Q&A: Ny lägenhet, sänghimmel, önskelistor och att lägga två barn (samtidigt)

Hej och god kväll!
Som utlovat kommer här en hel drös med svar på frågor som legat och skvalpat i kommentarsfältet. Eftersom det har kommit in så många frågor (KUL!) så svarar jag på resten innan veckan är slut. Så håll utkik.
Go katt på er som min kompis Fatima brukar säga <3barnrum inredning kids kidsdecor interior

Q: Vad är det för tapet? blev så kär!
Dessi
A: Hej Dessi! Tapeten heter “Blossom” och kommer från Mr Perswall! Älskar den!
Kram emma

Q: Men åh grattis till lägenheten!!!
Är det kakelugnar och trägolv m.m i denna lägenhet också?
Kram Åse
A: Hej Åse! Jajemänsan! Två fungerande kakelugnar (det är i huvudsak så de här gamla lägenheterna värms upp) och trägolv i hela lägenheten. Längtar så till mars. Försöker fokusera på att fixa i ordning vår lägenhet inför visning i januari, men kan liksom inte sluta tänka på den nya …
Kram emma

Q: Åh, vart har du köpt Bodils mössa? Så fin!
Sara
A: Denna underbara, broderade hätta har hon ärvt av mig. Jag tror (kanske någon här vet) att det är en Leksands-hätta. Om jag inte minns fel så har min mamma berättat för mig att det var en av mina dalmas-släktingar som köpte den där för en himla massa år sedan. Så himla fin är den och ett helt makalöst hantverk!
Kram emma

Q: Hej Emma,
Vilka snygga braxor! Var kommer de ifrån? Loppis? Jag har ett par liknande ifrån Whyred och såg ett par ursnygga i en second hand-butik i Paris som jag inte köpte! Ångrar det djupt!
Camilla
A: Hej Camilla! De här vida byxorna med hög midja (bästa kombon om du frågar mig) är inköpta på &other stories. Kanske finns de – eller några liknande – i butik nu!
Kram emma

Q: Hei!
Hvilken leppestift har du på deg på disse bildene? Ser så naturlig og fin ut 🙂
Ingvild
A: Hej Ingvild. Vilket vackert namn du har! Läppstiftet heter midnight mauve och kommer från Max Factor. En klar en favorit jämte Estelle and Thilds ekologiska läppglans i nyansen “garden party”.
Kram emma

Q: Fråga: hur har ni fäst sänghimlen i taket? Vill gääääärna ha ngt liknande här hemma men är rädd att den ska ramla ner ( gissar att den är rätt rolig att dra i) . Älsk på bloggen f.ö!!
Johanna
A: Men vad gullig du är Johanna! Jag har fäst den med en rejäl krok. Inte de där fjösiga krokarna som ofta säljs i set, utan en riktigt rejäl en. Eftersom jag är nojigast i kommun så gick jag och drog i den där sänghimmeln i fyra veckor efter att jag hängt opp den. Men sedan svingade Majken i den en dag och då insåg jag vilken fenomenal konstruktion jag hade gjort – både gällande sänghimmel och upphängning, hahaha.
Kram och lycka till.
Emma

Q: Nu när du öppnar upp för frågor haha.
Hur i all världen nattar man två små barn??
Min äldsta på två år börjar nattas runt 19 tiden. Somnar väl 30 min senare. Min bebis på 4 mån blir trött runt 18 tiden. Hur göööör man för att det inte ska uppstå kaos och att alla väcker alla?
Ska tilläggas att äldsta sover i vår stora säng då jag och lillen sover i eget rum (ammar hela natten) så när jag är själv och ska natta båda så blir det bara såååå jobbigt!
Tips? Råd? 😀
Gabriela
A: Hej Gabriela! Ja, det här med nattning och teknik går i vågor. En tror att en har knäckt någon kod och sedan ändrar ongarna kod som om det vore någon jädra inbrotts-hög-risk-bank. Blir galen. Vi har testat oss fram och “styrt” sömnen på dagen för att få dem i fas, alltså samma fas. Nu käkar vid mat vid 18-snåret, badar vid 18:30, sedan Bolibompa och välling vid 19-isch och saga. De brukar somna vid 20-rycket. Ibland lätt, ibland samtidigt, men oftast somnar de vid olika tider och med en hel del kamp. Vi börjar med att natta dem i deras rum.
Eftersom de har små växasängar som vi storingar inte ryms i så ligger vi i en myspöl på golvet, fylld av massa kuddar och filtar. Där läser vi saga.
Det första året lade vi oftast ett barn var, men sedan i somras kör vi gemensam läggning för att en av oss ska kunna vara “fri”.
Båda barnen sover i samma rum och det är faktiskt förvånansvärt sällan de väcker varandra. Men så var det inte i början. Det var ett par veckor av dubbel-vakning, stök och bök där, men till slut vande de sig vid varandras läten och kan nu sova igenom det mesta – i samma rum. Men så fort vi hör ett skrik bär vi in det barnet till oss. Det blir dock ganska kaosigt om båda vaknar och har svårt att somna om, för då är ofta hela familjen vakna. Händer som tur är inte allt för ofta nu förtiden.

Vi försöker varva läggningarna, men oftast blir det John som lägger faktiskt. Han har lite mer … tålamod. Och är liksom taggad på att hitta nya metoder. Där är vi olika.

Bodil kan inte ligga still så hon får lyssna på bok medan hon bläddrar i en annan. Majken brukar somna av sagan, men ibland kommer hon in i vårt sovrum under nattningen och vill ha liten egentid med saga med den föräldern som inte lägger. Så ganska ofta nattar vi varsitt barn ändå, och sedan bär vi in Majken till sin säng efter att hon har somnat.
Just nu är det ganska mycket spring mellan rummen vid läggning. “Jag vill sova i min säng, jag vill sova i mamma och pappas säng”. Fram och tillbaka. Vi försöker få rätsida på det där, men det är svårt. Bodil är som en liten maskin så henne brukar vi ofta få gunga till sömns om hon är för härjig och vägrar komma till ro.

När jag nattar barnen själv så brukar jag köra the easy way out med barnen. Minsta möjliga motstånd. Jag läser för båda barnen inne i deras rum (medan Bodil kör sin grej), sedan har jag märkt att jag faktiskt kan säga till Majken att “nu ska jag natta Bodil” och så står jag och gungar Bodil medan Majken tittar på eller tittar i en bok. Väntar inte på härjet, utan kör vaggning (även om vi egentligen vill komma bort från det, eftersom det såsmåning om kommer bli lite … tungt). Det skulle bli ramaskri om jag lämnade rummet för att natta ett av barnen, så då försöker jag göra det till min och Majkens “gemensamma uppgift”. När Bodil har somnat så läser jag för Majken tills hon somnar. Tids nog vill jag också bli en sådan där som läser en saga, säger god natt och går ut, men vi är inte riktigt där ännu känner jag.
Blir det totalt crazy banana-kris så har jag ett krispaket (om jag är själv). Det heter “Natti, natti cirkus” och finns på Youtube. Lågt ljud och ganska mörk skärm gör susen. Somnar ofta själv också eftersom det är så låååååångsamt.

Ska tilläggas att jag var fullständigt livrädd för att vara själv med barnen över natten (och natta dem själv) det första halvåret … eh … året. Minns inte när jag nattade båda barnen själv första gången, men det var ganska sent. Hatten av för alla som pallar det, men jag var INTE en av dem. Vi försökte pussla så mycket det gick med kvällsaktiviteter och mellanlandningar för läggning, för att göra det så enkelt som möjligt.

När vi flyttar till nya lägenheten ska Majken få en stor säng så vi kan köra läggningen där. Kanske att Bodil kan tänka sig att ligga ner vid läggning då också, hehehe.
Vet inte om jag kunde komma med några tip och råd, annat än att se om 2-åringen kanske kan involveras? Det går ju inte alltid, men ibland. Alternativt sysselsätta 2-åringen med något rogivande som en blädderbok medan det lilla barnet nattas. Barn är ju så olika så det som funkar för en funkar ju inte för andra. Om någon skulle givit mig tipset att sätta Bodil ålen Sundh med “något rogivande” när hon skulle nattas skulle jag skratta rakt ut. Men med Majken funkar det.
Kanske någon tvåbarnsförälder där ute sitter på supertips, hojta i så fall (jag vill också veta)!
Kram och lycka till (och hatten av för dig).

Q: Hur ordnar du det praktiskt med önskelistorna? Skickar du ut samma lista till hela släkten eller hur gör du? Kan du ge ett exempel på hur listorna kan se ut? Tycker det är svårt att önska något miljövänligt av släkt som inte bryr sig om sånt så är nyfiken på hur en lista kan se ut.
Sara
A: Hej Sara! Jag skickade ut barnens önskelista (som jag och John satt ihop) till min familj via vår chattgrupp som vi har i WhatsApp och John skickade det till sin familj. Hur de löser vem som köper vad får de lösa själva =)
Här har jag copy/paste:at in önskelistan från chatgruppen.
– Lego: könsneutralt, kreativt och gärna på temat bygga (typ grävskopa och hus, inte våld eller vapen),
– Hemmasydda kläder.
– Små dockhusmöbler till Maileg-mössen. Begagnat!
Träbilar från Betón.
Docka i naturgummi från Lapland eco store (vi har en gammal som jag hittat på loppis, men gammal plast är som bekant inte så hälsosam).
Och till detta skickade jag länkar.

