Q&A: Torpet på Gotland, avgörande beslut och en älskad pennkjol

torp gotland emma sundh

Q: Åh vad mycket spännande som ska hända framöver! Grattis till torpet! Hur många kvadrat är det? Är det en stor tomt? Hur är det med möbler och så, ska ni möblera det när ni kommer dit eller är det redan gjort?
A: Hej och tusen tack! Torpet är på cirka 65 kvadrat (fast då är inte övervåningen inräknad (eftersom den är ganska liten) med en stor trädgård. Det kommer finnas plenty of room att springa runt på om en säger så. Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt exakt hur stor tomten är och hur den ser ut. Vi var ju på visningen typ en kvart, så det hanns inte med så mycket annat än att spana in torpet. Det jag vet är att vi har en hästhage med grannens hästar på tomten. Winn!
Några möbler ingår inte, förutom en gammal stege. Vi har löst det som så att mina föräldrar + bil hakar på till Gotland och packar sin bil full med slagbord, stolar, koffertar och småjox. Sängar har vi köpt via nätet och har tajmat in leverensdatum en dag efter ankomst. Därefter börjar operation Blocket- och loppisjakt efter bland annat en gammal byrå, en tjusig soffa, barnsäng och nattduksbord. Så det kommer bli en hel del loppis i väntan på bebis (om hen håller sig i magen).

majken

Q: Hej Emma! Har en liten tjej på ca 7 veckor här hemma (fantastiskt!!), men det känns också lite begränsande inför sommaren.. Man vet ju aldrig hur länge hon tänker sova, när hon ska skrika osv.. Hur tänkte du o John? Vår tjej gillar liksom mest att vara på oss hela tiden, vill inte ligga ensam i vagnen o så.. Det är ju jättemysigt, men svårt att få något gjort. Hur var Majken som pyttebebis? Förändrades det när hon blev äldre?
Kram!!
Anna
A: Stort grattis till bebisen! SJU VECKOR! Så liten!
Ja, alltså jag och John har insett att vi har noll konsekvensanalys så vi körde faktiskt mest på, med Majken under armen. Vi kastade oss ut på äventyr och kom ömsom hem som blöta, utmattade fläckar ömsom glada skitar. Inte genialiskt, men vi växte av varje erfarenhet.
I början finns ju liksom inga rutiner att förhålla sig till, utan det är ju vilda västern. Inga dagar är den andra lik. Vissa dagar kändes det som att allt gick åt pipan och andra dagar lyckades en tajma in en sovstund med en glass i solen. Det finns ju INGENTING att förhålla sig till. Ja, förutom bebisen då. Plus att en inte kan resonera med det lilla livet.
Varken jag eller John hade särskilt mycket på vår agenda och försökte skala bort så mycket som möjligt. Vissa saker (städning) var enkelt att prioritera ner, men sedan har en ju en massa förväntningar och önskningar, och ja, det är klurigare. Ju färre planer (hej spontanitet) jag hade, desto lättare var det att hänga med i vilda västern-svängarna. Det var helt klart en nyttig utmaning för mig som gärna sitter och dagdrömmer och gör storslagna planer om hur dagen ska se ut. Viktig och behövlig utmaning.

Majken var ganska lätt som pytte … sett så här i efterhand alltså (jag tenderar ju att förtränga jobbiga perioder, så ta det med en nypa salt). Hon trivdes viftande i ett babygym under vissa perioder, kunde somna i bärsele och älskade barnvagnen (sov som allra bäst i en rullande vagn, så vi spenderade våra dagar med att gå. Och gå. Och gå). På så sätt blev ju inte vårt liv så värst begränsande. Hon tog igen den där vill-vara-nära-perioden när hon var 9 månader istället. Och då med besked.
Sedan ska ju tilläggas att jag inte ammade Majken, utan gav mjölkersättning via flaska, så jag blev ju inte så begränsad av just matbiten (eftersom jag och John kunde dela på matningsansvaret).

