Q&A: Margaretaflätor, mitt förlossningsbrev och en kameraväska

Halloj! Innan jag hugger tag i dagens projekt: kräftskiva (!?) så tänkte jag rulla ut några svar som frågor som kommit in den senaste tiden. Om jag missat någon fråga, hojta!
Stor kram och trevlig läsning!
emma

Q: Hej! Får jag bara fråga, när du sätter upp dina flätor sådär, hur fäster du dem? Får det liksom inte till det snyggt…. Tack!
AW
A: Hejsan! Jag fäster flätorna med fyra hårnålar. Först så fäster jag den ena flätan med en hårnål och så korsar jag hårnålen med en annan, så det ligger som ett kors och är fixerade. Sedan lägger jag den andra flätan över hålnålarna, kilar in flätänden under den fastkilade flätan och fäster den på samma sätt: med två korsade hålnålar. Sitter som berget. Blir det begripligt i text eller ska jag göra en video månne?
Kram emma

Foto: Johan Spinell

Q: Hej Emma! Jag kan inte släppa den vackra, svarta lampan i ditt blogginlägg ”Kom och köp prima lägenhet” från 13 januari. Finns den lampan att köpa någonstans eller är den ett lyckligt secondhand-fynd?
Anna
A: Hej Anna! Lampan är ett fynd. Köpte den från Vintagefabriken när jag jobbade där. Ibland så stöter en ju på vackra lampor som döljer sig under fula skärmar eller som andra anser inte vara kompletta (den här saknar ju någon form av överdel egentligen). Så ta en extra titt på Myrorna och andra secondhandställen och sök där andra ratat.
Stort lycka till och kram
Emma

Q: Jag har fått order från min barnmorska att skriva ett förlossningsbrev, men är helt blank! Vad skrev du i dina? Hur förberedde du dig inför dina förlossningar?
Sara
A: Eftersom jag ääääälskar google docs så har jag hela mitt liv digitalt. Och allt jag någonsin skrivit (i alla fall de senaste åren). Här kommer det förlossningsbrevet som jag och John skrev när vi väntade Bodil. Eller det var nog John som skrev det, medan vi liksom pratade ihop oss (jag kände att jag hade fullt upp med att skapa liv, hehehe).

Emma Sundh och John Sundh

Smärtlindring
Jag vill ha lustgas och epidural. Förra förlossningen upplevde jag stundvis att jag inte hörde vad de omkring mig (barnmorskor och min partner) sa när jag tagit lustgas. Så var gärna tydlig mot mig i det läget. Att duscha i varmt vatten hjälpte oerhört mycket som smärtlindring förra gången och jag stod i duschen i flera långa perioder (och kunde sova mellan varven efter dusch). Otroligt avslappnande.

Oro eller extra stöd
Jag är okej med nålar, inte så att jag älskar nålstick men det är ok. Är ganska oroligt lagd och vill ha mycket information om vad som händer hela tiden. Ett skräckscenario skulle t.ex. vara att barnmorskan springer iväg med barnet efter att det är fött utan att berätta något för mig. Så mycket information = bra. När jag blir uppstressad och orolig så spänner jag mig och håller andan. Mycket information och pepp under förlossningen uppskattas. En målbild för mig är att mitt första barn, Majken, ska få träffa sitt syskon, så detta får gärna användas som morot om jag tappar gnistan.

Specifika önskemål
Inga studenter tack. För oss är det också viktigt att vårt barn bemöts i första hand som ett barn, och inte som pojke eller flicka. Det är bl.a. därför vi inte heller denna gång tagit reda på vilket kön barnet har, för att vi inte tycker att det ska vara avgörande för vårt barns liv.
Ett önskemål från oss båda är att ni gärna får involvera min partner John i olika knep och övningar under förlossningen, för han gör mig trygg.
Vi har satt ihop en spellista med musik som vi gärna har på i bakgrunden. Jag vill ha mycket pepp och instruktioner under förlossningens gång och gillar tanken på olika smarta knep för att underlätta krystningar. T.ex. hade jag dragkamp under krystvärkarna (med hjälp av en handduk) med en barnmorska för att få kraft av hela kroppen. Frös under perioder under förra förlossningen (vilket jag hade svårt att förmedla), så kolla gärna läget med mig då och då.
Vill gärna ha varma handdukar och önskar perinealskydd för att undvika bristningar.
Trivdes bäst med att ligga på rygg under förra förlossningen, så jag antar att det är detta som jag kommer att föredra även denna gång.

