Q&A: Vad jag lever på, större lägenhet och ekologiska barnkläder

God måndagmorgon!
Jag har (i vanlig ordning) gjort en alldeles för optimistisk att-göra-lista, tror att måndagar har extra många timmar och sitter fortfarande i pyjamas. Typiskt mig.
Så, vad passar väl bättre än att riva igång den här veckan med en Q&A? Här kommer svar på de frågor som ramlat in från er läsare i kommentarsfält och mejlbox den senaste veckan. Det blir lite katt, en jädra massa ekologiska barnkläder (!?), lite boendestatus och en rapport från matnörden.
Kram på er!

Q: Du som älskar katter, varför har du inte en katt?
Jessica

A: Ja du, det frågar jag mig exakt varje dag. Saknar katt hela tiden. Men just nu bor vi litet, har ingen möjlighet att släppa ut katten och flänger mycket fram och tillbaka mellan Stockholm och Gotland. Men så fort någon av dessa parametrar förändras, DÅ!
Kan liksom inte se ett liv tomt på katt. Så är det ju …
PS. Kattbild tagen på Mandelmanns på Österlen, ni har väl inte missat programmet?
Kram

Q: Jag har förstått att ni bor fyra personer på 60 kavdrat. Är det inte trångt? Har ni planer på att flytta?
Anna
A: Det är ganska mysigt faktiskt, särskilt nu när det i vår och en kan vara ute mer. I höstas, när hela högen var sjuka och instängda? Not så mysigt. Och ja, vi kollar efter större, men det är banne mig svårt alltså. Jag älskar den här lägenheten, så det är trixigt att hitta något som mäter sig med den, även om de erbjuder en massa kvadratmeter. Men ja, vi är på jakt efter större (men har ingen brådska).
Kram emma

barnkläder barnskor mössa uni vintage j

Q: Hej Emma! Tack för en grym blogg ! Jag undrar, hur tänker du kring vilka material en bör klä sina barn i? Till exempel fleece, är det alltid dåligt eller bara om det är “dålig fleece”? Och hur farligt är det egentligen med icke ekologiska kläder? Kram från småförvirrad nybliven mamma
Nina
A: Hej Nina! Jag tänker nästan ohälsosamt mycket på just den här frågan. Tycker att det är sjukt intressant. Viktigt. Jag köper ju endast barnkläder (och saker över huvudtaget) där produktionen är ansvarsfull på något sätt. Helst vill jag handla ekologiskt, fairtrade, GOTS- och Oeko-Tex-certifierat, närproducerat och av icke resurskrävande material. Eller ja, begagnat, som så klart är det bästa (i många fall, men inte i regnklädesväg som kanske är den snårigaste djungeln av dem alla. Pöh!)
Jag undviker helt att köpa polyester och fleece eftersom det är rena plaster, men eftersom jag har ärvt en hel del fleeceplagg låter jag kidsen använda dem i nödfall eftersom jag inte vill tvätta dem (fleece avger plastpartiklar som går rakt ut i sjöar och hav för den som undrade).
Istället tar jag försiktigt bort enstaka fläckar med en trasa och satsar allt krut på att övergå till ullfleece (älskar ullfleece! Värmande, lika mjukt som fleece och bra investering eftersom det är högt andrahandsvärde på ullfleece).
Undrar för övrigt vad en gör av sina plastiga fleeceplagg när en har fleecebantat? Ska en lämna dem till Myrorna och låta fler tvätta ut partiklarna eller ska en återvinna dem på något vis? Vad är bäst för miljön?

Försöker också träna på att inte tvätta så ofta vilket är ett skämt i småbarnssammanhang. Herregud alltså. Men ofta kommer jag på mig själv med att bara vilja sortera barnkläder i två kategorier: rena in i gardeoben och smustiga i tvättkorgen. Jag är så programmerad att dela upp dem i de här kategorierna och ofta hamnar en body med en liten äppelfläck på i tvättkorgen, trots att den kan användas en gång till. Så. Jag har korgar under barnens sängar där halvanvända kläder ligger. Ska Majkens till förskolan och härja runt i lera är det ur denna klädpott som kläderna tas. Plus att de numera får äta blåbärssmoothie som nakenfisar efter otaliga haverier.
När det gäller ekologiskt som oekologiskt är det ju inte helt enkelt det heller. Allt som är ekologiskt är ju inte automatiskt bra, eftersom det är ett sådant vitt begrepp. Det kan ju till exempel ha färdats hundra tusen mil, men å andra sidan gjort gott på plats för ett kvinnokollektiv som numera har fått en trygghetsbas och blivit oberoende.
Eftersom jag och många med mig tycker det här är snårigt så tänkte jag göra något åt det inom kort, stay tuned, jag har en idé!
Men tills dess så handlar jag mest ull och begagnat.
Okej, detta blev en uppsats, men jag tycker det är intressant med material. Eller ja, framför allt SVÅRT. Kom gärna med smarta tips alla läsare, ni brukar göra det så bra!
Kram emma

