Vet ni vad jag har gjort?

God morgon!
Alltså vet ni vad jag har gjort?
Efter tvåhundra år av längt, så har jag och John tingat en liten, liten kattunge.
En liten, gråvit boll som kommer flytta hem till oss om ett par veckor.
Kommer förmodligen aldrig mer gå utanför dörren.

Jag blev ju helt betagen av min kusins lilla katt (på bilden här), och kunde inte släppa tanken på att ha en egen liten bedårande kamrat – för att inte tala om musjägare på torpet. Så nu har vi tingat en likadan katt, som sägs vara allergivänliga dessutom.
Det finns ju många olika allergier så klart, men vi håller tummarna att alla vi bryr oss om kommer tåla vår lilla katt.

Jag är ju uppvuxen med katt och minns tryggheten det där lugna kurrandet gav mig. När någon hade varit taskig i skolan, den där killen som en var dökär i visade sig vara dökär i någon annan eller när det var kompisdrama, ja, då borrade jag in mitt fejs i katternas lurv, de la en beskyddande tass på mig och jag fick vara liten för en stund. Gråta och bara vara.

Men nu till den stora frågan. Vad ska den heta och hur skyddar vi den här pjäsen? Opps.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 24 kommentarer

 1. Har bara ett enda råd och det är inte på “modet” nuför tiden. KASTRERA DEN INTE!!!!! Det går UTMÄRKT att ha en intakt , icke-stympad, okastrerad katt och de mår så himla mycket bättre när de får behålla och utveckla sin natur. Antagligen kommer människor nu att rasa och ropa – av någon anldening tycks detta göra folk sååå upprörda, som om man begår ett allvarlgt brott när man låter ett djur vara fritt och leva efter sin natur ( vill då bara fråga; är ni själva kastrerade???lever ni själva som “innemänniskor” i en lägenhet???) men det får vara. Har just nu en 11 år gammal okastrerad hankatt som ALDRIG markerat revir inne eller gjort något annat “probelmatiskt” heller. Inga grannar har klagat i något av våra hus och han är lugn, fridfull och gullig som bara den. Visst vandrar han iväg ett tag då och då men varför i alla världen skulle han inte få göra det om han vill. Dessutom har han inga problem med övervikt eller andra saker utan frisk som en nötkärna. Vill man inte ha “problem ” med “oönskade” kattungar” så kanske man skall ha en katt på en bild i stället??? Eller en hund, som är lättare att “kontrollera” utan att behöva stympa och låsa in… Vår vilja att styra och behärska och använda Naturen som vi själva behagar har satt oss människor och hela jorden där vi nu sitter med all klimat och miljöförstöring.
  Förresten har jag ett råd till: LÅT DEN FÅ GÅ UT SOM DEN VILL!
  Jag är, som kanske märks, helt emot att vi människor håller stympade, inlåsta medvarelser för vårt eget höga nöjes skull. Alla varelser på Moder Jord borde har rätten att leva och utvecklas fritt efter sin natur./Anna

  1. Det är inte alltid humant att låta en katt gå okastrerad. Löpande honkatter kan fara illa både fysiskt men främst psykiskt av att löpa utan att få möjlighet till att para sig. Så absolut, håll katterna okastrerade, men då får man också tillåta dem att leva ut sina behov och drifter. (p-piller är ju ett alternativ, men kan efter längre användning leda till fysiska sjukdomar).

   Samt glöm inte att bara för att saker är naturliga, så är det långt ifrån alltid det som är det bästa. bara för att någonting är ens naturliga miljö så betyder inte det att man nödvändigtvis mår bättre i den, det kan också vara helt för jävligt i någons naturliga miljö. Inte som att det är naturligt för människan att köra bil, men det är ju mysigare än att gå långa sträckor ibland. Min katt skulle slå ihjäl mig om jag försökte få henne att gå ut, det finns inget hon tycker är värre. TROTS att hon är bondkatt med öppna dörrar och friheten som väntar. Hon avskyr blåst, kallt väder, andra katter, samt att bli blöt om tassarna. Behandla djur väl och ge dem mycket kärlek och var lyhörd kring deras signaler så tror jag att de har ett underbart liv. GRATTIS EMMA till er nya kompis! Att ha djur är verkligen underbart, både för djuret och människan, det tror jag stenhårt på <3

  2. Oj. Sämsta rådet någonsin. Du är ju en av alla dessa oansvariga kattägare som orsakar att katter föds och lider ute i naturen.

 2. Namn måste ni nog känna efter när ni får hem den lilla sötnosen, beror ju på personligheten:)

  Jag hoppas verkligen att ni kastrerer katten och att den enbart kommer vara innekatt- åtminstone i stan.

  Bästa tipset för att skydda möbler är att ha bäddar och filtar att katten att sova på för att minska mängden katthår överallt i soffan. Och sen ordentligt med klösträd! inte bara ett litet utan gärna flera och ordentligt stora saker så att den har andra ställen som är bättre att klättra, busa och klösa på än eran fina soffa:) om man lyckas klippa klorna regelbundet hjälper det ju också..

  Det går absolut att ha fina saker och möbler samtidigt som man har katt:) man kan få dammsuga/ sopa lite mer och kanske använda häftkuddar för att fästa ömtåliga prylar, men det är det ju värt:)

  Bra beslut att skaffa katt! Lycka till!