Japp, så såg brevet ut. Hann ju inte med så mycket epidural och musik, men jag doppade kroppen i ett bad och poff så satte förlossningen i gång. Det gick aningen snabbare andra gången. Fenomenal barnmorska peppade och satte upp målbilder! Och som som jag andades lustgas (ingen fick ta ifrån mig min lustgas!).
Mitt bästa tips är att fundera över hur du brukar reagera i olika tillstånd. Mitt största tillkortakommande är till exempel att jag vill vara folk till lags och vill inte vara sjåpig. Men du åker ju inte till BB för att undanhålla att det är kämpigt, utan tvärtom. Plus att jag var livrädd att jag skulle se förlossningen som en prestation, något jag skulle klara av.
Vad som skiljer sig från första och andra förlossningsbrevet är just det. Skrev så här i mitt första brev: 

“Om jag känner mig själv rätt så kan det också bli en prestation för mig att ha en hög smärttröskel och inte behöva så mycket smärtlindring, så det vore väldigt skönt att få information och pepp under förlossningen för att komma ur det tänket.

Hade inte så mycket tid att tänka på om det var en prestation eller inte, och sa glatt ja till alla former av smärtlindring, men det kändes skönt att skriva det i alla fall. Att det bor en duktig flicka i mig som jag inte vill ha med på en förlossning …
Ut kommer ju barnet på ett eller annat vis, och barnmorskorna är så himla fantastiska. När jag födde Bodil var det lite som att sätta sig i baksätet och lyssna på barnmorskan. Klart att en gjorde en hel del jobb (eh, ja), men det finns liksom inget en kan göra “bra” eller “dåligt” om du förstår vad jag menar.
Stort lycka till nu! Och hoppas mitt/vårt förlossningsbrev kan hjälpa till på något vis.
Kram emma

Q: Skulle vilja veta var är den fantastiska tapeten är ifrån. Tack för en fin o inspirerande blogg.
Kristina
A: Hej Kristina! Och tack för fina ord. Blir så glad för varje människa som hittar hit och gillar vad de ser och läser.
Tapeten kommer från märket York och inhandlades från Engelska tapetmagasinet för en herrans massa år sedan. Mejlade Engelska tapetmagasinet igår och de berättade att tapeten har utgått dessvärre.
Varma hälsningar
emma

vera bebis barn

Q: Hej Emma!
Tack för en superbra blogg! Eftersom du skriver så bra om graviditet, barn och föräldraskap undrar jag om du kanske kan hjälpa mig. Jag bor i nederländerna (har gjort det hela mitt liv, men har en svensk mama) och väntar mitt första barn (oj vad spännande det känns nu när jag skriver det!!). Nu har jag letat efter bra webbsidor eller böcker med information om graviditet och (späd)barn, men ramlar bara in pa väldigt ‘rosa, gulliga, mama-fokuserade webbsidor.’ Känns som om nederländerna är lite efter på den biten… Sa jag tänkte, du kanske har tips på en bra Svensk bok eller webbsida, med ‘sunt förnuft’? Tack och heja heja för bloggen!
Ninni
A: Hej Ninni och stort grattis! Jag läser ofta tidningen “Vi föräldrar” som jag tycker är vettig och liksom grottar ner sig i ämnen som jämställdhet, sömn och mat. De gör en del guider som man kan ladda ner via deras sajt, exempelvis Vänta barn. Jag har inte läst den själv, men tycker i allmänhet att Vi föräldrar gör bra grejer.
I mars släpps boken “Vi ska ha barn” av Marie Björk som låter helt amazing – fokus på föräldraskap, jämställdhet och barn.
Sedan slänger jag ut frågan till kommentarsfältet (ni tipsar ju alltid så bra): vad är era bästa tips! Poddar, böcker, sajter – tipsa Ninni!
Stor kram till er alla
emma

Q: Du som har så oklanderlig stil, om en vill köpa sig en kameraväska till sin systemkamera, finns det något fin variant som ändå skyddar? Tänker att du kanske har bra tips!
Kajsa
A: Halloj Kajsa! Jag har ju den här snajsiga kameraväskan som har ett vadderad innerväska. Hur bra som helst!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 17 kommentarer

 1. Ninni: poddar var mitt bästa! Jag gillar:
  -föräldramakarna
  -förlossningspodden
  -barnvagnspromenader
  -kära barn

  Barnvagnspromenader och Kära barn har ett genusperspektiv jag inte känner mig bekväm med, men jag gillar dem ändå p.g.a. barnsynen. De andra älskar jag rakt av!

  Om du gillar Facebook-grupper så gillar jag Nära föräldraskap och Genusmedvetet föräldraskap.