Gällandet legot så gjorde jag ganska mycket research och skrev en lång utläggning om att det gärna får vara begagnat, men inte FÖR gammalt, och inga böjbara delar eller genomskinlig plast, eftersom de tydligen innehåller hormonstörande ämnen. Legoplast i sig klassas som okej plast. Och så lade jag till “Ingenting går också bra. Eller som Majken sa när jag frågade vad hon önskade sig av Tomten: “Äpple och Bobo”.
Men av erfarenhet så vet jag ju också att många gärna vill ge. Så då får ni den här listan att spinna loss på. Hellre EN sak än flera eftersom vi bor litet”.
Majkens önskelista är en bra reminder tycker jag.
Hur mycket vi vuxna än håller på att julklappsplanera och joxa så vill Majken ändå bara ha en frukt och sin syster.
<3

Q: Tackar för tips! Varifrån är valen? Har sett den innan, men hittar den inte.
Clara
A: Den kommer från Talpatings! Underbar är den, och ekologisk!
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Tycker er önskelista för barnens julklappar är så bra! Ska köra samma sak nästa år till släkten. Max EN leksak till barnen men helst nånting som vi kan göra tillsammans, för det är ju det som är roligast. I år ska vi köpa ett årskort på Junibacken till barnen i julklapp och ett pippi dockhus jag fyndade på stadsmissionen! Lyckan! Men ville bara säga apropå vad Majken önskade sig så sa min dotter Olivia (som är född feb -15) ”Jag önskar mig en egen kattlåda med bajs i och en spade” och ”en liten blomma som jag kan vattna själv” HAHA underbara julklappsönskningar <3 Barn är så underbara!

  1. Hahaha, ååååh! BÄSTA JAG HÖRT!!!

 2. emma! vill bara säga att jag sett ditt mail men inte hunnit svara. jag ska försöka beta ner min main under helgen, så då återkommer jag med svar. fint att du hört av dig!!

  trevlig helg på er <3

  1. <3

 3. Vi har två barn med två års mellanrum. Nu är de 5 och 7 år och har precis i veckorna fått varsitt rum för första gången. Stort! Men nattningen har alltså alltid skett i samma rum tidigare. Vi hade lite tvärtom emot vad ovan frågeställare har det, vi hade vår minsta som kunde vara uppe senare, medan den äldre alltid somnat vid 19 (gör fortfarande). Jag hade många nattningar själv då min man är ljudtekniker/musiker (eller, nu jobbar han med annat också) och det var ofta att lägga den lilla på golvet och sitta och läsa med den stora och sedan en kort nattningsritual. Vi har iof varit riktigt hårda (har jag fått höra, hehe) med nattningen och lärde tidigt barn nr 1 att somna själv. Det var en jobbig vecka, men det tog fakiskt bara en vecka och sedan dess har hon alltid somnat efter nattningen, själv i sin säng. Den lilla gjorde vi samma med när hon var typ 1 år. Så helt ärligt har vi ju haft supersmidiga nattningar, nästan jämt, men det har varit ett väldigt, väldigt medvetet val och lite jobbig tid när de vandes in i det.
  Men jag skulle absolut alltid, alltid göra det enklaste för mig om jag var själv. Eller det GÖR jag. Man ska alltid släppa på alla principer när man är ensam 🙂 Somnar barnet i soffan utan att borsta tänderna, tjoho! Somnar alla i er säng, hurra! Somnar alla supersent – äsch, det var en kväll det. Typ så så tänker jag 🙂

 4. Den fina broderade mössan är sydd i påsöm, ett vanligt hantverk i Dala-Floda. Har sett att de ibland kallas Flodamössa.
  Såg att någon undrade:)

  1. TACK!

 5. Vi samsover hela familjen i en säng på 3 meter. Sambon jobbar borta om veckorna så så jag nattar de två barnen på 3,5 och 1,5 med någon bok i sängen sen släcker jag och ligger kvar i mitten tills de somnat. De sover gott och störs oftast inte av varandra.

  Samsovning passar ju inte alla men jag älskar det. Enkelt och mysigt 🙂

 6. Åh tack för svaret Emma! Det här med nattingarna är ju en hel vetenskap för sig. Igår kväll kom maken äntligen hem men tror jag måste ha sovit kanske 3-4 TOTALT på dessa tre nätter. Sååå jobbigt!
  Som Filippa här skriver så funderar jag också på att när lillen slutar amma – lära honom att somna själv och att stora tjejen får sova i eget rum. Det gäller bara att orka ta striderna
  Tack för svaret underbara du <3

 7. Men åh! Ingvild! Vackraste namnet jag hört ju! Om ungen jag ruvar på blir en flicka ska jag döpa henne till Ingvild. Första gången jag hört det och blev helt kär ❤

 8. Den broderade hättan (påsöm heter broderiet) är från Dala-Floda, inte Leksand!

  1. Åh, tack för info!

 9. Hej Emma! Vi plus vår tvååring ska till Stockholm tors/fre nästa vecka. Skansen är givet men vad finns mer för barngrejer? Gärna utomhus pga nojig att åka på nån bacill till jul (bägge vuxna här hemma har redan varit sänkta senaste veckan pga famous dagisbaciller). Tacksam för tips!

  PS Vi spenderade en vecka på Gotland med 2 andra småbarnsfamiljer i somras och vill tacka för alla dina tips!

 10. Måste bara få tipsa om att det finns duplo av sockerbetor – alltså inte oljebaserad plast. Er önskelista påminner så mycket om vår sons och jag blev så glad när jag fick reklam från en eko-sida vi beställer från där de skrev om detta. (Vi hittade på goodforkids.se) 🙂

Kommentera

Stäng meny