Varför bygga ett halmbalhus?

I fredags fick vi tillgång till tomten vi har köpt, och i början av nästa vecka åker vi dit.
GAH!

Planen sen? Med hjälp av en kompis som är arkitekt och förfinade skills i sketchup ska vi förhoppningsvis förvandla vårt kladd till en ritning.  Därefter ska vi söka bygglov.
Förhoppningen är att bygga ett hus som ser ut att ha stått där i sisådär en hundra år, med ett kvitto på ett så litet  klimatavtryck det bara går.

Vi vill inte bygga vilket hus som helst,  utan ett halmbalhus. Inte helt otippat är huset byggt av just … halmbalar.

Men varför just ett halmbalhus?
Jo, det tänkte jag förklara nu.
Drömmen är att försöka bygga så resurseffektivt vi kan, och ta reda på vilka metoder, tekniker och material som tär minst på klimatet. Just nu är siktet inställt på halmbalshus, men även hampakalk har seglat upp på intresselistan. Planen är att bygga huvudhuset av halmbalar, och kanske ett orangeri i hampakalk. Mest för att jag vill ha ett orangeri, och är nyfiken på olika tekniker.
Men mer om hampakalk senare, och åter till halmbalhus.

Idén med halmbalhus är inte unik på något sätt.
Halmbalhus har flashat förbi i den fantastiska tidningen Kloka hem både en och två gånger, och snacka om lycka när jag insåg att det fanns ett helt kapitel om hus halmbalhus, eller halmhus, i den inspirerande boken Kloka hus som släpptes förra hösten.

Sedan ett tag tillbaka följer jag även några personer på Instagram som byggt halmbalhus, bland annat @halmfrid och @gardslid, medan John har slukat varenda bok på ämnet, kontaktat kunniga halmbal-människor och totalt nördat in på ämnet.

Vad är grejen med halmbalhus då? Hur ser de ut? Hur bygger en dem?
Halmbalhus kan se ut lite hur som helst, men gemensamt är att halm har använts som isolering. Halm är inte bara en kolsänka (en kubik halm binder 135 kilo koldioxid) och en restprodukt, utan även oerhört energieffektivt. Dessutom kan en enkelt forma huset, och bygga runda former om en skulle vilja.
Det kommer inte vi att göra, men en KAN.

Vår plan är att bygga en stomme i trä, kila in halmbalar i stommen och därefter använda lera som ytskikt. Halmbalarna gör att det blir djuuuuupa fönsternischer, vilket jag tycker är extremt vackert. Nästan klosterlikt. Och leran (som vi förhoppningsvis kan hitta i närområdet?) ger en fin touch, och kan även sätta den gamla stilen. Vi vet så klart inte om vi får ha fasad av lera, eftersom många hus i närheten är av trä och i falu rödfärg, men om vi lyckas med konststycket att visa att det passar in i the Big by-Picture, så kanske vi kan använda detta resurseffektiva material. Jag håller tummarna. Men som sagt, vi vet ju inte ens om vi får bygga, så jag är peppat ödmjuk?
Trä är så klart hemskt vackert, men träden får gärna stå kvar och fungera som kolsänkor tänker jag.
Nåååågra träd, som står i vägen för byggandet kommer vi däremot ta ner och använda som golv. Är tanken.

I vår naiva och göttiga del av världen, där vi befinner oss just nu pre-bygge eller snarare: mitt drömmen om ett bygge, tänker vi att vi ska använda gamla fönster och dörrar, och sätta touchen rent estetiskt.
Det är ju de som gör hela tavlan, som Ulla Skoog förmodligen skulle ha sagt.

Ett hus ska ju stå där länge, så då bör det passa in i bebyggelsen som ju består av gamla hus från en svunnen tid. Det finns ingenting som irriterar mig mer än när det byggs loss i en helt annan stil i en bygd som har en tydlig karaktär.

Vi vill att huset ska kapslas in i grönskan, och bli en gömd pärla bland blommor, buskar och träd. Inte sticka ut eller ta över. Utan knappt synas i allt gynnande av biologisk mångfald och odlande. Kilas in i naturen, istället för att styra och ställa.
Som jag tidigare skrev: Det ska se ut som det stått där i minst hundra år.
Det blir inte ett megastort hus eftersom stora vräk som bekant inte är särskilt energieffektiva, utan i en storlek som passar husen runtomkring.
Och appråpå energi. Gamla dörrar och fönster kan bli dragiga, men vi tror att vi har en bra lösning på lut.
Nämligen ha munblåsta fönster på utsidan, och energieffektiva fönster i gamla bågar på insidan.

