Q&A: Zero waste, flyg, fredagsfisar & klimatångest

God morgon och tusen tack för alla fantastiska frågor som ramlat in i kommentarsfälten den senaste tiden. Jag ska svara på dem alla så klart, men börjar med en radda av frågor som ramlade in när jag skrev om mina klimatmål för hösten 2018.
Tack alla ni som kommenterar, frågar och gör avtryck!

Q: Så imponerad o intresserad av det här du skriver att det enda ni slänger i soppåsen är blöjor! TELL ME MORE. Det är ju drömmen, men känns så ouppnåeligt, hur gör ni??? För det första – när du skriver soppåsen, menar du bara brännbart då? Så ni har kompost l grovsopor o så som oss andra (hur kommer man annars runt alla förpackningar????) eller menar du sopor överhuvudtaget? Och även om du ”bara” menar brännbart – hur har ni gjort? Använder ni aldrig en pappersnäsduk, en tops…? Vill veta alla tips och tricks!!!
Maya
A: Halloj! Källsortering och sopor – jag blir på riktigt helt till mig av att prata om det. Min bästa sport! När jag skriver om soppåsen så menar jag alltså brännbart. Sådant som inte kan källsorteras, vilket i vårt fall är blöjor (fasar ut sista blöjanvändaren nu).  Och kuvert (vilket jag glömde skriva i inlägget). Kanske någon mer grej då och då, men vi försöker undvika att köpa sånt som råkar hamna där. Vi har ju lyxen att bo en bostadsrättsförening med stort soprum där vi kan kan sortera det mesta. Vi har också bruna påsar (vilket alla bostadshus borde ha tycker jag) där vi kan sortera matavfall som görs om till biogas. Alla förpackningar källsorterar vi. Mjölkförpackningar, smörförpackningar, crème fraise-burkar, brödpåsar, papper, glasflaskor – allt! Potatisskal, äggskal, kaffesump, äppelskruttar och matrester (helst inga) går till bruna biogaspåsen. När vi snyter näsan så kan vi lägga pappret i bruna påsen. Och vi använder komposterbara tops och tandborstar. Biogas-påsarna tar inte allt komposterbart är viktigt att komma i håg, så vissa saker (som komposterbara tops och tandborstar) komposterar vi på torpet i vår varmkompost. Där kan vi även kompostera snytpapper, om det är oblekt. Vi passar alltså på att byta tandborste och göra stortvagningen just där. När jag bodde i Hornstull i lägenhet fanns sluten kompost på vår innergård. Den näringsrika jorden från komposten användes till de prunkande rabatten.
Det går alldeles utmärkt att ha kompost i stan, om komposten är råttsäkrad.
Kram Emma

Q: Hej Emma! Har med inspo från dig tänkt att höstens projekt får bli att minimera vår sopslängningsranson, vi har dock också ett blöjbarn men ändå 🙂 Undrar lite hur ni gjort för att enbart ha blöjor ni slänger? Vi slänger matkompost i kommunens bruna papperspåsar, men även i vanliga soporna blir det en del grejer. Ex mjukplast, hur gör ni med det, finns ingenstans det går att återvunna enkelt där vi bor, tar ni med till tippen? Och kuvert, står på pappersbyttorna att kuvert ej får slängas där, hur gör ni med det? Tack för en fin blogg och bra miljöpepp /Esther
A: Halloj! Det är så roligt att inlägget om mina klimatmål och sophanteringen gav så många kommentarer! Just kuvert slänger vi i brännbart, men får i ärlighetens namn inte så mycket kuvert nu får tiden. Har de flesta betalningar på autogiro eller som elektroniska räkningar. Det finns ju återvinningsbara kuvert, men de kan ändå inte gå med återvinningen. Så störig grej att det över huvudtaget tillverkas och får säljas kuvert som inte går att återvinna. Enligt Naturskyddsföreningen är det i och för sig en så pass liten procent av vårt avfall, men ändå. Hade känts bra i miljöhjärtat.
Mjukplast slänger vi i återvinningen (plastförpackningar). Det enda som inte ska slängas där är ju exempelvis tandborstar av plast och leksaker av plast. Ett enkelt sätt att komma runt det är ju att inte köpa tandborstar och leksaker av plast tänker jag.

