Q&A: Julklapptips, flaska barn och miljöångest

Q: Hur länge gäller erbjudandet med Eat Sweden?
A: Forever! Eat Sweden och Spa Sweden börjar gälla nu, så börja lyxa redan nu tycker jag. Och bästa julklappen ju!
Kram emma

Q: Kör du med gravidstrumbyxor eller vanliga? Så svårt att hitta fina gravidstrumbyxor. 
Hanna
A: Jag kör vanliga strumpbyxor! De här från Lindex är ganska höga i midjan så de funkar även på gravidmagen. Kram Emma

Q: Åh, jag har två följdfrågor!
1) Var det svårt att få Bodil att ta flaska? Ammar fortfarande min tredje unge och till skillnad från de tidigare VÄGRAR han alla flaskor och nappar vi har provar (och det är många!) Känner mig rätt låst och vill helst sluta helt snart men känns rätt hopplöst just nu.
2) Hur tänker du kring fina/dyra kläder och förskola? Tänker att det är mer irriterande om en mössa eller tröja som kostar flera hundralappar försvinner än en som kostade mindre. + HUR lyckas du och den andra lagerpåklädaren klä på små barn så många lager utan att det innebär svettigt världskrig i hallen varje morgon? Så imponerande! Jag kör ”bara” två lager men det är ändå den jobbigaste delen av varje dag.

Tack för en toppen blogg!
Emelie
A: Hej Emelie! Då kommer ett gäng svar här!
1. Vi testade olika flaskor och nappar och hade mindsettet att kämpa lika mycket med flaska och napp som med amning (och SOM jag kämpade). Bodil hade ju napp som nyfödd, men vägrade sedan för att bli helt napp-beroende vid fyra månader. Men som sagt, vi testade olika typer av flaskor och matade fram ersättning eller utpumpad bröstmjölk ur flaskan som hon fick smaka på (innan vi gav henne flaskan helt och hållet). Det var lite trixigt i perioder, precis som med amningen. Alla barn är ju olika, men för oss fungerade Medela-flaskorna finemang.

2. Ja, de bär ju inte så där jättedyra kläder till förskolan, det mesta är ju secondhand. Gamla vintagekläder och exempelvis hättor som jag haft när jag varit liten får de bära på helgen istället. Istället kör vi på förskolekläder (enfärgat, ofta marinblått som inte slukar fläckar så lätt) och helgkläder (lite finare kläder som vi är lite mer rädda om). Det känns viktigt att de ska få leka, lera ner sig och härja runt – oavsett vad de har på sig – men just när saker kommer bort är ju hur tråkigt som helst.
Jag är en jäkel på att namna precis allt (har klistra-på-namnlappar liggande vid ytterdörren för last minute-fix) och försöker göra exempel de dyra ullmössorna unika genom att sätta dit egna garnbollar på toppen =)
Och så till frågan om lager på lager och det eventuella världskriget, hehehe. Jag säger bara Barnkanalen. Efter frukost brukar kidsen få se på Barnkarnalen och medan de är helt fast i fåret Shaun så klär vi på dem rubbet. När de tröttnat på Barnkanalen, ja, då är de redo att gå till förskolan. Allt som oftast lägger vi fram vad de ska ha på sig dagen innan och lägger fram en Bodil-hög och en Majken-hög (med kläder, mellanlager, tjocksockor och overaller och skor) och sedan ruschar vi på dem kläderna i ett svep. Så fort vi börjar leta efter något så får dyrbar fast-i-tv:n-tid åt, så det gäller att maxa.
Kram och stort lycka till
Emma

Q: Hej, varifrån är den fina apan? Ska själv ha barn snart och spanat efter en mjukis-apa.
Ida
A: Visst är den gullig? Just den här kommer från 2littlespoons och märket heter Jellycat. Kram Emma

Q: Så bra önskelista, kom på att en ryggsäck behöver jag verkligen önska mig jag också!

Vill tacka dig för att du är så jäkla vettig och rolig och smart! Har blivit mer miljösmart tack vare dina tips och nu har jag precis läst hur jäkla akut den här klimatkrisen är… får sådan ångest av all mörk läsning. Hur bemöter man folk som inte verkar bry sig det minsta? Eller när man läser vissa bloggar vars ägare åker på tio flygresor på ett halvår med ursäkten att hen ”behöver” det. Gudars, jag blir tokig.
Kajsa

A: Men åh, TACK för dina värmande ord! De värmer lika mycket som en flygresa till Miami.
Ja, jag får också ångest och kan bli lite stressad över att människor i största allmänhet inte förstår allvaret, och väljer att blunda, boka ytterligare en weekend till New York samtidigt som vi de facto håller på att förstöra för framtida generationer.
Jag tycker att en har rätt att ifrågasätta, för det är din planet också. Jag brukar gå fram och säga till folk som står med bilen på tomgång (för att det är lite kallt, snaaark), och helt enkelt vänligt be dem stänga av motorn med ett “vore underbart om du tänkte på miljön en smula istället för att slentrian-ösa ut lite fossila bränslen”. Folk tar det ofta hur bra som helst, ursäktar och tackar för att en säger till. Men att vara obekväm tar kraft, så här får du ett ös med pepp och tack i förväg för att du gör något.
Så. Påverka med att ifrågasätta, men framför allt peppa. Vissa vill ju sätta sig på tvären baraföratt så det gäller att smidigt ta sig an miljöbovarna. Då får en gaska fram det med humor, gratulera dem till ett modernt tankesätt och gå vidare. Att försöka “omvända” någon går sällan, men en kan försöka öppna ögonen en aning kanske. Eller få dem att tro att det är deras egna geniala idé att gå med i en bilpool istället för att ha egen bil.
Jag tänker på alla kommentarer här på bloggen, de hjälper mig att påminna mig själv om att leva klimatsmart. Så sluta aldrig påminna och kommentera!
Kram emma

 

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Hej Hej! Tänk i dag har jag läst om dig och din familj i min morgontidning. Ett helt uppslag. Och en bild på framsidan. Fina bilder och många kloka ord!

  2. Huj, så tjusiga skor i inlägget!! Märke?

Kommentera

Stäng meny