 3. Konrad!

  1. VARFÖR HAR JAG INTE DÖPT KATTEN TILL KONRAD?

 4. Det finns “antiklsspary” att köpa på djuraffären. Luktar inget direkt för oss, men katterna gillar inte doften och kan sprayas på t.ex. möbler man vill att katten ska undvika. Funkar hyffsat bra iaf påvår katt. Annars får man lägga en pläd över så att hen inte kommer åt att klösa, dock ett tråkigare alternativ såklart när pjäsen är så vacker och förtjänas att visas upp. Så börja med att testa sprayen. Du kan även köpa kattmynta som spray och spraya klösbrädan/klätterträd och leksakerna med så de blir ännu mer attraktiva för katten jämfört med soffan. VIKTIGT dock att inte blanda ihop antiklössprayen med kattmyntasprayen, haha! Lycka till med gullkissen!

  1. Tusen tack för tips!

 5. Åh så mysigt! Mitt liv blev så mycket bättre sedan jag (i vuxen ålder) skaffade min första katt. Vi har inga problem med oönskad klösning, men vi har också ett enormt klösträd på bästa plats i vardagsrummet. Ibland får estetiken vika undan för det praktiska, hehe 🙂 Kan tipsa om littlemissfixit.blogg.se – hon gjorde ett DIY-klösträd till sin katt som är jättefint.

  1. Tusen tack för tips!

 6. Stort grattis! Är det en sibirisk katt ni kommer skaffa? Om så – de är underbara!
  Ang soffan – jag upplever att min gullis inte gillade att klösa på vår fina lejongula vintagesoffa i plysch/sammet, alt att det kanske inte syntes. Vi hade katt och lejongul soffa i 1,5 år utan några märken alls. Däremot går hon hårt på vår nyare soffa i vävt tyg och redan efter någon månad fanns det fula klösmärken.

  1. Tusen tack för dessa värmande ord!!! Kramar Emma

 7. Helt bedårande! En kattkompis gör livet 100 % trevligare! Vad är det för någon ras?

 8. Men gud vad roligt! Vill också ha en kattunge (men har redan två hehe)
  Jag tycker du ska träna den att gå i koppel så mycket ni bara kan i stan, så skönt att ha en katt som kan gå ut så, för risken är stor att den kommer sakna utelivet när den inte är på Gotland tänker jag, och det är väl såklart olika, men jag skulle inte våga släppa lös mina fluffbollar i stan utan uppsikt.
  I övrigt, kastrera såklart, och gosa så mycket ni bara kan! Katter är bäst!

  1. Tusen tack för tips!

 9. Av uppenbara skäl röstar jag på namnet GRETA ❤

  1. SMART!

 10. Sickan så klart!
  Det namnet hade ju varit perfekt på lilla missen.
  När min lilla misse Azrael levde använde jag lakan i soffan, när jag inte var hemma.
  Fina gamla ärvda lakan som inte passade i sängen men som blev perfekta i soffan.
  Miljösmart dessutom.
  Lycka till med denna bedårande lilla fyrfoting ❤️

 11. Oooh vilken liten goding de är så härligt att ha katt. Namn kommer ni nog på när ni fått hem den. Låt barnen bestämma namnet de brukar de gilla :).

 12. Vad är det för ras?

 13. Åååh, så herlig! Katter <3

 14. Hej Emma,
  Så himla härligt! Vi går också och längtar katt men vill precis som du säger att allergiska vänner ska kunna komma hit. Vad heter den kattras som ni hittat? Ser ut att vara en annan ras än de jag hittills lyckats hitta som sägs vara allergivänliga. Om du vill får du gärna dela kontakten till uppfödaren också. Stort tack!

 15. Den måste heta Katten Paste, fast det stavas ctrl+c, ctrl+v. Ja, det blir kul! Och jättenördigt! 😀

 16. Hej, hej!
  Älskar din blogg och din kämparglöd i hållbarhetens anda!
  Liksom att handla second hand, som du är en stor förespråkare för, är att adoptera katter från katthem det mest hållbara och humana (Eftersom det är en raskatt av viss typ antar jag att du tingat den av uppfödare).
  Det finns så många katter utan hem som far illa på gatorna eller som är i akut behov av att hitta hem, på grund av överfulla katthem, eftersom dem annars riskerar att avlivas!
  Om man vill ha en viss ras finns det säkert på något katthem bara att man kanske får vänta ett tag tills den rätta dyker upp (själv förespråkar jag inte att aktivt stödja en viss typ av ras med specifika egenskaper, eftersom det hårt sagt kan liknas vid nazism mot andra arter. Har haft katt i familjen ända sedan jag föddes trots allergiker och det har gått att lösa ändå).
  Katthemmen förespråkar kastrering eftersom att det finns tillräckligt många hemlösa katter, till följd av ägare som valt att avsäga sig det långtida ansvar som medföljer att bli med katt.
  Många kattägare väljer att inte ens märka eller försäkra sina katter, till skillnad från exempelvis sina bilar, vilket visar på vilken låg ställning katter fortfarande har i vårt samhälle i jämförelse med exempelvis hundar.
  Självklart förstår jag att du inte kan ta ställning till precis allt, men det vore önskvärt att du som kattälskare i fortsättning har detta i åtanke, och kanske försöka sprida detta vidare. Katter har inte förmågan att föra sin talan, och även om de är mer självgående än hundar är dem fortfarande kraftigt domesticerade till följd av avel, och därför bär vi ett stort ansvar liksom för klimatfrågan.
  Detta säger jag absolut inte för att verka anklagande eller frånta er glädjen av ett litet sött kattyrväder, men som kattälskare är det en viktig aspekt att ha i åtanke!

Kommentera

Stäng meny