Q&A: Rosa drömsoffa, begagnade barnkläder och klimatsmart jul!

Tack för alla frågor som ramlat in!
Här nedanför har jag samlat nya frågor och en del från kommentarsfält som jag inte hunnit svara på! Och svar förstås. Hoppas ni gillar!
Fler svar på frågor kommer senare i veckan (så passa på att fråga på vettja).
KRAM

Q: Du kör ju med finsoffor, nu senast den rosa drömmen…. Nyfiken på hur de är att hänga i? Jag drömmer verkligen om en vacker soffa från 30-40-50-talet, men har alltid tänkt att de nog är förfärligt hängovänliga…..TACK för allt dy gör för klimatet btw <3!
Karin
A: Hej Karin! Tack för din fråga! Ja, alltså det ska sägas att jag är 0 % praktisk och 100% av estetisk karaktär. En drömsoffa för mig är vacker. Ett plus är om den går att sitta i, hahaha. Kan en ligga raklång i den är det fenomenalt.
Men alltså jag tänker att den här soffan är hängvänlig. Det får plats ett par rumpor och den går att bulla upp med kuddar och filtar för det där extra myset. Men ja, alltså den kanske inte kan jämföras med en sådan där soffa med liggdel (vet heter det?), som typ är som en säng. Men å andra sidan brukar jag föredra sängen när det ska tittas på långfilm och TV-serier. Det är sedan gammalt. För då kan jag bara somna sedan. Mmm.
Stor kram emma

Q: Du skrev att Klimatklubben startades tack vare läsare. Blir nyfiken: Hur?
A: Jojomänsan! En läsare, Malin, skrev en kommentar om sin klimatångest. Den där kommentaren sådde ett frö som jag, Maria och Johanna kunde odla vidare. Så tack Malin! Vi är snart 20 000 som samlats tack vare din kommentar.
Tänk vad viktigt kommentarsfältet och era tankar är!

svamp kantareller mat recept vegetariskt vegetarisk middag

Q: Hej Emma, tusen tack för att du skriver så bra om att leva miljösmart! Jag undrar om du skulle vilja skriva lite om hur du gör för att minimera plastförpackningar när du handlar mat och andra saker till hushållet – diskmedel till exempel. Jag tycker att det är så förbenat svårt. Anstränger mig verkligen, vilket betyder att jag ofta handlar i tre olika butiker plus en tur på torget för att få ihop en hyffsat plastminimerad storhandling. Men det känns ändå alltid som att shoppingen blir en enda stor kompromiss, att tänka att ok nu köper jag billig ost inplastad mot att jag köper dyrare eko-havregryn i lösvikt. Och det suger! Hur gör du med sånt som diskmedel, mjölk, yoghurt till exempel? Skulle vara underbart att få lite tips från dig!!
Line
A: Hej Line! Ja, detta berg av förpackningar! Blir galen av att det säljs frukt och grönt som är förpackade, det är ju för bövelen bara att skölja av. Nåväl, jag tycker också att det är svårt, men ser och fler butiker blir klimatsmart(are). Ica Kvantum i Liljeholmen (som är nära där jag bor) har till exempel testat att ha mjölk som en tappar upp i glasflaskor. Men då ska en ju komma i håg glasflaskan också. Vi (läs: jag) har ju blivit så bekväma och impulsiva i vårt handlande, så vi behöver inte planera att ta med flergångspåsar, flaskor och grejer. Vi drar förbi Coop på väg från jobbet och lustvandrar lite gött. Men där försöker jag utmana mig att planera mer. Jag har ju handlat väldigt mycket via nätet för att komma undan matsvinnet, men skulle älska om det fanns någon form av pantsystem. Alltså tygpåsar som typ Mathem, Coop och Hemköp använde och fyllde med glasflaskor och återbruks-påsar. Och så ställde en ut allt detta när en fick sina matvaror utkörda. Samma princip som med mjölkkannorna back in the days. Och ja, jag skulle önska fler förpackningsfria livsmedelsbutiker. Nu tycker jag att det är svårt. Jag är ett ess på att källsortera, men jag vill verkligen Zero waste:a – på riktigt. Inte bara gällande soppåsen.
Mjölk och yoghurt köper jag i förpackning, men försöker undvika förpackningen med den där onödiga plastkorken.
Diskmedel är svårt, men har sett att fler företag använder förpackningar i papp. Himla bra!
Vet inte om det blev något vettigt svar på din fråga, men jag delar din frustration och ska banne mig gör något åt det.
Nu när jag tänker på det så skulle det vara sjukt intressant att leva förpackningsfritt en månad. Gah!
Kan jag klara det?
Kram emma

Q: Hej Emma! Tack för en otroligt välskriven och inspirerande blogg! Vad har du för tips inför julen gällande att önska att släktingar köper plastminimerat och hållbart när det kommer till julklappar till ens barn? Det kan ju verkligen vara en känslig fråga att ta upp tänker jag. Kram!

