Skansen, drömhus, en rymning och en skymning

I måndags var förskolan stängd. Det betyder utflykt i vår familj. Måndagar är ju världens mest stängda dag, så vi drog ett säkert kort: Skansen. Det är alltid öppet. Och jag älskar fasen det plejset.

Min mamma och pappa hade kommit till stan. De har börjat med detta smarta: tajma in dagarna när förskolan är stängd för då kan de följa med på utflykt. Helgerna, när hundratusen andra ska trängas, funkar inte riktigt för tinnitusöron, hjärntrötthet och lantislugna kroppar. Men en sketen, lugn måndag, då kan de haka på. Så glad över det.

Vi tog båten från Slussen mot Djurgården. Lycka för barnen att se staden guppa förbi.

Inte så pjåkig tagline.
Vi lämnade trafiken och gick in …

Till det här.
Tuppar och höns som traskade fritt och kullerstensgator …

… Att hoppsa på.

Inga bilar. Bara total frihet.

Och den där satans kappan alltså. Det måste vara mitt bästa köp genom tiderna. Köpte den på Beyond retro  i Brighton, typ 2013.
Är ni trötta på att se den?
I så fall får ni blunda, för den kommer hänga med tills den trasas sönder. Och när den har talas sönder ska jag låta sy upp en ny, exakt likadan.

En av mina favoritplatser. Cafe petissan. Rekommenderas starkt varenda knoppande vårdag. Och sommar. Och höst. Pja, inte så pjåkig på vintern heller. Men den där syrenen där, den vill en ju gärna äta med ögonen i sena maj.

Sedan rymde ongen. Stack. Denna bild tog jag när hon testade sin plan. Några minuter senare slog hon slag i saken. Pinnade i väg i all världens fart. Hittade henne vid Solliden. På frågan vad hon skulle göra om hon gick vilse? “Ringa pappa. Kan hans nummer. “, sa hon stolt. Hon har alltså lärt sig hans pinkod. Starkt.
Denna unge alltså.

Sedan hände detta! Vi åkte skridskor! Valsen ljöd ur högtalarna på Skansens skridskobana. Livets första tur för kidsen. Se var så lyckliga. Nu kommer det förvisso alltid förvänta sig soundtrack till skridskoturen. Själv är en ju uppvuxen på en halvt upplyst hockeyrink med rutten sarg, men det blev ju folk av mig också.
För övrigt sanslöst kul att åka skridskor igen. Efter sisådär 15 års paus.

Spanade in mitt drömhus! Skulle vilja bygga en replika av detta hus under min livstid. Sovrum uppe, kök därnere. Ute-pink.

Bodil och min pappa Arne.
Det var så fint att följa med pappa in Järnhandeln, förbi Konsum och in i arbetarbostaden från 1940-talet och höra honom berätta om sin barndom. Se nostalgin flöda i honom.

Och det är ju lite av en inspo-guldgruva att gå på Skansen alltså. För alla oss som älskar gamla hus.

Som sagt.

Ett av mina bästa hus ligger lite avsides, Kronbergs ateljé. Med enorma fönster och vackra dörrar. Skulle så gärna vilja gå in där någon gång.

Efter lunk ute gick vi in på Lill-Skansen. Majken hittade en kompis och därefter åkte vi hemåt i skymningen. Köpte indisk mat (mitt bästa) och myste med mina föräldrar. Om en månad åker vi till dem och hälsar på!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Skansen ja… där har en varit… hehe! Med vänlig hälsning trendsetter 4 Life.

    Ps, skrattade rakt ut om ditt inlägg från värmlands museum. Chocken! Ingen kö!

    1. Du ÄR skansen!

Kommentera

Stäng meny