Resa med tåg i Europa – så gör du!

Drömmer du om pampiga slott, pittoreska byar, riviera-stränder, vajande lavendelfält och en dos bubblande kontinent? Men gärna med en miljösmart twist? Ta tåget till kontinenten!

 

Efter gårdagens 29 klimatsmarta semestertips så tänkte jag addera en liten guide till hur du letar dig utanför Sveriges gränser och reser långt – med tåg.
För ett och ett halv år sedan tog jag tåget till Frankrike med John och en 6-månaders liten Majken. Det var en av de bästa och mest spännande resor jag gjort.
Aldrig tidigare har jag sett så mycket av ett land (flera länder), träffat så många intressanta människor och imponerats av enkelheten, snabbheten och okrånligheten med att åka tåg.

Och att det funkade så bra att åka tåg långt med barn!?

Aldrig tidigare har Majken blivit så underhållen som tåget ner till Frankrike. Så fort vi lämnade mobil-tittar-Sverige så öppnade sig en värld av barnkära passagerare som mer än nog ville lägga tid (och var nyfikna) på en liten bebis. 

Medan vajande majsfält, tyska bokskogar, pittoreska småbyar och prunkande dalar med tinnande chateau-torn passerade utanför fönstret lekte ett franskt par titt-ut med Majken, vi språkade med någon som skulle till Frankfurt och något glas moussernade beställdes in från den tågbaren (yes, på de franska tågen finns barn).
Lilla Majken sussade sött i ett tågsäte (med en halsduk som koja) titt som tätt medan vi gled fram i en hypermoderna tåg.
Det kändes som att vi tagit pendeltåget till någon av Stockholms kranskommuner, men bekanta morgondimms-landskap byttes snart ut mot magnifika (icke-svenska) vyer.

Vi startade i arla morgonstund i Stockholm, bytte tåg i Köpenhamn vid lunch och var i Tyskland vid eftermiddagstid.  Istället för att ta nattåget hela vägen bestämmer vi oss för att övernatta på vägen, så det bli ett hotellnattstopp i Frankfurt.

Dagen därpå kryper vi ur frasiga hotellakan, äter lyxig hotellfrukost, köper takeaway-kaffe och en second breakfast på den magnifika stationen, språkar med några nyfunna Majken-fans från Kina och sätter oss på tåget mot … Paris.

Om du gillar att resa, se dig omkring och träffa intressanta människor så kan jag verkligen rekommendera tåg. Det är snabbare och mindre krångligt än vad en kan tro.
Nyfiken på en tripp med tåg?
Här kommer lite snabba fakta!

 

Resa: Tåg mellan Stockholm-Paris med tåg tar ungefär ett dygn. Välj nattåg eller gör som vi – övernatta på vägen.
Kostnad: 6 500 per vuxen inklusive övernattning på hotell (att övernatta på vägen är billigare än nattåg). Barn åker för några hundralappar. Ta hjälp av resebyrå (exempelvis Big travel) för att boka tågbiljetterna om du vill ha en tydlig rutt annars rekommenderas Europarunt.se (där kommer du köpa Interrailkort för mindre än halva priset (om inte mindre)).
Tips! Se till att vara borta längre, för då känns tågresandet bara som ett spännande moment. Stanna till på vägen, övernatta och upptäck Europa! Vi övernattade ju bara en gång under vår färd ner, men skulle jag göra om resan i dag skulle jag LÄTT stanna till en eller två dagar i Köpenhamn, Berlin och kanske resa runt med i Frankrike och åka vidare till Italien. 

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 7 kommentarer

  1. Hei, Emma! Dette verkar FANTASTISK! Har du ei liste over hotell/overnattingsplassar de stoppa på? Hadde vore interessant å sjå planen, liksom.

  2. Tusen tack för en fantastiskt bra guide!!! Precis det jag vill göra med min familj (man och tre barn)! Hur funkar det att ta med vagn på tåget i Europa? Vi har en 4-åring som nog kommer krokna av att gå mycket och då vore ju en vagn toppen. Blir nog i och för sig aktuellt först nästa år och då ska han fylla 5 men en paraplyvagn kanske funkar då de blir väldigt små när man viker ihop dem?

    1. Hej! Vi körde paraplyvagn för hela slanten. Hur bra som helst. Finns ju varianter av paraplyvagnar som är dubbelvagnar. Så smart!

  3. Åh det här var PRECIS vad jag behövde! Satt och letade efter i vilken tidning du gjort det där resereportsget om för bara någon dag sedan. Super!

  4. Jag åkte tåg till Stockholm över Valborg med en nästantvååring. Fyra timmar tog resan, han var nöjd i en kvart! En kvart! Trodde att det skulle gå mycket bättre! Han är ju van att åka bil länge eftersom jag har familjen i Värmland.. men tåg var väl inte hans grej? Så jag har tappat lusten.. kanske om ngt år? I år bestämmer plånboken ändå att det blir hemmasemester med ett par turer till Värmland och faktiskt en tur till Österlen där vi ska campa(!)…

    1. Det blir mycket upptäcksfärder på tåget med min 2-åring kan jag säga. Fram och tillbaka, fram och tillbaka, hahaha.

Kommentera

Stäng meny