Beredskapsveckan, dag 2: Slut på vatten i kranen – vad gör en då?

i betalt samarbete med MSB – myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Om det är något som skrämmer mig så är det brist på vatten. Att inte kunna få tag i dricksvatten under en långvarig torka.
Den varma och torra sommaren 2018 hade vi fortfarande ett torp på Gotland och höll andan varje gång vi hällde upp ett glas vatten. För vi visste inte hur mycket vatten vi hade kvar i den ekande tomma brunnen.

Sen flyttade vi till Värmland av sjuttio olika anledningar, men en av dem var att bli mer självförsörjande.

Jag är ju uppvuxen på landsbygden i en prepper-familj där vi hade stora odlingar, lager av mat i vår stora jordkällare, vedspis i köket, en damm med porlande dricksvatten (hej övertryck) och en arsenal av speciallösningar som gjorde att ett strömavbrott inte bekom oss nämnvärt. Och strömavbrott hade vi ofta.
När jag sen flyttade till lägenhet i Stockholm kände jag viss frustration för där var jag tvungen att bunkra på ett annat sätt (som jag inte var van vid).

Vatten är vårt viktigaste livsmedel och många av oss är vana att vattnet finns i kranen. Men utan el kan inte vattnet pumpas upp. Och även om en har tillgång till vattendrag runt knuten så behöver en ju kunna koka vattnet innan det går att dricka och då behövs ju en värmekälla av något slag.

Peter Hällsten från MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – har varit på besök hemma hos mig för att se hur förberedd jag är.
Och jag kanske inte har några vattendunkar på lager, men jag har något annat. I dagens inlägg får ni se något som jag är väldigt stolt över …

4 saker att ha koll på (som vi tillsammans kan åtgärda/öva på oavsett om vi bor på landsbygden eller i stan)
Dunkar/PET-flaskor med vatten. Bunkra upp med vatten som räcker i en vecka. 3–5 liter vatten per person och dygn brukar vara bra utgångspunkt att räkna efter.
Extra dunkar. Ha extra dunkar att tappa upp vatten i.
Tappställe! Kolla upp var ditt närmaste tappställe i kommunen finns.
Hygien? Vatten behövs ju inte bara för att släcka törsten och koka pasta i, utan för att ta hand om vår hygien. Gå på toaletten och tvätta händerna exempelvis. Har du kvar handsprit från pandemin – håll hårt i den.

Next level!
Utedass: Om elen försvinner så är det puts väck med vattnet. Det kommer alltså inte gå att spola på tjotta. Vi har ett utedass som verkligen är lägsta standard, men tid nog vill jag bygga ett riktigt dass.

– Damm. Tids nog ska vi bygga en damm. Den ska framför allt fungera som bevattning för odlingarna under torka.

– Regnvattenresorvoar. Vi har två regntunnor på tomten där vi samlar upp regnvatten, men de töms på en kvart under torrperioder. Nu är drömmen en stor regnvattentank!

Koppla in handpumpen. Yep, vi har en vacker gårdspump som fanns på tomten när vi köpte den. När vi drog om alla rör inför husbygget så tog vi bort den och har inte satt dit den igen. Tids nog ska vi sätta den på plats, så att vi kan pumpa upp vatten när vi har strömavbrott (och om bäcken börjar sina).

Hur väl förberedd är du?

Kika in hos min kollega – tillika stadsversionen av mig – Maria Soxbo och se hur hon löser vatten-frågan i stan.

Dela gärna vidare detta inlägg, för ju fler som är förberedda desto mindre sårbart blir vårt samhälle.

Imorgon tar vi en svängom kring värme! Hur håller jag värmen om elen försvinner? Hur kittat är mitt hus från strömavbrott?

Ps. Hos MSB kan ni anta en utmaning baserad på en fiktiv kris som pågår under sju dagar. Du kan testa hur väl du klarar krisen!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Loading Likes...

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar