Q&A: Ekologiska skönhetsfavoriter, torpet på Gotland & pseudotvillingar

ekologiska skönhetsprodukter tips

Q: Hej Emma! Jag har en fråga som jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med? Du gillar ju ekologiska och miljösmarta skönhetsprodukter, kan inte du tipsa om några favoriter?
Amel
A: Hej Amel! Klart jag kan. Genom åren har jag testat M Ä N G D E R av skönhetsprodukter. Dels för att jag har jobbat på tidningar som GLAMOUR och Damernas Värld där det liksom ingår att testa alla former av skönhetsprodukter, men också för att jag har torrt hår och knepig hy som få produkter rår på (jag har extremt torr hy). Jag är en torris helt enkelt. En kräsen sådan.
Just nu gillar jag handkräm, face oil och forest extract moisturiser från svenska Björk and berries, fuktgivande ansiktskräm från Estelle & thild, svart mascara från Maria Åkerberg, vårdanden schampoo och balsam från Lernberger Stafsing (med ekologisk olja), ögonbrynskit från Une, solpuder från Maria Åkerberg och deodorant från Oliv (svanenmärkt och gjord av vårdande jungfruolivolja från ekologiska odlingar). Ett axplock ur badrumsskåpet!
Kram emma

IMG_4863-copyIMG_4886-Recovered

Q: Vilket torp ni har fått tag i! Såg huset på Instagram och det ser verkligen idylliskt ut. Är det mycket att fixa eller är det färdigrenoverat? Hur stor trädgård har ni? 
A: Hej! Ja, det är himla gölligt det däringa torpet alltså. Om du vill kika på alla torpbilder så finns de under hashtaggen #siggetorpet.
Torpet är i himla bra skick, men liksom med alla hus finns det alltid att göra. Det är fönster som behöver kittas, ytterdörr som ska tätas, hängrännor som ska upp och övervåning som ska fixas till. Men det är inga mega-renoveringar som står på agendan vilket passar vår situation med barnhärj himla bra. Sure, jag hade (och har) en stor dröm om att ta mig an ett riktigt renoveringsobjekt, sätta min egen touch och byggnadsvårda loss i lugn och ro, men med två gapande småkids i kjolstyget blir man inte direkt någon harmonisk mys-torpare som blandar äggoljetempera i små kärl, filar lister till perfektion och lagar tapeter med hjälp av handmålning. En behöver kriminellt vassa spadar, grova arbetarhandskar, jord som sprätter och eventuellt en svets (har googlat svetskurser så metallen sprätter här hemma). Därför har vi gett oss på trädgården i första hand. Och vi har en gaaaanska stor sådan. Vår tomt är 1,2 hektar, vilket ger en hel del valkar i händerna så att säga … Här ska det anläggas trädgårdsland, rosenpergola, pumpapergola (okej, jag har snöat in på pergola därav svetskursen), ett växthus och kanske så småningom ett attefallshus. Ungefär så.
Kram emma

IMG_0813

Q: Hej! Tack för en fantastisk fin och inspirerande blogg!
Jag undrar vart vinylspelaren kommer ifrån, är så sugen på en snygg och bra!
Tack på förhand /F
A: Hej och tack för fina ord! Vinylspelaren är inköpt på Urban Outfitters för en massa år sedan. Kan varmt rekommendera den!
Kram emma

img_8423IMG_7306

Q: Åh så härligt! Jag måste bara fråga, dina blå skor ser ljuvliga ut! Vart är de ifrån?
Hanna
A: Hej Hanna! Mina blå ballerinaskor är inköpta på Deichmann. De verkar återkomma varje säsong, så spana in! Kram emma

