SISTA CHANSEN: Tävla & vinn boken Retro Stockholm

retro stockholm by emmas vintage

Nu går vi in på slutspurten i min Retro-Stockholm-tävling.
Jag har nämligen fått äran att tävla ut en tjusig bok, nämligen den sprillans nya Retro Stockholm. Boken innehåller en guide till de gömda retropärlorna i Stockholm – barerna, caféerna, husen och butikerna.

Gör så här för att vara med och tävla:
Berätta om ditt bästa retro- eller vintageinspirerade smultronställe i Sverige eller i världen.  Är det ett café från 1940-talet, en bar i sann 1920-talsanda eller kanske en paviljong som andas sekelskifte? En plats som ser ut att vara tagen från en film från förr eller andas svunna tider.
Berätta om ditt hemliga nostalgiställe i kommentarsfältet (eller mejla till emmas@emmasundh.com) och ha chans att vinna denna finfina bok. Glöm inte att ange din mejladress, så jag kan kontakta dig om du vinner.

Sista tävlingsdag: 6 maj 2013

Psst. Efter tävlingens slut sammanställer jag en lista med de bästa tipsen! Pepp på den!

Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. I Tyskland är inte vintage och nostalgi riktigt lika populärt som i Sverige, och därför kan man göra riktiga fynd där! Mitt allra bästa nostalgiställe i världen är en secondhandaffär som jag upptäckte när jag bodde i Köln. Affären hade inte fått bli min favorit om det inte vore för att ägaren var en övervintrad hippie som hade arbetat med skor i hela sitt liv. Med endast en blick på mina fötter såg han att jag min vänsterfot var något större än min högra och gick därför raskt in på lagret för att hämta det perfekta paret åt mig. Vid ett annat tillfälle fick han mig att lova att aldrig bära mina gula converse till den prickiga femtiotalsklänningen jag provade (och sedan köpte för 20 €). Jag har hållit mitt löfte och kan inte låta bli att le varje gång jag tar på mig klänningen.

 2. På Öland finns ett litet karamellkokeri i ett rött hus med vita knutar. Där finns allt från vanliga polkagrisar till björnbärskarameller. Vill man, kan man titta hur de gör karamellerna i ett riktigt karamellkök eller bara gå runt och kolla på alla fina godisar. När man sedan bestämmer sig för att köpa hem några karameller får man plocka själv i en plaststrut med vit kant. Man känner sig ofantligt rik när man går där ifrån med en fylld påse (även om plånboken är betydligt lättare).

 3. Jag känner mig så efter, jag fick nys om denna bok förra veckan och blev bara jättesugen på att få se vad den kan innehålla! Jag tar chansen att plocka en nu 🙂

  Bästa Smultronstället: Caféer i med gamla teakbord och slott och herrgårdar från 1700’talet i all ära men ingenting slår nog mitt favoritställe i hela världen. Där inte ett modernt föremål finns i sikte, 4 rum med tapeter original från 1800’talet, spinnrockar, pälsar, dammiga porträtt i träramar från 1920’tal, knarrande trägolv och ljuvliga spetsgardiner som vajar lite av vinddraget från fönsterna så där kusligt vackert. Självklart så pratar jag om min mormors underbara vind uppe på Hälsingegården i Bollnäs. När man går upp för den knarriga, smala trätrappen är det som att åka 200 år tillbaka i tiden. Där hämtar jag inspiration, möbler, hattar, idéer och kläder. Där kan jag länge sitta och plocka med hattlådor och skinnportföljer. Mitt favorit ställe som jag hatar att älska! 🙂

  Kram!

 4. Mitt bästa tips är Citykonditoriet på Adolf Fredriks Kyrkogata 10. 3 marmortrappor upp i det gamla nöjespalatset som kallades Fenixpalatset, ligger ett riktigt mysigt konditori med härliga bakelser, goda teer och luncher till ett väldigt bra pris, med räkmackor som tom skåningar och danskar blir imponerade av! Väggarna är klädda med gröna glansiga sidentapeter inramade i gräddvita finsnickerier och dekorerade med enorma guldinramade speglar. Det mesta bevarat sedan huset stod klart i början av 1900-talet.
  Det är stängt över sommaren pga värmen – det finns bara 6 sittplatser på balkongen. Men lyckas man knipa en av dem en solig vårdag kan man njuta ordentligt! Annars är det en riktig pärla ruskiga höstdagar och kalla vinterdagar.

 5. Jag känner att jag vill dela med mig av ett otippat smultronställe. Det ligger nära mitt landställe i en by långt uppe i norr precis vid en fjällsjö. Det är ett rödgult hus från 60-talet som är omgjord till en second hand- och vintagebutik. På väggarna hänger diverse plagg som har tillhört ägarinnans släkt; vita livstycken, sköra snörkorsetter, smala snörkängor, vackra solfjädrar. Butiken innehåller allsköns ting såsom porslin, kläder, möbler, köksredskap, hattar, gamla serietidningar och böcker från hela förra seklet. I ena hörnet av butiken finns en soffhörna med allt som hör till à la 70-tal där man kan sätta sig ner och läsa en gammal serietidning eller en gulnad bok, fika på kaffe och wienerstänger, lyssna på musiken som skvalar från en vinylspelare, eller kanske bara prata om svunna tider med de andra byborna. Under tiden man spatserar i butiken kan man även kela med ägarinnans vita katt som älskar att strosa runt bland alla ting, överraska kunderna och tigga om kel.

 6. Mitt bästa smultronställe är den gamla bion i Hasselfors. Svea Bio tror jag den heter. Byggnaden är nog från 40-50 talet nångång och inuti luktar det sådär speciellt som det gör i gamla hus. Fast egentligen tror jag att det luktar minnen, när jag var liten var det en av höjdpunkterna att få gå på bio, och den bara låg 5-10 minuter med bil från mitt barndomshem. Medan mataffären stängs, kommunen bestämmer att skolan ska läggas ner och orten blir mer glesbefolkad, står bion kvar och tack vare eldsjälar i bygen är den fortfarande igång och visar filmer, fast med premiär några veckor efter biogiganterna.

Kommentera

Stäng meny