Drömmen är att hitta och ställa huset i en perfekt vinkel där vi kan stoppa kyliga nordanvindar, få maximalt med ljus för att undvika att tända lampa i tid och otid, och samtidigt kunna använda solpaneler på taket. Stora fönster mot söder, öster och väster, få mot norr. Lägg till att få en fin utsikt, skapa vettig skugga och dessutom få fri sollejd till solpanelerna. Detta blir en utmaning kan jag säga, men ska bli spännande att ta sig an.

Och så ska vi så klart återbruka. Så mycket det bara går. Detta är ju min gren så att säga, i min bästa tävling (säger tävlingsmänniskan i mig). Vi får se hur långt vi kommer innan vi gör ett nyköp. Och var det faktiskt är energieffektivast att just köpa nytt. Vitvaror är ju en sådan grej som utvecklas rent tekniskt i en hiskelig fart, så det kommer vi köpa nytt. Eller ja, om en kan köpa typ spirllans nytt fast ändå begagnat, då gör vi så klart det.
Okej, nu kom jag in på saker om inte har med halmbalhus att göra, men det kommer garanterat en rad inlägg framöver om just huset, hur det ska värmas upp, vilken teknik som gör det resurseffektivt.
Har jag sagt att vi vill bygga utan betong, plast och stål? Kanske. Det vill vi i alla fall.
För mina Patreons har jag gjort lite längre inlägg om moodbords, tankar och färgval. Och där kommer jag tids nog lägga upp rörligt material från vår byggprojekt, och även en ritning att tycka till om.

Tja, tanken är alltså att vi ska bygga ett hus. Själva, och med hjälp.
Om vi kan något om byggande?
Nä, hahaha.
Om vi kommer att lära oss?
Ja.

Sedan ska jag så klart anlägga en trädgård, och hur vi anlägger det … det är ett inlägg för sig. Men om jag är taggad?
Eeeeeh, ja.

Bild 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 10 kommentarer

 1. Hej! Ett tips är att kolla in Göteborg Stads projekt Hoppet, en förskola som ska byggas helt fossilfri. Det har plöjts ner otroligt mycket tid och forskning i det projektet – med samma målsättning som ni har! Vet att de bland annat tittat på hur man då bör göra med t.ex. plasthöljet runt elkablar (projektet är riktigt hardcore). Kan ju ge lite inspiration om ni vill lyckas bygga helt utan plast, stål och betong… Heja er!

  1. Åh, vad spännande! TACK för tips!

 2. Så orimligt peppad på detta!!

  En fråga kring det här med att ta ned träd, tänker att jag har rätt bra koll på hur viktiga träden är, så har jag några i min bekantskapskrets som fått utlåtande av en kunnig att deras skog måste avverkas för att skogen är så gammal. Vad säger du om det ur miljösynpunkt? Är det verkligen bäst? Och då sätta nya träd såklart.. mina bekanta känner sig lite kluvna till att behöva ta ned allt och jag funderar på det i miljösynpunkt? Har du någon koll? Förstår du ens frågan?

  1. Vad konstigt det lät. Ett hållbart skogsbruk är ju (vad jag lärt mig) avverka lite i taget och ersätta med nya träd.
   Jag är verkligen ingen expert på området, men blev taggad att snacka om just skogen! Detta måste grottas i.

  2. Hej! Om de inte vill ta ner skogen eller vill fundera på olika sätt att sköta den skulle jag rekommendera att prata med fler kunniga, och också fundera på vad de själva vill ha för mål med sin skog som en start. Ur rent ekonomiskt perspektiv är det klassiska att avverka när skogen ”växt” klart ur produktionssynvinkel så det rådet är lätt hänt att få, men det finns fler synvinklar också, biologisk mångfald, klimat, trivsel, skönhet, friluftsliv, kulturvärden….you name it! Sen finns det vissa skogar som skötts på ett sätt som inte lämnar så jättemånga enkla alternativ framåt, men ofta finns det i alla fall lite valmöjligheter. Önskar dina vänner lycka till med sin skog! Hälsningar en som jobbar med skog

   1. Vilken fantastiskt bra kommentar. tack!

  3. Ett tips kan vara att läsa på lite om hyggesfritt skogsbruk! Väldigt intressant ämne.

 3. yey 🙂 jeg hørte første gang om halmhus på Steiner (Waldorf)skolen, og det er kjempespennende! Lykke til 🙂

 4. Hur funkar det med lera som ytskikt på fasaden? Spricker den inte då det blir kallt och fryser? Typ frostsprängning?

  1. Återkommer om detta!

Kommentera

Stäng meny