A: Hej! Ja, julen ÄR känslig och många vill visa sin kärlek genom att ge gåvor. Så är det ju. Jag tänker att det är bra att ge tydliga direktiv och vara ärlig, för lika jobbigt som det kanske är att ge direktiv är det ju att sitta i det där berget av grejer som en inte vill ha. Jag och John brukar mejla ut “önskelistor” till våra familjer, där vi frågar vad de önskar sig och där vi också ger barnens önskelistor. Vi skriver att barnen redan har alldeles för mycket grejer, vi inte har fysiskt plats för dem i vår relativt lilla lägenhet och OM det ska köpas julklappar skulle vi uppskatta om det bara bli en, gärna begagnad, grej. Eller i alla fall med hållbarhetsfokus. Helst något en gjort själv. Och herregud vad fina grejer barnen har fått. Min syrra som gjort leksakskamera i trä och mamma som köpt begagnade pussel på loppis.
Det handlar ju om att vi vuxna ska ta hand om allt jox också. Leva i det. Städa, plocka undan, underhålla, rensa ut. Ju fler grejer det mer jobb.
I år kommer jag nog mejla ut till familjen att jag hakat på utmaningen #skraltundergranen-kampanjen som Klimatklubben dragit igång. Alltså istället för Disney-jul med högar av julklappar så önskar jag mig en hållbar jul med minimalt med paket. Och SOM jag ska ta kort på den där skrala granen och mangla ut den i sociala medier, hehehe.  För jag tror att vi måste åt en normförskjutning här. Det kan ju orimligt vara norm att frossa i plastleksaker och mängder av paket (och bränna 23 miljarder på julklappar (vilket vi svenskar förväntas göra i år)) när vi har ett sådant kritiskt klimatläge. Hellre en väl genomtänkt julklapp än tjugo på-skoj-klappar.
Våra barn är ju 2 och 3 år och jag tänker också att vi har ett guldläge att sätta någon form av förväntningar inför kommande år.  Får de EN julklapp på julafton så kommer de (kanske) inte förvänta sig fem nästa år, för det är så här VI firar jul.  Men får de tio paket så kommer de garanterat förvänta sig tio paket nästa år. Lite som lördagsgodis-principen. Lördagsgodis får en på lördagar, det är sedan gammalt. Eller ännu bättre liknelse: att ge presenter till syskon när ett barn fyller år. Då kommer syskonen alltid förvänta sig presenter när det vankas kalas och helt plötsligt sitter en i en hög av sjuttioelva dubbeluppsättningar av kritor, böcker, pussel och ritblock.
Jag tror helt enkelt på att vara ärlig. Berätta om de där 23 miljarderna som vi förväntans spendera och säga att en inte vill vara en del av detta. Det handlar för bövelen om våra barns framtid! Så tänker jag i alla fall. Ska jag författa ett mejl som vi alla kan skicka ut? Bara att copy/paste:a?
Kram emma

Q: Hej! Var fyndat du så billiga barnplagg undrar jag nu 🙂 vet att du nämnt emmaus på söder ibland, men där hittar jag sällan så billiga fynd. Tips mottages varmt!
A: Hej! De riktigt bra kapen gör jag på de stora gatuloppisarna som är på våren och hösten, exempelvis Kransenloppis, Aspuddens loppis, Återbruksfesten i Hornstull och barnbazaar i Midsommargården. Ofta har ju folk kånkat ut en hel massa och vill inte ha med sig något hem, det resulterar i pangpriser. Här har jag hittat allt från Kavat-skor, gummistövlar, överdragsbyxor, mössor, vantar, tajts, tröjor till jackor. Jag köper på mig i större storlekar eftersom jag vet att en dag kommer jag stå där, regnet smattrar utanför fönstret och ongen skriker att gummistövlarna är för små. Då är det bara att kila upp på mitt lilla bibliotek. Jag brukar också låna ut en hel del från biblioteket eftersom jag tycker att det grejerna gör sig bättre på någon som behöver det.
Lite så tänker jag.
Kram emma

 