IMG_7389

Q: Det skulle vara intressant om du vill utveckla det här med pseudotvilling-grejen för jag förstår inte varför det är så viktigt. Det återkommer ständigt här på bloggen och jag tycker att det känns så konstruerat. Jag har aldrig stött på någon innan som har tyckt att det är någon grej. De är syskon. Räcker inte det? Och som tvillingmorsa kan jag ju säga att har en inte haft två, små, krävande, nyfödda ungar samtidigt så vet en INGET om hur det är att ha tvillingar. Det är fasen en kamp och det jobbigaste jag någonsin gjort.
Annie
Hej Annie! All eloge till alla tvillingmorsor säger jag bara! Att ha ett kidd kan vara väl så krävande och ju fler de blir desto starkare armar, fler ögon och snabbare ben önskar en att en hade. Ju närmare de är i ålder (tvillingar eller pseudotvillingar) är också en parameter för härjet. Eller ja, alla åldersskillnader har väl sina för- och nackdelar och kämpighetsgrad, men att ha en 1,5-åring med hundrafem kilometer i timmen i benen utan konsekvensanalys och en liten sparv till bebis i famnen – det är en extra krydda i barnmaten så att säga.
Men också så underbart. Jag smälter av tanken av att pseudotvillingar inte kommer att minnas livet utan varandra – precis som tvillingsyskon.
Jag har tänkt mycket på detta med pseudotvillingar. Om det är en grej eller inte. Och ja, jag tycker det är det. För mig. Inte för att det är något speciellt i kategorin status, utan för att det är bra att det finns ett ord på syskon som är nära i ålder.

Detta är ju inte en benämning som jag använder gentemot Majken och Bodil. I deras värld är de bara syskon. Men här på bloggen tycker jag att det har en poäng att använda benämningen. Varför?
Jo, när jag själv blev gravid med Bodil så googlade jag sönder “pseudotvillingar,” “barn nära i ålder”, “få barn tätt” och allehanda varianter av ovannämnda ord (på samma sätt som jag antar att en som tvillingförälder googlar “tvillingar”?). Jag sökte en lugn hand i en ganska så kännbar nervositet kring dubbelföräldrarskapet och hittade massor av människor som såg högst så levande ut. Och det var just detta jag var ute efter. Folk som hade överlevt denna stora utmaning och det var precis det som mina nerver behövde.
Och nu vill jag vara den där lugna handen åt andra. Ett levande, glatt fejs liksom.

Numera fullkomligt dräller det in mejl och kommentarer från föräldrar som har fått eller som väntar sitt andra barn (tätt inpå sitt första) och som har hittat hit till bloggen. Jag får mängder av frågor, tack, pepp och tips från människor som har just psuedotvillingar och tillsammans gör vi varandra lite starkare. Och lugnare.
Att använda pseodutvillingsbegreppet handlar inte om att göra anspråk på att de skulle vara tvillingar, utan ett sätt att söka information, jämlikar och tips. Hur ska en hantera syskonen när de är så jämna i ålder exempelvis? Ett storasyskon som inte alls är stor utan högst liten. Sådana saker.
Nope, jag vet inte hur det är att ha två nyfödda samtidigt. Men föräldrarskapet är ju inte heller någon tävling i erfarenheter? Utan just en bank för erfarenheter där en kan låna om det behövs. Det hoppas jag i alla fall.
I ärlighetens namn så tycker jag inte att det är så noga. Jag är nöjd om människor – med eller utan barn, hittar hit till bloggen, att vi kan mötas bland ettor och nollor i cyberspace och att världen blir lite mindre och varmare. Typ så.
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 29 kommentarer

 1. Så himla bra svar på sista frågan! Beundrar dig så. Hade jag frågan varit till mig hade jag typ svarat: “bara för att du ska ha något att fråga om, torrboll”

  1. Skulle precis säga detsamma! Fantastiskt bra svarat på en fråga som säkert kunde kännas lite jobbig. Go you!

  2. +1

  3. Haha så typiskt svenskt, det ska alltid tävlas om vem som har det tuffast.. pinsamt!

  4. Hahaha, tänkte också precis så!
   Vill även berömma dig Emma just precis för att du lyfter detta ämne, liksom föräldraskap överhuvudtaget, som jag tycker du skriver så roligt, känsligt, inkännande och klokt om. TACK för det!

   1. Åh, tack för fina ord. Stärker mig enormt!
    Kram emma

 2. Hej! Angående vinylspelare så är jag på jakt efter någon trevlig maskin som kan spela mina skivor. Dock undrar jag om ni har kopplat in förstärkare och högtalare till er? Jag är lite av en ljudsnobb men vill också ha en fin maskin liksom. Ha det så bra!

