Torpjakt på Gotland, Visby-gränder och Villa Villerkulla

Gotland Visby stenhus hus

Topp 10 skevaste saker jag har gjort? Ja, det kanske är att – rätt så höggravid – ta 1-åringen under armen, John i den andra och ta kollektivtrafiken till Gotland för att köpa mig ett torp.

Tajma välling och sömn på morgonbussen mot Älvsjö, hoppa på pendeltåget mot Nynäshamn, puttra över Östersjön med båt, promenera med barnvagn och packning över Visbys kullersten för att hämta upp lånad bil hos våra vänner Jens och Mallan och sedan ge sig ut på landsvägarna på torpjakt.
Då är torp-drömmen stark vill jag lova.
Gotland torp kakelugn

Efter några timmars resande mot öjn landade vi i det sötaste lilla torp med kakelugn (spana in herren i toppen!) och blommande hägg utanför ytterdörren. Renoverat med finess och färdigt för inflytt. Och tvättmaskin! Det är lyxigare än vår lägenhet i Midsommarkransen!

Våra Visby-vänner hade redan varit och kikat på torpet å våra vägnar och hade bara gett oss ett råd “köp det”. Så vi hade redan lagt ett bud på torpet – utan ens ha sett det själva.
Nu hade lyckats få till en visning bara för oss, eftersom vi låg högst i budgivningen.
Vi raket-kollade genom rummen medan Majken lade sig raklång och kramade det vita gruset utanför, ålade sig och njöt.
Sedan var vi tvungna att kasta oss i väg. Igen.

Gotland torp lada

Bilfärden gick söderut till ett annat torp. Där väntade mäklare, lummig trädgård, en gammal lada och …Gotland torp rosa hus

… Ett rosa villa villerkulla-hus. Det låg otroligt vackert och var som en dröm. En skev, villa villerkulla-dröm.
På utsidan.

Huset krävde enormt mycket renovering, dränering och en ganska stor investering i både tid och pengar.  Och det kanske inte var den bästa tajmingen för oss. Med en 1-åring och bebis på väg. Det hade verkligen varit en dröm (en annan dröm) att ta tag i det, men efter en närkamp mellan våra inneboende visionärer och realister, så bestämde vi oss för det första torpet, som kunde bli vårt om vi bara sa ja.
Så vi sa ja.

Gotland Visby

Sladdade hem till våra vänner i Visby med prospekt upp till öronen, hämtpizza under armen och förvirrade hjärnor – fulla av intryck.
Dagen därpå pep Visby-kompisarna till jobb, skola och förskola. Medan vi packade ihop vårt bös gick Majken på upptäcksfärd bland barnatrions leksaker. IMG_8052

Har ni sett Majkens kalufs nowadays by the way? Eller ja, kalufs och kalufs, men hon har fått lockar i nacken. Jag som härstammar från familjen Spikrakt hår (får snällt locka håret för att få någon fason på det) dör litegrann av denna åsyn.

Gotland Visby rosa hus stenhus

På förmiddagen packade vi barnvagnen med Majken och övernattningsprylarna och begav oss ut på Visbys gator.

Gotland Visby gravid höggravid

Vi hade några lediga timmar innan vi skulle skriva på kontraktet för torpet, så vi släntrade runt i gränderna ett tag.
Gotland Visby akantus shopping inredning

Besökte Akantus som sig bör. Det är ju sedan gammalt. Gotland Visby akantus shopping inredning leksaker

Majken hittade två rävar som hon hängde med en stund. Det blev ett tårfyllt avsked kan jag meddela när vi lämnade butiken för att gå till mäklarbyrån.

Gotland visby creperie strykjärnet

Vid 13:30 var kontraktet påskrivet, vi skålade i alkoholfri cider och åt lunch på Creperie Strykjärnet medan Majken slumrade i barnvagnen.
Vi fattade absolut INGENTING av vad som hade hänt de 24 senaste timmarna.  Gotland Visby husSedan vinkade vi hej då till Visby och Gotland och konstaterade att nästa gång vi anländer är det för att spendera sommaren här. I vårt alldeles egna torp.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Jag har nyss börjat att läsa din blogg och jag fullkomligt älskar den! Kan inte sluta att läsa. Så tack snälla för det, passar perfekt nu när jag är hemma på mammaledighet. Kram Sarah

  1. Vad glad jag blir! Du anar inte!
   Stor kram emma

 2. Åh vad glad jag är för er skull Emma! Väntar med spänning på att få se fler bilder från huset! Ps. Vad heter den superfina barnrumstapeten?

 3. Att jag blir så glad för er skull när jag inte äns känner er är ju lite knäppt. Men å andra sidan, shit vad kul!! Hur härligt som helst. Ser fram emot att läsa om ert torpar njut! Älskade fina Gotland liksom!

  1. Men åååå, vad gullig du är! Stor kram emma

 4. Åhhhhh EMMA!! Jag dör avundsjuksdöden här borta, men får också megapirr i magen å era vägnar!

  1. Men åh, vad glad jag blir!

 5. Åh va kul Grattis!
  Min dröm att ha ett torp på Gotland!

 6. Grattis! Det ser ju helt underbart mysigt ut! Vi har också precis köpt hus på Gotland och som jag längtar efter sommaren då vi ska vara där en längre tid 😀

  1. Men vad roligt! Var har ni köpt?
   Vi ska också vara i vårt torp typ … hela sommaren. Längtet alltså!

 7. Hej Emma! Vilken otroligt fin kappa du har!! Får en fråga var du har fått tag på’n? Kram!

  1. Hej Mira! Den är inköpt på Myrorna på Hornsgatan, ett riktigt fynd =)
   Kram emma

Kommentera

Stäng meny