VI HAR KÖPT EN TOMT!

Här står jag – vid mitt favoritträd – på en nygammal plats i Värmland. Min plats.
Eller ja, snart i alla fall.

Vi har skrivit på kontrakt på en liten sommarstuga med utsikt över ängar och sjö, i mina barndomstrakter. Närmsta granne är min moster, och att gå till mina föräldrar tar någon minut.
En gång i tiden ägde min mormor och morfar marken, och detta var min mamma och hennes syskons bästa lekplats.
Från och med den 2 oktober är det min lekplats.
Det ska bli så fint att leta fram stenen som mamma knäckte hasselnötter på som barn.

Detta är overkligt.
Jag är uppvuxen längs en grusväg med gamla, faluröda hus (och en skola som jag drömt om hela mitt liv). Jag har känt veranda kotte. Men ägaren till den lilla sommarstugan, som ligger ett stenkast från vägen, har jag aldrig träffat. Förrän nu då.
Jag har varit helt blind för andra hus än den gamla skolan (och kommer eventuellt aldrig kunna släppa drömmen om den heeeelt), men när jag insåg att det inte skulle bli någon affär förrän om tidigast om några år framåt i tiden så började jag fundera på andra platser. Det var då jag kom på det. Sommarstugan. I vintras lämnade jag en lapp i dörrspringan med ett meddelande som sa “om stugan någon gång skulle bli till salu så är jag intresserad”.
I somras hörde ägaren av sig och sa att hon hade funderat, och att hon nog kunde tänka sig att sälja. Och i torsdags skrev vi på.

Nu är alltså tanken att bygga ett hus på platsen, och samtidigt ta vara på allt det som den förra ägaren byggt upp. Det kommer bli ett stort och spännande projekt.
För vi vill inte gå den lätta vägen.
Men va? Ska denna människa som vurmar för GAMLA grejer bygga NYTT?

Vi hoppas – om vi får bygglov – att bygga ett så klimatsmart hus som det bara går. In i minsta detalj, med återbrukade material, fönster och dörrar. Det kommer förmodligen bli en hel del vägande, men jag vill tänka både nytt, gammalt och utmana mitt eget tankesätt. Dock inte när det gäller det estetisk, haha. Jag vill åla runt i byggnadsvård, och vill ta reda på vad som är mest energieffektivt, i vilket vädersträck huset ska stå, hur huset kan binda koldioxid på bästa sätt, hur en bygger utan betong och plast och hur en ska tänka när en bygger ett hus för framtiden. Ett smart hus, men inte ett smart teknik-hus, utan ett smart resurseffektivt hus. Jag vill också vara med och bygga. Lära mig!

Det finns så mycket kunskap där ute. Så många som byggt smart på olika sätt, och det bubblar i olika grupper på nätet som är inriktade på hållbart byggande. En nyfikenhet. Den vill jag nosa på

Förutom att huset ska vara resurseffektivt så ska det givetvis passa in i omgivningarna och bygden, och rent ut sagt se skitgammalt ut. Drömmen vore att visa att det går att bygga smart, men också visa att det blir vackert. Ögat måste få sitt!

Vill också planera trädgården så den också är resurseffektiv, ger många olika grödor och gynnar  den biologiska mångfalden.

Och jag vill ha med er på resan!

Roligast vore ju så klart att göra rörligt på detta projekt. För jag önskar ett sådant program, där en får lära sig bygga klimatsmart. Det hade JAG behövt inför den här resan.
Nu är det bara att räkna ner till den 2 oktober då.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 23 kommentarer

 1. Hurra och Grattis!!

 2. Grattis! Besök gärna min brors blogg https://attlevadetlevandelivet.wordpress.com för tips om klimatsmart, hållbart byggande. Han finns även på IG och FB samt håller kurser vid Skattungbyns folkhögskola.
  Lycka till!

 3. Men gud va kul! Grattis!! Och extra spännande då jag också köpt en tomt i år och ska bygga ett klimatsmart hus jag med! Dock i modern stil men med så liten klimatpåverkan som möjligt. Skulle vara fantastiskt med ett tv-program om klimatsmart byggande som en kan lära sig från. Vilken dröm! Märker att intresset blir större och större men det är svårt att hitta information. Ska bli så kul att följa din resa i byggandet av stugan. Och grattis igen!

  1. Men åh, jag vill ju följa ert projekt! Det BEHÖVS ett TV-program som visar olika klimatsmarta lösningar, olika sorters hus och visa att det kan se olika ut, inte sant?

