Vegetariskt middagstips: Vietnamesiska vårrullar

IMG_8226Vegetariska, vietnamesiska vårrullar kan vara något av det godaste jag vet. Kombinationen av chilihetta, syrlighet och färska kryddor är briljant om du frågar mig och något jag liksom aldrig tröttnar på. Det liksom ingår i repertoaren härhemma.
Jag gillar att mixa olika smaker, så här festar vi till på hela tre olika såser. Till en trött fjösmåndag behöver en ju inte slå knut på sig själv, men när det vankas kalasbyxa – kör tre.

Till 4 personer.
Du behöver:
1 paket rispapper
1 paket glasnudlar
2 ekologiska avokades
Ett knippe vårlök
1 kruka ekologisk koriander
1 paket tofu
4 ekologiska morötter
1 paket färska böngroddar
0,5 gurka
Valfria nötter, exempelvis cashenötter eller jordnötter

Såser (gör en eller varva mellan flera olika)
Limesås
3 lime (saften från)
1 viklöksklyfta (pressad)
1 röd chili (urkärnad och finhackad)
2 msk strösocker
0,5 dl kokande vatten

Jordnötssås
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl kokande vatten
0,5 dl sweetchilisås
2 msk japansk soja

Sojasås
1 dl hoisinsås
1 lime (saften från)
Chiliflakes (efter tycke och smak)
Blad från ett knippe ekologisk koriander
Sesamfrön

Gör så här: Blanda ihop såserna. Själv älskar jag heta såser, så mitt tips är att inte snåla på chilin! Ställ därefter i kylen. Koka nudlarna efter anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Häll upp i en skål och ställ åt sidan. Tärna tofun i små bitar och lägg i en skål.
Skala morötterna och skär dem i stavar tillsammans med avokado, vårlök och gurka. Lägg dem i separata skålar så du kan mixa efter tycke och smak. Lägg också upp böngroddar och nötter i skålar.
Värm en stor gryta med vatten på spisen. Placera grytan mitt på matbordet med alla tillbehörsskålar runt omkring. Nu är det bara för dig och alla gäster att doppa rispappret grytans ljumma vatten (i några få sekunder), placera rispappret på tallriken och lägg därefter upp smaskigheterna. Rulla ihop rispappret så att den blir som en rulle. Förslut ändarna och doppa loss i såserna.
Mums!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. alltså, det är ju så jääävla gott! mitt såstips är : 3 msk rörsocker + saften från en lime + 2 msk varmt vatten + 6 msk fisksås + vitlök.

 2. Låter riktigt gott, får hamna i min “måste prova”-hög av recept <3

 3. Hej Emma! Jag har själv dille på vårrullarna och har ätit det varje dag i 2 veckor snart…. Helt beroendeeee!!
  Men ett tips! Jag gjorde precis som du förr och doppade rispapper i gryta med hett vatten men efter att ha jobbat med tre thailändare skrattade dom åt mig! Det räcker att skölja pappret under ljummet vatten och lägga rispapper på en skärbräda i typ sekunder medan du preppar innehåller och rullar ihop!
  No need för att skålla händerna! Helt underbart!
  Ha det fint Emma! Tack för en mysig blogg! Majken är typ det sötaste jag sett i bevisväg. Använder henne som lockbete för att min man ska bli lika sugen på att skaffa bebis som jag <3 /Janine

 4. Provade receptet – suuuupergott! Tack! Hoppas du kan dela med dig av fler goda vego-tips 🙂

  1. Åh, vad roligt! Mer vegorecept kommer!
   Kramar emma

 5. Men guuud, ser sjukt gott ut! Jag som alltid dragit mig för att göra vårrullar pga tror att det är meckigt, men det låter inte så farligt om man gör sin egen ju! Bra tips!

 6. Hej Emma! Detta set helt sjukt grymt gott ut, men varför skriver du inte att du har hämtat receptet från Mera Vego/Lisa Bjärbo? Känns schystast så.
  Mvh Isa

  1. Hej Isa! Åh, jag har inte hämtat receptet från Mera vego, utan det här är så jag brukar göra. Självklart skulle jag skriva ut om jag hämtat recpetet någonstans ifrån. Kan för övrigt VARMT rekommendera boken Mera Vego. Den är grym!

 7. Tips till dem som är skeptiska mot koriander…
  Ska göra dessa till tjejkväll i sommarvärmen , det här kommer att bli perfekt!
  Jag har bara gjort rullarna 2 ggr tidigare. Är en av dem som tycker koriander smakar tvål… Så det används sällan i min matlagning. Istället tar jag thai basilika och mynta. Blir riktigt bra det med

Kommentera

Stäng meny