Till alla som älskar kaffe: 9 hållbara tips

i samarbete med Paulig

Jag älskar kaffe, eller ska jag säga medvetet kaffe. Det finns ingen godare kaffesmak än det som tar ansvar för den här världen. Och kvällskaffet, mmm. Finns det något bättre? Här på torpet laddar jag upp med kaffe när barnen har somnat – tiden som jag har för mina egna projekt i trädgården, i rosa bussen, husvagnen och inne i torpet. Sedan går jag loss som en robot.

Klarar du av att dricka kaffe på kvällen, eller blir du som en centrifug i huvudet när du ska sova? För mig är det lite som en tombola, jag vet inte riktigt vilken lott jag kommer dra. Men det är det värt!

För mig är det viktigt att mitt kaffe är schyst gjort och tar ansvar för bonden och jordbruket. Kaffe med besk eftersmak gillar väl ingen.
En ny uppstickare i kaffekoppen är Paulig och deras UTZ-cerifierade kaffemärke This cup counts. Förutom att de är UTZ-cerifierade, gör gott kaffe, stödjer småskaliga kaffeodlingar, så avsätter de 20 kronor per sålt kilo till ideella organisationer som exempelvis ”Nattskiftet” (jobbar mot sexuellt våld och att alla ska vara trygga i natten). Dessutom kan vi som köper This cup counts rösta vilken organisation som de vill att deras pengar ska gå till. 
Himla flott! This cup counts finns att köpa på Paradiset i Stockholm och via This cup counts.

Förutom att köpa medvetet kaffe utan besk eftersmak kan en ju göra en hel del själv också för den här världen. Därför har jag gjort en lista med 9 hållbara kaffetips. Håll i hatten för nu kommer de!

– Använd flergångsfilter till din kaffebryggare – finns flera olika varianter.
– Brygg bara så mycket kaffe som du ska dricka.
– Häll upp kaffet i termos när det är nybryggt så slipper du brygga nytt hela tiden. Min rosa termos är nästan alltid laddad med varmt kaffe.
– Njut av din kaffe – den har färdats långt.
– Häll upp lite kaffe i taget. Jag är själv expert på att “ska-bara”-dricka mitt kaffe. Häller upp en stor kopp kaffe och tror att jag ska hinna dricka det innan det har kallnat. Men sedan börjar det. Ska bara, ska bara, ska bara, sen ska jag dricka mitt kaffe. Och så står det där och kallnar medan jag joxar omkring. Bättre att hälla upp lite i taget och dricka upp mellan allt ska bara.
– Använd din konsumentmakt när du handlar kaffe – köp kaffe som tar socialt och hållbart ansvar. Hitta det märke som du känner rimmar bäst med dina värderingar om den här världen och hur vi ska ta hand om den.
– Det är ju himla gott med en kaffe på språng, men skippa engångsmuggarna. Ta med en egen kopp med lock istället.  Själv har jag en snygg kopp som är tillverkad i ekologisk bambu.
– Överdosera inte, det gör kaffet beskt. Vill du ha starkare kaffe – välj ett mörkrostad variant istället.
– Förvara kaffet torrt (inte i kylskåpet), mörkt och i en burk som går att försluta, exempelvis en glasburk med gummirng. Då håller smaken längre!

Vad är ditt bästa hållbara kaffe-tips! Hit the kommentarsfält!

Loading Likes...

Kommentera

Stäng meny