Q: Jag undrar hur du resonerar med skor och ergonomi. Köper du begagnat till barnen även där? Jag tycker det känns viktigt att barnen har funktionella fotriktiga skor. Vinterskor ska vara vattentäta och varma, de ska inte vara snedslitna osv. Därför är jag tveksam till begagnat. Samtidigt är det ju ekonomiskt och miljövänligt att köpa second hand. Som sagt, hur gör du?
Karin
A: Hej Karin! yes, jag köper begagnade skor till barnen. När de är små så använder de skorna så himla kort tid, så de hinner ju inte slitas. Det finns ju dessutom SÅ mycket begagnat – allt från felköp, en vinterkänga som bara passade i några veckor till skor som använts av flera barn. Spannet är stort. Gummistövlar är exempel på sådant som jag definitivt köper begagnat, eftersom de används ganska lite i förhållande till andra sorters skor.
Kram emma

diy pyssel julpyssel slå in julklappar

Q: Bästa Emma! Kan du dela med dig av dina bästa inslagningstips (ur miljö-vinkel såklart)? Snart är det jul och min familj är nog inte den enda som badar i inslagningspapper och snören när alla har öppnat sina klappar.
A: Jag undrar just om detta ska bli ett eget inlägg. Hållbar jul! Så gör vi! Inlägg kommer imorgon!

Q: Tänker som du med barnkläderna! Handlar nästan allt begagnat och får lägga ganska mkt tid på det eftersom jag har tre barn. Tycker dock att det är roligt så det gör inget och dessutom tror jag att saker behöver få ta tid i vår stressade omgivning. Men jag har ett problem och det är framförallt kläderna till äldsta dottern som är 9 år. Hon har inga problem med second hand- tvärt om- hon tar gärna cykeln till vårt lokala röda korset och handlar till sig själv Men utbudet är verkligen inget att hurra för Små barn finns hur mkt bra som helst till men till 9-åringen är det urdåligt. Och vi som bor i glesbygd har verkligen dåligt utbud. Hur gör man? Har du nåt bra tips?
Sara
A: Hej! Jag har insett att jag lägger ganska lite tid (ändå) på att handla till barnen trots att jag köper alt begagnat. Jag riktar in mig på de stora loppisarna, skriver en lista över vad jag behöver och sedan handlar jag rubbet! Det är ju lyxen med de där stora loppisarna i barntäta områden, så det är kanske ett tips? Skriv lista och åk på stora loppisar.
Jag förstår verkligen problematiken kring begagnat till 9-åringen. Ju större barnen blir desto längre har de ju kläderna och då slits de ju automatiskt lite de mer. Mitt bästa tips är ha bytesdag med kompisar (som kanske har barn i samma ålder?) eller helt enkelt dra igång en byt-och-sälj-grupp på Facebook om det inte finns någon sådan där du bor. Fasen, det borde finnas en kringresande barnloppis känner jag nu. Hade jag haft liiite mer tid hade jag lätt dragit igång en.
Men vad tror du om att jag gör ett inlägg där alla läsare kan tipsa om kommande barnloppisar?
Kram emma

barnkläder barnskor mössa uni vintage j

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 21 kommentarer

 1. Din bild under denna fråga var väl inspirerad av boken om att sy om gamla kläder (köpte den på tips av dig, men minns inte vad den hette)?!
  Min 8-åring blev så peppad på att sy om när jag visade henne boken. Jag har inte haft ork eller tid, men min dröm vore att vi sitter tillsammans och syr om loppiskläder! Då får hon välja och jag kan vara med och bestämma så att det inte blir för gräsligt ; ) Samtidigt gör vi något tillsammans som handlar om att skapa och inte konsumera!!

 2. Hållbar jul vore ett toppeninlägg! Jag har alltid velat sluta använda tejp på alla jäkla paket, för tejp kan ju inte vara bra heller

 3. Jeg kjøper diskmedel i min egen forpakning (som tilfeldigvis er den originale forpakningen), så blir jeg enig med butikken hvor mange ml/dl jeg fyller (for eksemple 300ml), og så fyller jeg opp selv fra en stor dunk i butikken. Viktig å passe på å ikke søle! 🙂 Så går jeg til kassa og betaler 🙂 det er også billigere enn å kjøpe en ny forpakning.

  1. Underbart!

 4. Kanon inlägg! Tänkte på detta med att köpa begagnat till större barn. Nu har jag fortfarande små men kan tipsa om att en del orter har startat klädbytardagar i typ någon bygdegård. Toppenbra grej där en del av intäkterna går till någon lokal klubb eller så.
  Jag har själv varit på Funbo(utanför Uppsala) och Enånger(utanför Hudiksvall) och fyndläge på barnkläder utlovas, för små som stora. Nu brukar väl de flesta orter endast ha typ 2 om året, men då kan man kanske bunkra. Kanske är det något som andra är intresserade av att göra i andra orter, eller så finns det redan bara man letar..

 5. Hej fina Emma! Jag vet inte var jag hörde det, men anledningen till att de har plastkork på mjölk och yoghurt är just hållbarheten, att det ska hålla längre än med klassiska rivremsan. Det kanske ändå gör det lite bättre ur miljösynpunkt? 🙂

  1. Ja, det är ju det, hållbarheten. Men man kan ju frysa in mjölken om den håller på att gå ut och en inte har någon användning för den tänker jag. Istället för att använda fossil olja för att göra en plastkork. Det är för en god sak, men jag tycker att det blir lite knepigt.

 6. Hej
  Tänker på det någon ovan skrev rörande att det är känsligt med julklappar/presenter till barnen. Våra barn har ofta fått tex en “mysdag” (med högläsning i timmar – fattar inte hur mormor har orkat – spela bordspel, vara i parken, sy kläder till nåt gosedjur etc) med mormor och morfar eller en utflykt etc i present. Det har varit mycket lyckat och barnen har sedan varit med och planerat utflykten och tex bakat kakor som skall packas med i matsäcken. Visst ger man gärna ett paket också. I min familj var det min lillasyster som redan för många år sedan började köpa loppis-presenter. Man kan ju hittat allt, böcker, husgeråd, kläder, konst, leksaker (och pengarna går ganska ofta till välgörenhet). Samt att man väljer inriktning på vad julen står för i sin familj. Handlar det om konsumtion eller handlar det om att ha mysigt tillsamman med familj/vänner eller vad? Ja, den är ju en kristen högtid egentligen som alla vet men få idag firar ju en kristen fest i Sverige. Kanske också något att tänka igenom, varför firar vi jul? Är det egentligen något vi vill göra? Stämmer julens budskap med vad vi i vår familj står för? Det kristna budskapet? Det materialistiska/kommersiella budskapet? Fester och högtider är ju trevliga men kanske bra att veta varför man festar som man gör ibland… “Julstämning”, vad är det??? Kanske fira Midvinterfest med egna traditioner i stället?/Anna

 7. Till alla som letar begagnade barnkläder: Tradera! Har köpt massvis till bebben den vägen eftersom jag var för sjuk under graviditeten för att härja runt på loppisar. Allt från plagg för nån krona till helt nya plagg med prislapparna kvar för halva inköpspriset. Glöm.bara inte att räkna med frakten. Rimlig frakt för att plagg bör vara 19 kronor med posten.

 8. Funderar på det här med plastförpackningar till tex grönsaker. Har fått lära mig att tex att plasta in en gurka förlänger dess livslängd rejält. Så vad har egentligen värst miljöpåverkan? Gurkor som måste slängas eller plast som ska återvinnas?

  1. Absolut! Men tänker att vi kanske ska konsumera lite smartare över lag.

   1. Var inte menat som kritik utan mer som en fråga. 🙂 Ibland är det så svårt att veta vilket som är det bästa alternativen när man står där i butiken. Den ekologiska inplastade gurkan eller den oinplastade oekologiska tex. 🙂

    1. Jag håller helt med dig! Sååå svårt många gånger.

 9. Åh vad roligt att läsa att du också har ett klädbibliotek för kommande storlekar, så jobbar jag med! Bra tips med stor-loppisarna, det hade jag inte tänkt på! Mitt tips är second hand i förorten, barnkläder är betydligt billigare där. Ha det fint! /Lisa

  1. Älskar klädbibbla!!!

 10. Hej Sara! Vill tipsa om sellpy, tradera o varie.se. Ställen som säljer secondhand på nätet helt enkelt!

 11. Diska kan man göra i linoljesåpa! Miljövänligt och biologiskt lätt nedbrytbart, kan dessutom användas till golv, badkar, ugnar och diverse annat. Det är det enda jag handdiskar i numera. Kommer visserligen i en stor plastdunk, men den räcker väldigt länge och genererar iaf färre köp…

  1. Tusen tack för tips!

 12. Känner verkligen igen bristen på second hand i takt med att barnen blir äldre. Särskilt om en inte har det som intresse och upplever att det är svårt att få mer tid till shopping när vardagen är fullpackad som den är med aktiviteter, jobb och hela det här livet. Har också märkt en STOR skillnad på utbud både kläder och annat via loppisar, Blocket mm när en lämnar storstaden. Långt ifrån optimalt för en som inte tycker att det är särskilt lustfyllt
  till att börja med…

 13. På tal om plastförpackningar (och diskmedel) vill jag tipsa om ett gäng fantastiska kvinnor som försöker leva en helt plastfri månad varje år i november. Syftet är att belysa plastens betydelse i våra liv. De delar med sig av sina sina bästa tips, samt med- och motgångar, i sociala medier under namnet PlastfriNovember. I ett av de senaste inläggen visar de en diskmedelstvål!

  1. Tusen tack för tips! Måste spana in!

Kommentera

Stäng meny