Tävla & vinn: Boken Retro Stockholm

retro stockholm by emmas vintage

Jag har fått äran att tävla ut en tjusig bok, nämligen den sprillans nya Retro Stockholm. Boken innehåller en guide till de gömda retropärlorna i Stockholm – barerna, caféerna, husen och butikerna.

Gör så här för att vara med och tävla:
Berätta om ditt bästa retro- eller vintageinspirerade smultronställe i Sverige eller i världen.  Är det ett café från 1940-talet, en bar i sann 1920-talsanda eller kanske en paviljong som andas sekelskifte? En plats som ser ut att vara tagen från en film från förr eller andas svunna tider.
Berätta om ditt hemliga nostalgiställe i kommentarsfältet (eller mejla till emmas@emmasundh.com) och ha chans att vinna denna finfina bok. Glöm inte att ange din mejladress, så jag kan kontakta dig om du vinner.

Sista tävlingsdag: 6 maj 2013

Psst. Efter tävlingens slut sammanställer jag en lista med de bästa tipsen! Pepp på den!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 15 kommentarer

 1. Mitt favvoretroställe är helt klart Visir Bio i Leksand.
  Hade tyvärr inte råd att gå dit så ofta som jag hade velat när jag bodde i Dalarna.

 2. Ett av mina favoritställen är Cafè Ångloket i Kusfors, Västerbotten. Kortfattat: Trevlig personal, härlig, intressant miljö och ger en ett stort habegär (fast de säljer inte inredningen), billigt och ofta hembakat fika. Jag gillar också att man håller byn levande och i dagens samhälle med utflyttning från mindre och byar och inlandet generellt så är det viktigt att såna här ställen finns kvar. Sen, hur ofta får man se ett ånglok numera?
  Man kan också läsa mer på deras hemsida http://cafe.angloket.se/

 3. Eftersom jag är från Västkusten måste jag tipsa om Dagnys musikkafe i Uddevalla. Här kan man avnjuta tvättäkta radiokakor i riktig 50-talsanda och självklart är jukeboxen på! Utanför brukar det vara gott om gamla amerikanare och det känns nästan som att man är med i en amerikansk film!

  Vill man framkalla den där speciella känslan rekommenderar jag att lyssna på Dagnys jukebox på nätet. Webradion finns på http://www.dagny.us

 4. En av mina favoritpubar i London heter “Cittie of Yorke” och ligger vid chancery lane’s tunnelbanestation. Den är mörk, murrig och bygd sent 1600-tal som ett cafe från början, men gjordes om till pub på 20-talet. Det är så jag vill att alla pubar ska se ut!
  Avnjutit många goda öl där och haft många funderingar över vilka spännande människor som kommit och gått i de lokalerna!

  https://plus.google.com/112973207555763134519/about?gl=se&hl=sv

 5. Mitt hemliga nostalgiställe är drängstugan som tillhört min mormors barndomsgård. Där är all inredning från hennes föräldrar kvar och allt är en vacker mix av äkta 40-50 tal. När man sitter på den lilla verandan och tittar ut över gärdet och hör korna råma eller när man går till brunnen för att hämta vatten, känns det som om man förflyttas tillbaka i tiden. Favoritplatsen i torpet är den gamla sekretären med alla små lådor. Lådorna är fyllda med brevpapper och skolböcker från mormorsungdom. Där kan man lätt förlora sig i en annan värld och det är den platsen jag först blev förälskad i svunna tider.

 6. Mitt favoritfik här i Kalmar är Holmgrens konditori! Aldrig att det har gått att köpa cookies, grillade mackor etc -det är ett anrikt konditori där kakorna är klassiska. Mycket av 40-talets inredning finns kvar, det är lungt och mysigt med fin utsikt över Kaggensgatan!

 7. Vintagenostalgi på en ovanlig plats

  I Maputo, Moçambique hittar jag min vintagenostalgi, inte genom gamla byggnader, men genom vintageklänningar. För här finns en uppsjö av begagnade, vackra klänningar ifrån USA och Australien.

  Marknaden heter Xipamanine och är alltså en otrolig vintageskatt som dessutom bjuder på helt andra upplevelser än vintageshopping i Sverige. Här finns klänningar ifrån ifrån 50-tal och framåt (med enstaka 40-talsklänningar) till låga priser om man bemästrar konsten att pruta. Gillar man 80-tal så kan man nog bli nostalgisk så det räcker och blir över! Vid första besöket bör du kanske ta med någon som hittar runt i denna fantastiska labyrint. Det här är en marknad för den lite mer erfarne vintagekännaren som lärt sig urskilja vintage ifrån modernt och som uppskattar själva jakten. Det är alltid lika spännande rysligt när man hittar tjock duchess i härlig kvalitet och ser att sömmarna är insydda med plattsöm. Vintage. Och resan ifrån 60-talets USA till Moçambique 2013 är fasligt svår att förstå. Hur hamnade dessa kläder här? Och vad har den här klänningen varit med om?