Men alltså en sak har jag lärt mig: det som är sanning nu är inte sanning om en vecka eller två. Allt är en fas. ALLT. Och det är så himla skönt att tänka på under skrikfestnätter, gnälldagar, begränsade perioder och utpumpande vardagar då allt tycks gå fel. Ingenting är för evigt.
Majken har förändrats hundra gånger om. Från trygghetskramande till äventyrlig, från vilda västern till lugna gatan, från tvåtimmarssovande bebis till 20-minuters powernaps-barn. Och tvärtom och om igen. Plus att hon hittade sina rutiner pö om pö. Numera vet vi att hon vaknar mellan fem och sex på morgonen (ej optimalt säger den morgontrötta), blir trött vid 9-10 (sover en timme), vill leka fram till 12, äta lunch, sova igen (en timme) vid 13-14-snåret och sedan leka. Mellis på det vid 16, middag vid 18 och sedan somna vid 19. En tajmad dag ska tilläggas. Vissa dagar blir ju helt upp-och-ner.
Okej, detta blev ett jättelångt, osammanhängande svar. Men hoppas den gav något sånär svar på din fråga. En sammanfattning: Allt är en fas.

IMG_0974

QVi har precis skrivit kontrakt på ett litet 30-talshus på 57 kvm (+ 14 kvm biyta) där vi har tänkt leva compact living så jag älskar all inspiration från din blogg ännu mer just nu!
Jag undrar också hur ni har planerat jobb och ledighet framöver nu när barn nummer två kommer?
Kram
Jenny
A: But hello partner in summer house! Vad härligt det låter! Optimal storlek ju. Och ja, du kan förvänta dig gaaanska så mycket torp-inlägg framöver.
Angående jobb så har jag köttat jobb i veckor för att kunna vara ledig hela juni (i väntan på bebis) och på måndag jobbar jag min sista dag. Därefter drar vi till Gotland för sommaren. Jag kommer säkerligen göra några roliga småjobb på distans, men i övrigt är kalendern tom. Eftersom jag (som egenföretagare) inte har någon betald semester har vi pusslat ihop en fin mix av semester/föräldrarledighet/distansjobb tillsammans. Tanken är att leva i denna cocktail ända tills Majken börjar förskolan i augusti. Därefter kör vi varannan dag jobb och varannan dag föräldrarledig – precis som vi gjorde med Majken.
Lycka till med huset och hoppas du får en fin sommar där =)
Kram emma

IMG_5179

Q: Halloj! Hur brukar du tänka när du har ett avgörande beslut att ta? Litar du på magkänslan, hjärtat, huvudet eller nära och kära? Och när hjärtat och huvudet säger helt olika, vad sjuttsingen gör du då? 
Kram och tack för magin du bjuder på i textform och med bilder i din blogg. :))
Louise
A: Oj, vilken svår fråga. Hmmm. Jag brukar gå på 100% magkänslan. Känns det rätt i kroppen, då är det rätt för mig. Känns det fel? Ja, då har jag några sömnlösa ångestnätter framför mig (och det vill jag inte).
Kram och lycka till med dina beslut

gravid vecka 29 pregnant gravidkläder vintage pennkjol swedish hasbeens gravid vecka 29 pregnant gravidkläder vintage pennkjol

Q: Hej Emma! Tack för en bra blogg! Superfin outfit – du lyckas verkligen med utmaningen att klä gravidmagen! Jag har suktat lite efter liknande pennkjolar som du har från Asos men hittar inte rätt! Finns de kvar i sortiment? Och kan/vill du tipsa isåfall? Finns en annan gravidmage här som skulle bli överlycklig! Tack på förhand och ha en fin v36!
Kramar/Sara

A: Men åh, hej till en annan gravidmage! Hoppas du och magen mår bra!
Den rosa pennkjolen hittar du här.
Det finns en hel del i jersey också, men de tycker jag tappar formen mer än dessa. Den här är OPTIMAL!
KRAM och lycka till med både kjolköp och gravidmage
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Om du någon gång far till västkusten (bästkusten) så ta gärna en kik på Antik-Harry i Uddevalla. Han har mycket gammalt (och då menar jag mycket!). Tar minst en hel dag att spana runt där, men ack så värt! Det är fina och väl omhändertagna möbler. Ta en titt på hemsidan: http://www.antikharry.nu/
  Ett tips om du någon gång har vägarna förbi (sen finns det många små mysiga loppisar på den dalsländska landsbygden – rekommenderas).

  1. Tusen tack för tips!
   Jag som vanligtvis åker från Värmland till Tjörn varje sommar passerar ju denna sträcka på pricken. Nästa år kanske det blir västkusen igen, DÅ!
   Kram emma

 2. Vill tacka för en riktigt bra blogg och för tipset om den rosa pennkjolen från Asos:) Fick hem den idag och den är känns riktigt toppen för gravidmagen!

  1. Åh, vad roligt att höra! Visst är den toppers? Smiter åt på de rätta ställena liksom =)
   Stort lycka till med graviditeten!
   Kram emma

Kommentera

Stäng meny