 4. Men wow! Vad roligt! Fantastiskt sätt att ta kontakt för att visa intresse, att sätta en lapp i dörrspringan. Älsk, på det! Ska bli så kul att få följa detta projekt.

 5. Men åh! Hurra och stort grattis!!! Så glada för er skull! Och ni borde ju utan tvekan vara med i husdrömmar minst… hade varit så kul att se! Ska bli så roligt att följa med på resan.

 6. Grattis ska bli spännande o följa er på denna resa. Jag tror fler kommer göra som er i det nya normala varför köra galna storstadsnurran…när man kan få mer livskvalitet.Det handlar om jobb o kreativa själar som du kan visa vägen.
  Du är en fin repr för Värmland hoppas du får framtida uppdrag med o marknadsföra.
  Lycka till.

  1. Tack snälla för fina ord!

 7. Men hjälp vad kul Emma! Ser så mycket fram emot att följa detta!

  1. Det ska bli såååå spännande!

 8. Kul! Tips att kolla upp Earthship Hällekil, Permakultur Stjärnsund, Helhetens hus, Halmhuset vid Korpaberget på facebook. Har själv gått kurs för Joshua på lightfeetliving.com och det är nog en av de mer erfarna vi har i Sverige i ekologiskt byggande “på riktigt”, men finns massor fler som har en lite mer pragmatisk/regelmässig hållning. Var själv på väg att bygga ett halmhus för några år sedan men vi fick inte bygglov (går dock att få med bärande timmer/trä-stomme). Generellt är ju halmhus en av få tekniker som bygger på naturliga material som finns tillgängliga i Sverige och inte ger någon direkt miljöpåverkan att bygga nytt, dessutom kan ses som i princip “komposterbara”. Jordskepp är ju däremot väldigt intressanta ur självförsörjningssynvinkel i vardagen, där man skiljer svart- och gråvatten och kan vara mer självförsörjande på el, vatten och till stora delar grönsaker (och fisk). Men, den rörelsen använder en hel del gamla bildäck och betong vilket jag känner mig lite skeptisk till om man trots allt inte vill göra klimatavtryck. Blir ju en del oljebaserade produkter där. Så gäller att plocka det köttigaste från alla världar 🙂 Isolera med hampa eller träfiberblock och välja mer gamla tekniker som vindduk istället för plast är ju en mellanväg. Svårast att bygga utan klimatavtryck och undvika plast är ju helt klart badrum, det finns tekniker (som lerklining) men de godkänns sällan.

 9. Omgggawd så jävla kuuuuul!!!!!

 10. Hej! Vad spännande. Om man vill ha gammalt så finns det ibland att köpa ett gammalt hus och flytta det. Det är mycket jobb och inte på något sätt billigare än att bygga nytt men har ju andra fördelar. Mina föräldrar köpte ett loftgångshus (timrat) som flyttades och byggdes upp igen. Det blev fantastiskt! Golvet i huset och stockarna är från 1800talet. Också fint att ett sånt gammalt hus ej bara blev rivet utan att någon tog hand. Mia

 11. Alltså WOOOOOOOOOOW!!! Jag blev helt gråtfärdig av det här. Vilken FANTASTISK (och, ehehe, utmanande) tid ni har framför er. Gud vad jag ser fram emot att följa er resa på avstånd! GRATTIS!!!!

 12. Vad härligt för er! Grattis! Och grattis till oss som får följa ert projekt i många år framöver! Spännande!

 13. Jaaaaaa!!! Jag går och funderar på exakt samma sak – ska vi ta det enkla valet och köpa hus i stan för miljoners miljoner eller ska vi flytta ut på landet och bygga nytt. Ska bli underbart att följa. När flyttar ni från Stockholm eller har ni redan gjort det kanske? Stor kram och lycka till

  1. Förstår HELT tankegången. Vi har inte flyttat från Stockholm ännu, utan ska fixa till lite i Värmland först. Det är planen i alla fall =)

 14. Underbart med tomt! Och utflykten till Arvika såg så mysig ut, vilken gullig plats!

  1. Ja, sååå fint där!

 15. gud så spännande, ska bli oerhört intressant att följa!

 16. Stort Grattis.

  Blir intressant att följa.
  Lycka till!

  1. Tack snälla!

 17. Jösses, jag ryser i hela kroppen! Så himla spännande och kul, och lärorikt!

Kommentera

Stäng meny