Sy en piffig napphållare

img_3384

Äntligen!
Då var det dags att damma Bonjour DIY efter det väl tilltagna sommaruppehållet, dra fram symaskinen och lufta kli:iga pysselfingrar.
Efter tipi-tält och randig strandväska så tänkte jag slå till på något som används flitigt här hemma, nämligen napphållare.
En underbar manick som håller koll på nappen, eller leksaken när det åks vagn eller härjas i lekparker. Jag har valt att sy en festlig variant i petrolgrön sammet och en i blåbärsmönstrat Liberty-tyg. img_3303

Det enda du behöver är:
– stuvbit
– sax
– nålar
– gummiring
– metallclips

Gör så här: Mät ut en rektangel som är cirka 25 x 9 cm. Klipp ut. Stryk biten med ett strykjärn för att få tyget mer lättarbetat. Vik in de råa kanterna cirka två centimeter på varje långsida, så att det vätter mot varandra. Stryk vikningarna. Vik längden på mitten, kant i kant, så att de råa kanterna hamnar inuti napphållaren (på så sätt skyddar du de råa kanterna från att rispas upp).

img_3326

Sy en raksöm 0,5 cm in från långsidan. Upprepa på den andra långsidan. Sicksacka kortsidorna.img_3335

Måtta ut var gummiringen och metallclipset ska sitta. Tänk på att napphållaren inte bör vara längre än 22 centimeter (viktigt mått för att undvika att hållaren hamnar runt halsen).
img_3350

Vik in kortsidorna så att ringen och clipset sitter där de ska. Nåla och fäst med raksöm. Klipp av lösa trådar och voila! Färdig att användas!

Bonjour DIY är en pysselstafett initierad av bloggnätverket Bonjour blogs (Madeleine Petersson, Emma Sundh, Johanna i Kulla, Isabelle Pedersen och Emmy Lundström). Förra veckan gjorde Johanna i Kulla en lampa av en plåtburk och nästa vecka går stafettpinnen över till Madeleine på Bonjour Vintage. 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 11 kommentarer

 1. Amen så fina ju! Konstig fråga kanske, men hur sätter du nappen fast i gummiringen?

  1. Hej Thea! Gummiringen kan man sätta runt nappens lilla nos (om nappen inte har en ring). Annars fäster jag den genom att trä napphållaren genom nappens ring och sedan klippen genom napphållarens ring. Voila!

 2. Åh vad fina! Och så enkelt! Var hittar jag gummiring och clips?

 3. Hej Emma,
  Vilket roligt pyssel-tips! Jag fick själv barn några dagar efter du fick Bodil, så följer dina barn-inlägg med glädje! Var har du köpt gummiring och metallclips?
  Väntar också med spänning på bilderna på sammetsgardinerna i vinrött och grått, vi har varit på jakt länge, så blev glad när du tipsade om de på jotex!
  Tack för en toppen-blogg!
  Kram

 4. Hej Emma,

  Du är ju intresserad av miljön så tänkte tipsa om en alternativ sökmotor till Google som heter Ecosia. För (ungefär) varje sökning du gör planteras ett träd.

  Det fungerar så att när du gör en sökning genererar det inkomst genom reklam för Ecosia som dom i sin tur använder för att plantera träd. Du kan läsa mer här https://info.ecosia.org/what och göra den till din förvalda sökmotor så hjälper du till att plantera träd varje gång du “googlar” något.

  Kram,
  L.

 5. Hej Emma!

  Tänkt just att en napphållare borde ju vara rätt lätt att göra själv så kul med tips och instruktion. Undrar var man kan hitta gummiring och metallclips dock? Tack på förhand!

 6. När det står att bandet inte får vara längre än 22 cm är det inklusive spänne och nappring eller bara själva bandet

Kommentera

Stäng meny