biten, eftersom låg hastighet inte tar så mycket kräm så att säga.
Det fina med elbil är ju att den laddar upp sig i nedförsbackar om en lättar på gasen, så det finns små knep att ta till i fall det tryter.
Men än så länge har bilen inte stannat, trots att jag ibland kör ett vilt kort. Och om elbilen skulle få laddtorsk, så finns det tydligen knep. Som att vänta en stund och sedan starta om, för då finns det lite kräm kvar i batteriet. Obs! Detta är vad jag hört, har inte testat själv.

Brickor på bilnyckeln
När jag skrev guiden för ett år sedan använde vi appar när vi laddade vid laddstationer. Funkade helt okej. Men jag la ju upp min guide samtidigt som Anna-Maria, och hon hade ju fräsiga ladd-brickor på sin nyckelknippa. Det ville jag också testa. Sagt och gjort. Och jag kan varmt rekommendera brickor. Att använda brickor är smidigt, lätt och krånglar banne mig aldrig.
Kör fram till laddstationen, blippa brickan mot laddstationen och ta loss elslangen och plugga in i bilen. Och när du är klar: Blippa brickan och ta ur slangen. Klart!

Det sköna laddhänget!
Ja, det tar längre tid att ladda en elbil än att tanka en bensinbil. Moderna elbilar går allt snabbare att ladda och har också längre räckvidd (kräver färre laddningar). Men om en har en begagnad elbil med några år på nacken tar det cirka 20-30 minuter att gå från tomt batteri till fullt. Har en laddmöjligheter hemma är det ju sällan en behöver ladda, men under långresor är detta perfekta fikapauser eller en lunch. Sedan ska en aldrig underskatta laddhänget. Elbilar som står på ladd bredvid (om det råkar finnas flera laddboxar bredvid varandra) och pratglada elbilsägare! Har haft många otippade och fina möten vid ladden om en säger.

Temperatur
Vinterskylan förkortade räckvidden på vår Nissan Leaf under ett par kalla månader. Bor en norröver där temperaturen sjunker än mer och håller i sig längre finns bilmodeller utvecklade för just kyla. Den förkortade räckvidden drabbades oss inte särskilt, men ja, noterade att batteriet inte maxade 200 km. Vi valde ju en Nissan Leaf eftersom vi bara använder bil kortare resor. Några mil in till stan, till bekanta och vänner eller till otillgängliga platser dit kollektivtrafiken inte kan ta oss. Vid långresor tar vi tåget och vid resor under 5 kilometer tar vi cykeln, pga oslagbart. Under pandemin har vi dock använt elbilen desto mer till långresor, men nu är vi tillbaka i tågvanorna igen.

Olika ladd?
På offentliga laddstationer finns ofta tre olika slangar med tre olika kontakter. Och innan en sätter sig i en elbil eller för den delen riktar in sig på en laddstation – kolla så just din laddkontakt finns. Vi har CHAdeMO-kontakt, vilket finns på typ alla laddstationer. Bra att veta är att Tesla har egna laddstationer, och deras kontakter passar inte med vår bil. Tesla är lite som hemlig klubb. Dyrt medlemskap, men många förmåner så att säga.
En annan bra sak att veta är att även om det finns tre slangar på en laddstation så kan inte alla tre slangar användas samtidigt.
Någon gång har en fått stå å vänta på laddaren, medan någon haft långlunch och tänkt att en kan plugga in lika många bilar som slangar. Men det går alltså inte. En elbil i taget. Det borde vara standard med minst två laddstationer bredvid varandra kan tyckas. Men det kommer väl, med tanke på att elbilsförsäljningen kutar.

Favorit-ladd
Ett år in i elbilsägandet så har en ju börjat favorisera olika laddappar och laddstationer, och min favorit är Bee. Krånglar aldrig! Åker vi långt så använder vi nästan alltid Bee-appen för att se var närmaste laddstation finns. Det finns de appar som visar alla ladd-fabrikat ska tilläggas. Som Chargemap exempelvis.

Elbil räcker inte
Vi bor ett par mil från Karlstad, och är ibland beroende av just bil (som vi också delar med mina föräldrar). Men det är lätt att lura sig att tro att elbilen löser allt, och det gör den INTE. Det är inte heller en grej en “ska ha” eller måste ha bara för sakens skull. Det är ett transportmedel, inget annat. Om en vill sänka sina utsläpp så finns det inget som slår kollektivtrafik, cykel eller att gå. Så även om vi har elbil så försöker vi använda den så sparsamt vi bara kan, och endast om nöden kräver så att säga.
Jag älskar landsbygden, men en klar fördel med att bo i stan är att en inte behöver bil. Lyllo er, alla som bor i en stad!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Elina

    Tack för ett bra inlägg!

  2. Elina

    Tack för att du delar med dig av lärdomarna!

Lämna ett svar