Stockholms nya, lugna småstad – Gamla stan!

I går eftermiddag promenerade jag in i Gamlas stan i Stockholm, med siktet inställt på att hämta mina nyrenoverade skor hos Carina på Skomakeri Framåt. Det var så sablats vackert i Gamla stan, den där stadsdelen som brukar vara fyllt av turister och så packat att en måste kryssa sig fram.
Men nu, i corona-tider var gränderna stilla, och det var som att kliva in i ett annat Gamla stan. Christoffers blommor har prytt portar och hörn med murgröna och Gamla stan har förvandlats till en ljuvlig liten småstad att äta med ögonen.

Kastaljeträden blommar, de granna husen står på rad, pittoreska gränder vill sola sig i ögon, caféerna står redo och antikbutiker och hantverkare suktar efter kunder.

Bor du i Stockholm med omnejd? Bajka in till Gamla stan! Denna fantastiska stadsdel, som vanligtvis är fylld av turister och stockholmare på väg till jobbet, står nu så där vackert lugn. Meeeeeen i behov av kunder.

Jag ääääälskar Gamla stan, men drar mig ofta för att åka dit för att det stundvis är knökfullt av turister. Och jag gillar ju lugnet. Just precis nu är Gamla stan precis som JAG vill ha det. Men kanske inte high life för alla fantastiska hantverkare som har butiker just där.
Om det är någon gång en ska besöka Gamla stan, ta med storportmonnän är det precis just nu. Ta med gamla skor till Skomakeri framåt, kika efter vackra aktiviteter i butikerna och hitta genuint hantverk där staden är som vackrast.
Och se till att Gamla stan bevaras – med obskyra, specialbutiker, vackert hantverk och spännande antikbutiker. Här finns butiker specialiserade på kartor, Sveriges enda tillverkare av korgmöbler och flertalet affärer där du kan handla begagnat, antikt och vintage. Risken är annars att det är ett annat Gamla stan som formas när den här krisen är över. Ett Gamla stan där de aktörer med störst plånböcker kan husera. Ett gamla stan fyllt av kontor? Eller kedjor?

Själv hoppas jag innerligt att jag får med mig barnen in till Gamla stan i helgen, och vill gå gata upp och gata ner. Kanske knåpa ihop en liten guide? Carina på Skomakeri Framåt har erbjudit mig att visa mig sitt gamla stan och jag är mer än nyfiken kan jag lova!
Vilka är era Gamla stan-favoriter?

 

 

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Efter att ha bott 17 år i Stockholm upptäckte jag typ för två månader sedan Gamla stans bokhandel. Så fin och trevlig! Dessutom kan man ta sig en glass på Stikki Nikki på samma gata. Glass direkt nedstigen från himmelen.
    Krävdes att jag började promenera från jobbet på Norrmalm till hemmet på Södermalm för att upptäcka detta. Så himla kul att det finns nytt att upptäcka i denna magiska del av Stockholm. Nu kan man ju gärna göra ett besök och stödja några fina butiker där, om man har möjlighet.

    1. Åååh ja, den är ju helt underbar! Och härlig promenad till jobbet! Avis!

  2. Tack för dit engagemang Emma. Gamla Stan har aldrig tidigare kännts så magiskt. Gränder och brinkar kan upplevas och upptäckas i lugn och ro och ger helt underbara möjligheter att fota helt fantastiska bilder. Kom och gå vilse lite i Gamla Stan, här kan alla hitta sitt favoritställe.

    1. Blir så otroligt inspirerad av allt du berättar ska du veta! Allt gott!

Kommentera

Stäng meny