Stor kram och tack för din fråga
Emma

Q: Oh, har ett önskeinlägg! Hur för du för att minska badrumsavfall? (typ tops och bomulösrondeller mm) Jag har virkat rondeller av restgarn men de funkar bäst för rengöring. För att ta bort smink kring ögonen är det knivigare. Finns rondeller att köpa, men om man inte vill köpa nytt… Hur gör man då? Hoppas du kan ge tips och köra något bra diy
Annika
A: Hej Annika! Och tack för din fråga! Jag är egentligen fel person att fråga för jag använder ytterst få tofs (och de jag använder komposterar jag i varmkompost) och använder inte bomullsrondeller över huvudtaget. Jag har en ekologisk ansiktsrengöring i mousse-form som rengör rubbet, hehehe.
Men jag är övertygad om att du kan få massor av tips i kommentarsfältet. Och jag ska absolut skriva ett inlägg om det klimatsmarta badrummet! Tack för tips!
Stor kram emma

Q: Skulle också vilja sluta flyga. Privat är det inga problem men inom jobbet är det oftast en flygresa per år till konferenser. Kan man säga nej till det? :S
Louise
A: Hej Louise! Knivig fråga och så klart inte helt enkel. En kanske inte kan säga nej, men en kan ifrågasätta tycker jag. Ta upp frågan. Behövs en flygresa? Kan vi tänka annorlunda? Hur tänker vi kring miljön? Hur ska jag kunna leva enligt FN:s hållbarhetsmål om jag förväntas flyga i jobbet? Typ så. Många företag ligger i framkant kring klimatmål och Skype:ar i högre grad än flyger. OM det absolut krävs flygresor så kanske arbetsplatsen kan minska sina utsläpp på andra poster.  Jag tycker Mini Rodini är ett föredöme, eftersom de serverar vegansk mat till sina anställda och hjälper till att fiska upp plast ur havet (som de senare gör badkläder av). Alla kan dra sitt strå till stacken. Kanske kan en räkna ut hur mycket arbetsplatsen släpper ut och sätta upp klimatmål för varje år i en strävan att minska utsläppen. Det skulle jag peppa min arbetsplats att göra om jag hade en. Nu råkar ju jag vara min egen chef, så jag har oerhört bra gehör för mina miljöidéer =)
Stor kram emma

Q: Heja! Har liknande mål och som geografilärare känns det som att det viktigaste jag kan göra är att peppa mina elever att tänka mer kring hållbar utveckling. Nr 10 på din lista är ju verkligen en utmaning! Vore kul med uppdateringar om hur det går sen.
Linnea
A: Åh, vilket viktigt jobb du har! Heja dig! Angående exotiska frukter och importerade grönsaker så är det mest ett mindset tänker jag. Så fort en börjat tänka i banorna av att utesluta, så tänker en helt plötsligt annorlunda. För att förenkla det här med säsongsbetonat så tänkte jag att höstens vegetariska matklubb ska ha just detta tema. Vad tror du om det? Kram Emma

Q: Hur/när du blev miljömedveten?
Sofia
A:  Hej Sofia! Jag blir miljömedveten hela tiden skulle jag säga. Jag ser allt skarpare för varje dag som går och upptäcker hela tiden nya sätt att minska mina utsläpp. Saker som för fem år sedan kändes helt normalt trots att jag kallade mig klimatsmart – typ flyga till Maui och shoppa ny garderob varje säsong – känns helt befängda i dag. Och så kommer det säkert vara om ett år också när jag ser tillbaka på vad jag gjorde för ett år sedan. Men jag försöker bli långsiktigare i mitt tänk och inte falla i groparna. Jag har gjort ganska heavy utsläpp under min livstid (har ju trots allt varit på Hawaii två gånger och åkt till Paris typ varje år i fem år), men känner nu att klimat-glasögonen sitter ganska stabilt. Och jag ser skapare och skarpare. Min triggar är den där skämskudden som jag har inför mina barn som ska leva med skiten. Som jag bidragit till. MINA utsläpp. Och nu pratar jag inte om fredags-fisen i soffan utan framför allt alla flygresor jag gjort (vilket är mina absolut största utsläpp). Mycket av skärpan i mina glasögon har jag från mina föräldrar skulle jag säga. Jag är uppvuxen på landet, där det mesta tas tillvara från trädgården och där kemikalier tidigt var en bov. Vi flög inte under hela min uppväxt (min första flygresa gjorde jag som 18-åring när jag åkte till Kos med alla mina kompisar (preskriberad resa)). Min mamma älskar gamla grejer, precis som jag, så jag är liksom uppvuxen med inpräntande kvalitets-haranger. Så tack för det mamma och pappa. Sedan hade jag ju lite svårt att förvalta den där kunskapen in my 20’s, men jag är på rätt spår igen. JÄTTELÅNGT svar på en kort fråga. Kram Emma

Q: Hej Emma!

Tycker så mycket om din fina blogg! Tack för allt du delar med dig av – både stort och smått. Så generöst! Älskar dessutom ditt sätt att skriva.

Det jag undrar över är hur du hanterar din klimatångest (om du har sådan)? Du har säkert skrivit om det tidigare men skulle gärna läsa dina tankar om det igen. Den här extremt varma och torra sommaren har iallafall bidragit till ökad oro hos mig och säkert (förhoppningsvis?) hos många andra. Jag kan redan känna mig oroad över hur nästa sommar ska bli och får lite panik vid tanken på fortsatta extremvarma somrar. Hur ska en hantera sin ångest och oro? Det är förstås sunt att känna viss oro eftersom det är en allvarlig fråga, men ibland upplever jag att oron tar energi och glädje från nuet. Jag försöker göra det jag kan. Jag äter till exempel inget kött och har inte gjort på många år. Min man och mina barn äter också vegetariskt. Vi flyger inte på semester och jag försöker tänka på vad och hur mycket jag konsumerar. Det finns förstås mycket mer jag skulle kunna göra – köra bil mer sällan till exempel.

Men, det som stressar mig är att det inte räcker med det jag eller vi som individer gör. Det krävs ju större förändringar globalt. Dessa förändringar kan inte jag påverka eller besluta över. Åh, vad det stessar mig! Vissa forskare menar ju att klimatmålen i Parisavtalet inte kommer nås och det talas om fenomenet hothouse earth vilket kan få katastrofala följder för hela jorden. Ibland känns det helt enkelt redan kört och det gör mig så tyngd och sorgsen.

Försöker tänka positivt emellanåt. Det finns många innovatörer som försöker hitta klimatsmarta lösningar och det forskas mycket på klimatområdet. Men så faller jag ner i hålet av oro, rädsla och maktlöshet igen. Hur hanterar du din oro? Och hur kan vi rädda klimatet? (Ingen enkel fråga…)

Kram!
Malin

A: Hej Malin! Jag är med dig i känsla och tankar. Min klimatångest går i skov. Ibland kan jag inte sova, vrider och vänder på mig och ibland är jag bara peppad på att vända hela skutan. I den senare state of mind är jag i nu. Jag vill GÖRA saker. Ut och föreläsa, skriva just sådana här blogginlägg, pressa politikerna, ifrågasätta företag, minimera mina utsläpp och även vara obekväm i sociala sammanhang. Jag måste göra något, för då minskar min klimatångest. Men jag måste göra det smart, inte skuldbelägga eller peka åt någon annan. Jag måste peka mot mig själv och faktiskt se att jag gör skillnad. JAG gör något.
Fick en idé häromdagen om att kanske använda min blogg för att folk ska hitta andra klimathjältar i sitt närområde. Nya vänner. Kanske kan vi starta klimat-klubbar runt om i landet och tillsammans göra stordåd? Vad tror du om det?
Stor kram emma