  För vintageälskande personer är det här också ett paradis om man önskar hitta negligéer och peignoirer från svunna årtionden. Vem vill inte hänga över sig en peignoir som släpar dramatiskt efter en och får en att känna sig som en filmstjärna från gamla Hollywood? För en spottstyver kan man alltså köpa dessa makalösa plagg som dessutom är riktigt svåra att hitta på vintagemarknaden i Sverige.

 8. Bor här i Montpellier i södra Frankrike och varje tisdag går vi till ett ställe som heter Temple Bar där de har jazz-tisdagar. Folk dansar liksom på riktigt och man står där och är så himla avundsjuk varje vecka! När man kommer in i baren sitter ofta folk och tittar på sport sen när man kommer runt hörnet så är det som att man transporteras bakåt i tiden och pianisten sjunger ju så bra….

 9. Det är James Dean i Prag, Tjeckien! En restaurang/cocktailbar där det är som att kliva in i Sandy och Dannys 50-tal. Varenda liten detalj från servitrisernas mössor och förkläden till cocktailmenyn och toalettdörrarna är tidstypiska. Det är krom, pasteller och swing! Musiken i jukeboxen är det bästa från samma era och allting är så speciellt. Man kliver in från Prags otroligt vackra barockbyggnader och kullerstenar till en värld som känns modern, men ändå retro.

 10. Hej Emma! Vad roligt med en tävling (:
  Många loppis turer har det blivit genom åren och favoriterna är många runt om i Sverige! Men ett ställe som levererar en gång om året, den 4 majär en trädgårdsloppis i Hjo! Det är den här trevliga tjejen http://vitaranunkler.blogspot.se/ och hennes bloggkompisar som driver det tillsammans i hennes fina trädgård! Trädgården fylls av bloggare med loppis bord och överallt blommar det vår blommor, som ett paradis! Här kan man fynda billigt och fina saker i bra skicka! Som om inte det vore nog så finns det även en liten gårdsbutik med nytt och gamalt på gården (: Ja, du hör ju! Vem vill inte åka hit? (:
  Det var mitt tips och tävlingsbidrag!
  Min mail adress är olivia.carlsson@outlook.com
  Tack för en super inspirerande blogg och bok!

 11. En burlesk kabare in the famous spiegeltent. http://www.spiegeltent.net/content.php/category/id/16
  “The most beautiful of the last remaining Belgian Spiegeltents, The Famous Spiegeltent, was built in 1920 by master craftsmen Oscar Mols Dom and Loius Goor. This Grande Dame has spent her lifetime at the bequest of festivals and fairgrounds throughout Europe and beyond, playing host to the world’s greatest cabaret artists, musicians and circus burlesque performers.

  Since Marlene Dietrich sang ‘Falling In love Again’ on The Famous Spiegeltent stage in the 1930’s, its magic mirrors have reflected thousands of images of artists, audiences and exotic gatherings.

  The spiegeltent is the very essence of a festival club, ‘kabaret salon’ and intimate concert hall. Like every old theatre, her ghosts travel with her, woven into ballooning velvet canopies, circular teak dance floor and stained, cut-glass windows. Her intimate booths, ornate bar and beveled mirror columns hold a million secrets while her glorious Art Nouveau chandelier, or trapeze rig, swings overhead.” Love it.

 12. Hej,
  For info: Mycket vintage style i Brighton.
  The Brighton Vintage Fair har en Facebook page om det kan vara intressant. De letar folk som vill hjalpa till eller upptrada i vintage style pa deras Vintage Fairs med jamna mellanrum.

  “We are looking for vintage loving people with friendly faces to work for our paid street team at our Brighton Vintage Fair on April 28th! Please apply by telling us why you’d be great for this job at gina@thevintagefair.com

 13. Hejsan,
  Mitt hemliga smultronställe är en glassbar i Lidköping, Nostalgeek. Inredningen är som
  tagen ur mitten av 1950-talet och musiken spelas från en jukebox från samma
  epok. Det är verkligen supermysigt och det känns som att man kliver över
  tröskeln från 2000-talet rätt in i en svunnen tid som fortfarande blommar
  där inne. Om man istället är sugen på att shoppa, fortfarande i 50-talets anda,
  så har Nostalgeek även en shop vägg i vägg. Helt klart värt ett besök!

 14. Min pappa var med och grundade museijärnvägen Ohsabanan i mörkaste Småland. I min barndom åkte jag mer ånglok än de flesta, ibland som assistent till min pappa (som var utbildad ånglokförare) och ibland som assisterande bromsare eller konduktör.
  Ohsabanan anlades i början av 1900-talet och var i bruk fram till 1967.

  Idag åker man i öppen eller täckt vagn,och biljetterna i styv kartong köper man i det lilla stationshuset. För mig är idag det nostalgi i dubbel bemärkelse att besöka Ohsabanan.
  http://www.ohsabanan.com/

Kommentera

Stäng meny