Q&A: tips på barnvänlig mat (vegetarisk och vegansk), snittblommor hos klimatsmart blogg (?) och katt!

 

Q: Bästa vego/veganska rätterna att laga till barn? Här har vi lite lågt med inspiration! Ser fram emot er nya bok!
Amanda
A: Pannkakor, hahaha. Närå, inte bara. Men detta brukar vi köra på (och barnen älskar det): rotfrukter i ugn, matig omelett med grönsaker till, vegan-pannkaka, lasagne, ugnspannkaka med fejkon, pasta och Anamma-köttbullar eller solrosbullar, majssoppa med bröd, pestopasta, vietnamesiska vårrullar och restpizza (maxa på allt du har i kylen och låt kidsen göra sin egen pizza).

Q: Var handlar du om du köper nya kläder/skor? Har du tips på märken med bra miljötänk?
Anonym
A: Hej! Jag köper väldigt sällan nya kläder nowadays, det mesta finns ju redan. När jag köper nytt så måste det finnas någon tanke bakom plaggen eller skorna. Var är de producerade? Av vilket material? Är materialet miljömärkt eller har någon form av certifiering?
Men om jag ska lista några så tycker hemskt mycket om svenska Kavat som har ekologiska skor tillverkade i EU. De är tillverkade för att hålla och dessutom erbjuder de renoverings-service (guldstjärna!). Jag ska skicka in mina slitna Kavat-skor i mars tänkte jag, så att de är redo för hösten. Några modefavoriter som producerar i Sverige och Europa är Emma & Malena (som har en hel del miljömärkningar på sina plagg), Emmy design (vars skräddade kläder är uppsydda inom EU). Jumperfabriken som är en kär gammal kompis har börjat producera i Kina (jämte Sverige och EU ska tilläggas), men hoppas innerligt att de hittar ett sätt att producera sina kläder närmare. Chaleca är förvisso inte närproducerat, men stickas av kvinnor i Bolivia som en del av ett socialt hållbarhetsprojekt. Jag är i största allmänhet less på slit-och-släng, och har svårt att övertyga mig själv om att jag skulle göra ett bra nyköp hos många av de stora kedjorna. Så jag låter bli. Mina bästa, hållbara köp – som jag älskar ännu efter 10 år – är trots allt begagnade kap.

Q: Å vad kul! Emma din blogg är ju bäst, är kanske inte en fråga just nu men såg att du tänkt knåpa ihop fler flugdörrar/fönster i sommar. Kan du inte lägga upp resultatet sen och beskriva hur du gjorde? Behöver också ha skydd från kryp i sommar och tänkt göra samma sak men är inte den händigaste så vore toppen med inspo från dig! Tack på förhand/ Madeleine
A: Hej Madeleine! Ja, men vilken bra idé! Jag skulle kunna göra en ritning och även steg-för-steg? Blir så taggad på bygg nu!
Kram emma

Q: Hur tar man sig runt på Gotland utan bil och vad får man inte missa?
Jenny
A: Cykel! Ah, som jag har cyklat på Gotland! Det bästa? Om en blir lite trött i benen så kan en häkta på cykeln på kollektivtrafiks-bussarna. Så genialt! Vad en inte får missa? Hmmm. Visby (så klart), Prima gård, Fridhems pensionat (stenstranden, högklint, solnedgång!), Berså butik (café!), Hotel Stelor, Bungenäs, Fint o fult, Lyckliga gården och Leva kungslador. Åh, jag har säkert glömt hundrasju fantastiska. Här har jag tidigare gotlandsguider:
23 underbara Gotlandstips (som du kommer att älska)
32 tips till Gotland (som du kommer att älska).
De kanske ger en hint (men bör uppdateras). Ska spinna ihop en ny guide inför sommarsäsongen 2019 tror jag bestämt! Vad tror du om det?
Kram emma

Q: Hur ser en klimatsmart bloggare på snittblommor? Det är mycket snittblommor i inredningsbloggvärlden.
Anneli
A: Pja, jag har i stort sett slutat köpa snittblommor. OM jag köper snittblommor så ser jag till att de inte har flugits in (vilka många snittblommor gör). Jag har i ärlighetens namn inte så stort behov av snittblommor längre, utan sällar mig till vår- och sommarlängtet. Tidigare har jag använt mycket blommor för att förstärka en viss säsong, exempelvis vår och sommar, när jag gjort inredningsreportage som oftast producerades flera månader i förväg. Men jag jobbar allt mindre för tidningar, använder mer torkade blommor, hållbara alternativ, grenar och annat bös för att få in liv i hemmet. Däremot kan jag ÄLSKA att längta efter blommor. Känslan kommer bli ENORM när de första knopparna kommer.
Kram emma

Q: Vad är det för ras på katten?
V
A: Hej V, det är en Neva masquerade, som är nära besläktat med sibirisk katt. Många kattallergiker pallar Neva masquerade, så jag håller tummarna å alla allergiska kompisars vägnar.Bara 24 dagar kvar innan kattungen flyttar hem till oss nu!
Kram emma

Q: Hur tänker du kring leksaker till barnen? Är det mest vintage/loppisfynd eller vad har ni och vad gillar de bäst?
Har du nåt bra tips på fin förvaring till alla smågrejer?
Klara
A: Hej Klara! Nu för tiden köper vi i stort sett allt begagnat, med några små undantag. Jag blir bättre och bättre på att sondera andrahandsmarknaden innan jag köper nytt, och OM jag köper nytt så vill jag helst stödja bra märken och butiker som säljer kvalité. Senaste köpet var ett paket smålego i originalkartong från Tradera. Såg knappt använt ut.  Och lego är nog det de gillar bäst, efter att leka katt och kiosk.
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Så trevliga och bra svar, tack! 🙂

    1. Vad roligt att du tycker det <3

Kommentera

Stäng meny