  1. Hej! Här kommer ett svar från en icke-ljudsnobb. Nej, vi har inte kopplat in den till någon förstärkare. Har faktiskt inte ens tänkt på det. Måste jag ju så klart testa. Denna vinylspelare är förmodligen inte toppklass rent ljusmässigt, så jag skulle inte införskaffa en om det var för ljudet. Mer om en vill ha en portabel, skitfin vinylspelare =)
   KRAM emma

 3. Jättefint svar på sista frågan. Inte för att jag stört mig specifikt på just det uttrycket men tänker att ditt svar kan appliceras på så mycket annat. Jag har inte sett det så innan att (kanske för jag med “bara” ett barn inte är i damma situation och söker tröst och bekräftelse), men vill också gärna vara ett ställe där någon kan känna sig mindre ensam.

 4. Jag har 15 månade mellan mina två första och när de var riktigt små sedan reflekterade jag en hel del över att de var psedotvillingar och det var ju livet med två småbarn med dess tuffa och lätta sidor. Men sedan när de blev 3-4 år bleknade det där bort helt för de utvecklade olika sidor. Nu är de 12,5 och snart 14 år gamla och utmaningen är att hitta balansen i en spridning på 10 år i en fyrhövdad syskonskara istället.

 5. Bra skrivet ang pseudotvillingar Emma! Strunt samma vad man kallar det, syskon tätt är ju tufft. Och tvillingar är säkert också tufft. Var och en har ju fullt upp med sin situation liksom.

  En sista liten cool upplysning är att även lite äldre barn faktiskt inte kommer ihåg tiden utan syskon, för bestående minnen får man inte förrän man blir ungefär 3 år gammal. Så även icke pseudotvillingar kan ha den fördelen 🙂

 6. Hej Emma och tack för ditt svar om pseudotvilling-grejen. Jag har liksom tolkat det helt annorlunda och utan att vara en “torrboll” på allvar inte förstått varför du använder det epitetet. (Kanske har jag oxå reagerat extra mycket för att jag som tvillingmorse gör allt för att inte använda tvilling-begreppet). En är ju såklart alltid väldigt uppe i sin egen värld och att det är så stort att få två barn tätt når såklart inte någon som mig som redan har två och aldrig (aldrig, hu) kommer skaffa fler barn för himmel vad jobbigt det är. Och nej, det är ingen tävling i föräldraskap eller jobbighet, det har du väldigt rätt i. Det handlar mest bara om att överleva känns det som….

  Tack oxå för dina smink- och skönhetstips här i dina svar. Precis vad jag behövde.

 7. Håller helt med ovanstående kommentar.
  Man kan inte jämföra tuffheten i att vara förälder, visst, all respekt åt tvillingföräldrar! Men lika mycket respekt till ensamstående eller alla föräldrar för den delen. Det är 18 månader mellan mina och det är det tuffaste JAG varit med om. Jag älskar också tanken på att de alltid kommer ha varandra. Hjärtat smälter varje dag, som i morse när storebror på 2år höll lillasyster i handen i vagnen hela vägen till förskolan. Det är såna stunder man inser att barnen är värt allt slit ❤️ (Såklart)

  1. Men åh, älskar sådana målbilder (hålla handen) när vardagen känns som ett kaos. Tack för den!
   Kram emma

 8. Superbra svar, og takk for alle produkttips!

 9. Jag är pseudotvilling själv, och det är det bästa jag vet. Vi gick i samma skola med en klass emellan, jag minns inget liv utan henne. Vi sitter ju ihop och är en enhet.