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 19 kommentarer

 1. Appropå bomulsrondeller så finns det många alternativ! Jag har en uppsjö med olika tvättlappar, i olika storlek från liten handduk till små rondeller, i bambufrotte och bambufleece som är ett helt underbart material. Handdukar och tvättlappar för allsköns tvätt på händer, kropp och intim. Små fyrkantiga och runda för ansikte/smink och som ilägg i bh när jag har ammat. Avlånga använder jag i trosan som skydd istället för engångs-trosskydd när jag bara har lite mens eller ihop med menskopp som extra skydd. Bara köpa en bit, klippa till och fålla, fleecen tror jag nog man kan bara klippa utan att fålla (mina är alla fållade eller kantade med overlock). Finns ofta på metervara i butiker online som säljer tygblöjor och sånt, eller färdiga kit m tvättlappar och så. Håller en evighet och blir bara bättre och bättre i uppsugningsförmåga efter fler tvättar, har haft mina uppemot 8 år snart och kör dem i 40-60 grader beroende på vad man använt dem till. Fläckar som inte går bort i vanlig tvätt tar jag lite utspädd galltvål på och låter ligga till nästa tvätt.
  Kul om du skulle vilja skriva ut detta tips på din blogg, jag svarar gärna på mer frågor!

 2. Ang flygresor i jobbet pga konferens: det är väl fullt rimligt att fråga ledningen om man inte kan tänka sig att ha konferensen på hemmaplan ELLER inte så långt bort att en behöver flyga? Ta tåget en timme eller två så kommer en ju också BORT.
  kram

  1. Så bra skrivet!

 3. Ni är väl kanske på slutet av blöjperiden nu men har ni övervägt att använda tygblöjor? Skillnaden i hur ofta man behöver gå med sopor blev enorm när vi bytte från engångs till tyg dagtid.

  1. Halloj! Jajamänsan! Vi testade med första barnet, men eftersom hon hade en navel som inte läkte som den skulle så var vi tvungna att köra papperblöjor eftersom de skavde mindre. Sedan kom en unge till och det blev lite övermäktigt med tygblöjor, två ungar och ingen tvättmaskin. Nu är första ungen blöjfri, och snart (förhoppningsvis) den andra också. Kram!

 4. Ang att ni bara slänger blöjor, inte funderat på att använda tygblöjor istället? Jag är inne på mitt andra barn nu med tygblöjor. Världens bästa grej! Bättre för barnet, plånboken och naturen. Visste du att det tar mellan 300-500 år för naturen att bryta ner en pappersblöja? En tygblöjabränner man upp vid återvinning. Pappersblöjor kostar även dubbelt så mycket att använda för ett barn 0-blöjfri än vad tygblöjor gör. Tygblöjor är även helt fria från kemikalier, det är inte engångsblöjor. Bara några av fördelarna med tygblöjor. Sen är dom ju såå mycket finare också ☺️

  1. Älskar tygblöjor! Vi hoppas kunna fasa ut sista blöjanvändaren i höst, så vettetusan om det är värt att köpa tygblöjor nu?

 5. Emma! Sista frågan: du är en så förbaskad inspiration! Och jag tror också på det där: att kanalisera sin klimatångest i engagemang. Sätta på sig skygglapparna och köra! Dvs inte titta åt sidan och trigga den där övermäktiga världsångesten utan fokusera på det JAG kan göra! Att använda ilskan som en drivkraft och inte låta det bli apati. För då har vi fan förlorat och förändrat exakt noll!

  1. Jag tror också på det. Annars kommer folk bara snegla över axeln för att se vad alla andra gör och inte. Så ineffektivt!

 6. Hur funkar det med typ havremjölksförpackningar där själva förpackningen är av papp men själva hällkapsylen däruppe är av plast, hur ska man då sortera?

  1. Korken åker i plastsorteringen och kartongen bland kartongåtervinninen!

 7. Hej Emma! Jag har familj i Italien och jobbar i frankrike sa jag flyger mycket. Men nu har du gett mig sa daligt samvete (och inspiration) sa nu ska jag aka tag mellan italien och sverige om nagra veckor med tvaaring och baggage. Far se om det blir tokjobbigt och jag avfoljer dig efter;) Skamt a sido sa tar det inte sa mycket langre och blir till och med billigare an flyg (for att jag reser mellan mindre orter).

  Andra miljogrejer som jag ska ta tag i i host ar att se over hur mitt forsakringsbolag och mina fonder jobbar med miljo och manskliga rattigheter.

  Sen ar jag lite negativ till tygpasar och tygprodukter. Det gar at mycket resurser for att framstalla tyg sa helst tygprodukter av aterbrukat tyg eller begagnade, sa fa som mojligt och inte glomma att ta med sig tygpasarna till affaren. Om en glommer pasar kolla efter en kartong i affaren att lagga grejerna i.