  1. Håller med dig om Kära barn. Lite föråldrad syn på genus ibland, men om en kan se bortom det så är den himla bra. Kram och tack för att du kommenterar och tipsar! Emma

 2. Förlossningspodden (av https://blogg.alltforforaldrar.se/doulaemma/) är jättebra! De flesta avsnitten är förlossningsberättelser, men i vissa avsnitt är barnmorskor, fysioterapeuter och andra proffs inbjudna och pratar om förlossning, amning och första tiden med barnet. Tips!

 3. Snälla, gör en film om hur du kirrar flätorna! Har försökt så många gånger men det blir aldrig bra. Har ungefär så långt hår som du (nu när du klippt dig) 🙂 <3

 4. Tips på bok: Agnes Wold och Cecilia Chrapkowskas Praktika för blivande föräldrar. Väntar också första barnet och vet hur svårt det är att hitta guldkornen bland allt man möts av 🙂 Den här boken tar upp ämnen med vetenskaplig grund på ett sakligt sätt, utan moraliserande eller skrämsel – passar mig perfekt (även om jag själv tycker annorlunda än det som vetenskapen ”bevisat” ibland). De börjar hela boken med ett långt kapitel om att jämställdhet är grunden för att ha det bra som förälder och hur man kan tänka för att inte hamna i kvinnofällor. De avdramatiserar mycket och har ett kritiskt förhållningssätt till konsumtion. Bra tycker jag!

 5. for et fantastisk forlossningsbrev 🙂 fint å lese!

 6. Måste bara tipsa om http://www.barnakuten.nu
  Bästa go too när man känner sig orolig och behöver leta upp vad det där utslaget nu kan vara:) Forsök undvika att googla för mycket och undvik särskildt typ familjeliv (eller va nu den sajten heter). Då blir man (iallafall jag)bara super nojig.
  Hejhejvardag och hormoner och hemmorojder är annars mina favos.

 7. Hej!

  Jag kan V E R K L I G E N varmt rekommendera boken ”lyhört föräldraskap” av Malin Bergström. Den har gett mig och min sambo jättemycket, inga pekpinnar både igenkänning och vidgad förståelse av vad andra går igenom.
  Ett annat tips är också praktiska för blivande föräldrar, gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund.

 8. Hej!
  Jag söker mig i första hand till 1177.se vår svenska vårdguide på nätet när det kommer till det medicinska i graviditet och barnets första månader med mat, sömn och allt som hör till, det där “sunda förnuftet”.

 9. Hej! Jag använder fortfarande appen Preglife som har bra info om barnets utveckling både i magen och utanför.

  Annars lyssnade jag på massor av poddar och läste förlossningsberättelser som jag googlade mig fram till. Främst podden vattnet går.

 10. Hej Ninni! Mina tips är babybaby.se om att amma och bära barn, boken smakäverntyret om barn och mat samt boken ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Poddarna som nämnts tidigare är också bra! Lycka till!

 11. Min bästa bok är Lyhört föräldraskap av Malin Bergström. En tjock bok om livet med bebis från allra första stund upp tillvaro 4 år. Den har koll på sin forskning men beskriver allt med enkelhet och självklarhet och ger utrymme för olika sätt att vara förälder och barn, inga mallar att pressas in i. Lyhört för både barn och förälder!

  https://www.adlibris.com/se/bok/lyhort-foraldraskap-9789174241969

 12. Ja snälla snälla gör en video där du visar hur du gör dina flätor, gärna från start till mål så att säga och inte enbart fästet. Himla fina är de!

 13. Alltså dina regnskor/galoscher (?), varifrån? Så oerhört mäktiga!

 14. Mitt bästa tips är ju lätt boken ”Att föda utan rädsla”. Den är ju guld att läsa för alla som ska föda barn eller vara med som stöd vid en förälder. Hjälpe mig så mycket med konkreta verktyg att hantera förlossningen!

 15. Mitt tips till Ninni är boken “Lyhört föräldraskap – om barns utveckling och anknytning de första fyra åren” av Malin Bergström. Författaren är psykolog och boken utgår från modern psykologisk vetenskap. Jag må vara partisk pga själv psykolog, men tycker det är skönt med en bok som bygger på vetenskap och som dessutom har ett mycket trevligt tilltal. Man känner sig bekräftad och typ som man fått en kram när man läser den. Lycka till med bebis!!

 16. Oj, vad snällt med så många kommentarer på min fråga! Tack Emma och alla andra för alla bra tips, det hjälper verkligen! Ser framemot helgen, kommer absolut att läsa och lyssna mig fram. Kram!

Kommentera

Stäng meny