Q: Jag blir så nyfiken på vilken mataffär på nätet du handlar hos? Jag vet att man inte ska göra reklam osv men på en rak fråga kanske du får svara? 🙂 Just nu handlar vi på mathem och när jag testar andra så blir jag lite förvirrad över upplägget och hittar inte lika lätt det jag vill ha = trillar tillbaka till mathem.
A: Halloj! Här får en fråga vad en vill vettu!
Jag har tidigare handlat på Mathem, vilket har fungerat super. Men de senaste gångerna har jag handlat via Hemköp av den enkla anledningen att de har svanenmärkta Minstingen-blöjor, ekologisk välling och mjölkersättning, aka stapelvaror hos oss. Gillar också att Hemköp listar de varor som jag köper ofta både i butik och via nätet så jag kan plocka min standardkasse i ett nafs. Dock gillar jag att Mathem är en renodlad app och inte bara en sajt (som Hemköp).
För ett tag sedan satte jag ihop en Sundh-kasse med tio varor i olika matappar (sådant som vi köper mycket och ofta) för att göra en jämförelse. Jag vet, meganördigt, men det var ändå bra att få en överblick på vad en köper, hitta de bästa ekologiska alternativen och  se var jag kunde få bästa priset. Även om resultatet var marginellt så (skilde typ tjugo-trettio spänn), så var Hemköp bäst för just oss och vår matkasse. Lång utläggning, blablablabla, men förmodligen och förhoppningsvis svar på din fråga
Lycka till i matdjungeln!
Ps. Borde finnas en app där man satte ihop sin standardkasse och fick bästa pris på den just nu.
Kram matnörden

Q: Åh fin soffa hon har! Vet du var hon köpt den? Kan du fråga?
Elin
A: Hej Elin! Karoline hälsar att den är köpt secondhand! Tillverkad på 60-talet! Så ta en kik i närmsta secondhandbutik vettja.
Kram emma

matbord inredning kök kontor

Q: Jag är nyfiken på vilka typer av arbetsuppgifter du jobbar med nuförtiden. Jag skulle gärna vilja våga bli frilansare själv, och vill gärna höra vad andra inspirerande människor som du sysslar med. Vad gör du för att få brödfödan på bordet?
Sara
A: Hej Sara! Jag jobbar ju som bloggare, journalist och stylist. Ibland åtar jag mig även  illustrationsuppdrag, plåtar kampanjebilder eller bröllop, föreläser och hoppar in som redaktör eller styr upp projekt, men numera tar bloggen så mycket tid att jag inte riktigt hinner med. Och ja, titt som tätt skriver jag en bok också. Jag gör lite allt möjligt med andra ord, men bloggen är min stora bas kan en väl säga.
Brödfödan får jag just nu via bloggen och som journalist/stylist, men kanske mest det förstnämnda.
Kram och lycka till!
emma

Q: Vad är det bästa vs sämsta med att vara egenföretagare? Och har du enskild firma eller AB?
Nyfiken
A: Hej du nyfikna! Jag har ett Aktiebolag, snajsigt och påhittigt döpt till Emma Sundh AB. Och ja, det bästa är friheten, att jag kan jobba varsomhelst ifrån och att jag kan lägga upp jobbet som jag vill (jobba kväll om jag vill hänga med kidsen en eftermiddag istället). Det sämsta, jag är aldrig ledig, jag kan jobba exakt hur mycket som helst och det är ingen som täcker upp för mig när jag blir sjuk. Finns ingen Emma Sundh-klon som kan vikariera liksom.
Kram emma

Q: Alltså ja måste bara fråga dig – minns du var du köpte den guldiga lagerkransen till G-festen? Såååå fint å precis vad ja är ute efter just nu till en maskerad men är omöjligt att hitta… 🙁
A: Hej! Jag tror jag köpte den på H&M om jag inte minns fel … Men det var ju ett par år sedan.

Q: Wow tröjan! Min kropp skriker ”måste haaa den!!”. Var är den ifrån?
A: Tröjan, eller jackan, är från Monki. Men det är jag som skrivit feminist på den =) Eklaste DIY i mannaminne kan jag lova.
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Snälla, snälla kan du inte dela med dig av era vardagsrecept? Har också två småbarn och vill komma igång med att handla på nätet!

  2. Tack för din fina fina blogg! ALLTID inspirerande när en behöver bli pigg Tänkte på en till fråga om mat, visst var det så att du gjorde veckoplanering när du beställde hem? Det är ju typ min dröm att jag ska komma igång med det, men verkar ej få tummen ur. Så tänkte höra om du skulle vilja blogga om hur en veckomeny ser ut hos er? Tyckte tex att det där med restfest på torsdagar lät toppen! Här hemma känns det som om samma rätter går på repeat och vi behöver räddas från spaghettiträsket!

  3. Intressant att läsa!!! Använder du engångsblöjor eller tygblöjor? Något jag funderar mycket på. Blir tokig på hur mycket blöjor man slänger varje dag. Men det är ju så smidigt.

    Jag har förresten en tävling med Libero på min blogg. Passande!!! 🙂

  4. Detta med fleece tänker jag också mycket på. Det miljösnällaste är säkert att låta någon som heller aldrig tvättar använda det men hur ska man kunna kontrollera det? Annars ska de ju i soporna så de eldas upp på förbränningsstationer med bra filter och rening. Inte till Myrorna alltså.
    Vi köper nästan bara begagnat, både kläder och ytterkläder. Mest från Polarn o Pyret, Minirodini, Anive osv. Skor köper vi från Kavat och Tretorn. För mig hjälper det mycket att ha bestämt vilka märken vi ska ha, då slipper jag få panik över att välja det bästa varje gång.

    1. Känns som vi funderar samma <3

Kommentera

Stäng meny