  Klimat-klubbar later som en jattebra ide!

  1. Jag hoppas inte JAG har dig dåligt samvete. Detta handlar ju om hur jag lever. Sedan struntar jag i vad andra gör. Det är deras ansvar.

 8. Håller helt med om att man kan ifrågasätta flyg till konferenser och andra möten i sitt jobb. Kolla vad din arbetsplats har för resepolicy och föreslå att man ska prioritera Skype-möten och tågresor. Min mammas jobb hade t ex en policy om att man alltid skulle resa med tåg i möjligaste mån. Många större möten och konferenser går nu att följa via nätet, så där kan arbetsgivaren spara pengar genom att inte skicka någon. Tipsar om att kontakta sustainability ansvarig på din arbetsplats och propagera för en klimatsmart resepolicy. Som före detta medarbetare på en EHS-avdelning kan jag lova att de blir glada! Man kan självklart som enskild anställd förklara att man helst vill undvika flyg, men tänk vilken skillnad man kan göra om man kan påverka ett stort företag att dra ner på flyget för alla anställda. Våga fråga!

 9. Har tänkt på det där med att flyga. Min största dröm sen jag gick på typ lågstadiet (20+ år sen) har varit att ”se hela världen” och resa så mycket det bara går. Har gjort många långflygningar i mitt liv och ångrar det inte. Är jag självisk som tänker att jag bidrar till en bättre miljö på andra sätt? Kan man inte vara miljömedveten utan att vara perfekt? Äter kött (ibland, när det bjuds och nån gång per månad då kroppen skriker efter det) och kör bil ibland, men källsorterar, och alla mina inköp är planerade och gjorda med miljön i bakhuvudet. Jag reste till exempel genom helahalva Asien under ett år och flög dit och tillbaka (+ tvåflyg under tiden, för att det inte fanns alternativ som inte kostade halva min förmögenhet) men i övrigt var det tåg, buss och båt som gällde. Fick ont i hjärtat när jag såg personal på det fina hotellet på den lilla ön kratta upp den plast som flöt upp på stranden, bara för att gräva ett hål och gömma plasten där. Själv dök jag och hela gänget hade med sig varsin nätpåse där vi samlade upp allt skräp vi hittade under tiden ( fiskelina, plastflaskor, blöjor, you name it). Är det då jag som är “the bad guy” för att jag suttit på ett flygplan? Kan jag inte bidra på andra sätt genom att jobba för ett mer jämnställt och feminiatiskt samhälle, stötta lokala företag för att minska kedjor och produkter som åkt långväga? Blir SÅ TRÖTT på att bli shame:ad för att inte vara perfekt. Hur ska man tänka?

  1. Klart att en inte behöver vara perfekt. Allt en gör för miljön är ju av godo tänker jag. Sedan får en väl sätta sin egen ribba. Jag menar inte att alla ska sluta flyga, se världen eller förverkliga sina drömmar. Däremot så tror jag att vi måste bli smartare i HUR vi gör det. Kanske göra EN resa istället för tjugo. Eller nitton istället för tjugo. Allt en drar ner på är ju bra. När jag gör uträkningar på mitt liv så inser jag att mina koldioxidutsläpp inte räcker till en flygresa. Men jag har å andra sidan direktel och två boenden. I min kalkyl går det inte ihop att förverkliga allt precis just nu. Men det betyder ju inte att jag måste stryka drömmar, jag måste bara hitta andra sätt att förverkliga dem eller se dem över längre tid. Men detta är jag ska tilläggas. Stor kram emma

 10. Synd att det inte funkade för er. Vi har gemensam tvättstuga men lite längre mellan barnen så stora hann vi precis sluta med innan nästa kom. Men jag tror många inte vet att det finns moderna tygblöjor så det kan va värt att nämna i sammanhanget. Att ge folk som är intresserade om att minimera sopor och miljöpåverkan information att det är något man kan testa.

  1. Oj mitt svar hamnade under fel kommentar men samma tema iaf 🙂

  2. Hade LÄTT använt tygblöjor om det hade funkat och haft liiiiite längre mellan barnen. Skulle jag få ett tredje kommer jag garanterat köra tyg. Kram

Kommentera

Stäng meny