Vi tar det igen.

Fasen, jag som skulle blogga om mina odlingsplaner.
Men det får bli imorgon.
För vi måste tydligen ta det EN GÅNG TILL på grund av den högst friserade TT-artikeln “Ropen på en grön klimatdiktatur växer” (eller är det en debattartikel TT?).

För en journalist på TT har stoppat bomull i öronen eller glömt topsa dem hörbara med sina komposterbara tops. Eller så kom han på en sådan sensationellt bra vinkel på en story: “klimatdiktatur” och “grön extremism”.
Men han behövde så klart bränsle för att fjutt på den.  Han hittade  en debattartikel signerad 87 influencers som vill lyfta klimatfrågan och vänder sig till statsministern för att be om hjälp, vilket han, pja, ville vinkla en önskan om diktatur. Han ringde upp och sa att han ville göra en intervju om debattartikeln som vi skrev. Han nämnde inget om vinkeln ska tilläggas.

Men TT-journalisten stötte på patrull. Han fick inte det han ville ha av mig: ett citat där jag gav bränsle till hans diktatur-spår. Tro mig, han försökte med all sin kraft. Tyvärr hade han nog inte räknat med att jag ville läsa mina citat innan de gick i tryck. Jag fick ju inte läsa hela artikeln (då hade jag aldrig ställt upp).  Men det ursaxade stycke där jag fanns med toppades av ordet “diktatur” och ett lösryckt citat från mig som sa “finns det inte något annat sätt så …”. Ett typiskt klipp- och klistra-pyssel på förskolenivå – för att få så bra drag i artikeln som möjligt.
När jag bad om att få bli rättciterad blev han otrevlig och skrek i telefonluren. Och ifrågasätte mig kompetens. Du kan läsa mer om det här. 

Är det så här svensk journalistik går till i dag? Va?
Ska vi tvinga fram osanna citat som passar in i en perfekt sensationsartikel genom att skrika, vara otrevliga och nervärdera?

Så vad hände? Jo, i dag skickade flera av mina Instagram-följare bilder från tidningar där en bild på mitt fejs står under rubriken “Ropen på en grön klimatdiktatur växer” och “grön extremism” . Tack för det TT. Verkligen. Tack.
Citaten var tack och lov ändrade, men ert mission – att sätta mig i samma kontext som grön extremism och diktatur – har lyckats.
Hur gick tankegångarna TT? “Mja, det där 87 ‘så kallade’ influencerserna skrev ju inte rakt ut att de ville ha diktatur, och de sa ju visserligen tydligt att de INTE ville ha diktatur, men om en kanske bara spränger in dem litegranna i samma kontext så går ju vinkeln hem, right?”.
Kontentan blir pangbra för vinkeln och TT, grattis! Men för mig? Nej.
Till nästa gång TT: ring någon som är för diktatur, istället för att försöka pussla ihop ett liknande statement från någon som är EMOT diktatur.

Så topsa öronen, ta ut bomullen, för nu tar vi tar det en gång till:
Det står ingenstans i vår debattartikel att vi är för någon diktatur.
Ändå väljer TT att nämna debattartikeln när de manglar ut en artikel på ämnet “klimatdiktatur”. TROTS att jag pratat i telefon med dem och flertalet gånger sagt “nej, jag vill inte ha någon diktatur. Det går alldeles utmärkt att fatta beslut inom demokratins ramar, det görs hela tiden. Det enda vi vill är att frågorna ska prioriteras och att det ska bli enkelt att göra rätt och svårt att göra fel”.

Kommer hädanefter aldrig ställa upp på en intervju med TT.
Aldrig mer.

Loading Likes...

Kommentera

Stäng meny