  Jag tror verkligen det gjort skillnad för mina föräldrar att det är 15 månader mellan oss och inte 15 år. Att jag fick bli storasyster när jag precis lärt mig gå. Att ha en liten en som rultar runt, drar i bordsdukar och rusar iväg och försvinner i tid och otid samtidigt som en annan är helt nykläckt och behöver hjälp med exakt allt. Självklart ska föräldrar kunna hitta begrepp till sina situationer och kunna söka stöd hos varandra.
  Ingen påstår att vi är tvillingar på riktigt. Vi har inte fötts samma dag, legat i magen tillsammans, men vi har vuxit upp samtidigt. Lärt oss saker samtidigt. Utvecklats samtidigt. Det förtjänar ett begrepp, om inte minst för att föräldrar ska kunna hitta andra i samma sits att slita sitt hår tillsammans med när två småkottar är inne i en trotsåldern samtidigt.

 10. Vet inte om ni bor inom eller utanför detaljplan eller inte, men bor ni utanför behöver ni ju inte bygga ett atterfallshus utan kan bygga ett bygglovsbefriad komplementbyggnad, dvs kan bygga större, friare och behöver inte göra någon anmälan, plus att man får bygga flera såna byggnader. Vet iofs inte om det kan finnas något loklat förbud i era områdesbestämmelser eller liknande, men ett tips iaf 🙂

  1. Åh, tusen tack!

 11. Bra svar på sista frågan. Har ibland funderat över vad som är jobbigast. Att ha tvillingar. Eller syskon i nära ålder, pseudotvillingar. Eller en trotsig treårig och en spädis. Tror alla har för och nackdelar i alla stadier! Men som du säger så vill man gärna läsa tips eller erfarenheter från en som är i ska sits. Inte för att det skulle vara mer synd om oss med pseudotvillingar utan för att vi vill veta och läsa om fler med samma vardag, situationer och problem som kan uppstå!

 12. Så himla fint svar på en faktiskt himla otrevlig fråga. Får hoppas att frågeställaren bara var väldigt trött eller nåt…

 13. Verkligen bra svar på frågan om pseudotvillingar! Du känns så klok.

 14. Håller verkligen med om att pseudotvillingar är en grej! Jag och min bror är födda tätt inpå och har verkligen ett speciellt band till varandra som jag förstått att syskon födda med några år emellan inte har. Vi var bästa vänner under uppväxten och det var inte särskilt ofta vi bråkade! Jag tror faktiskt att det kan vara en stor fördel för syskonbandet att födas nära inpå, då jag fortfarande var så liten när min bror föddes att jag behövde mycket omsorg av mina föräldrar och därför aldrig blev avundsjuk på att han fick all uppmärksamhet. Men såklart var det nog ett jäkla jobb för mina föräldrar att hålla koll på oss båda!

 15. Uh va gött svar Emma.

  Älskar din skildring av livet här i din blogg. Så klokt och bra. Du inspirerar mig!

  Min tolkning av tvillingmamman är att hon har det skittufft och blir därav irriterad. Jag känner igen mig lite i kränktheten. Min dotter föddes 8 veckor för tidigt vilket medförde att bebi fick följdsjukdomar och vi bodde på sjukhus superlänge. När någon skrev eller sa “hen föddes 1 vecka för tidigt” “3 dagar för tidigt etc” så blev jag SÅ SJUKT kränkt. Jag ba; men hallå?! Nej! Vi är för tidiga inte ni! Vi har det jobbigast!!” Alltså jag vet inte var jag vill komma med det här men det finns någon störd fågel inom en som pressar fram skitnödiga känslor under svåra/jobbiga stunder i livet. Jag blev superarg på underbaraclara exempelvis då hon hade upplevt en rutinkontroll hos läkaren med sitt barn som jobbig.. Jag ba “men hallå?! Är du galen?” Som om det vore en tävling i jobbighet. Tror mest att JAG, mitt ledsna ego, ville
  Bli sedd och bekräftad och det tog ut sig på omgivningen. Efter sisådär 7 år och en enklare vardag ler jag lugnt åt min brors gråtande sambo/nyblivna mamma när det vankas vaccin. Alla har det olika.

  Grattis till psuedotvillinglivet!

 16. Tycker också ditt svar på sista frågan är väldigt fint. Har själv en dotter i Majkens ålder och är verkligen full av beundran över att ni förutom ettochetthalvtårsyrvädret även tar hand om en spädis. Och att du orkade med en graviditet igen så tätt. (Ja, man orkar ju såklart, finns ju inte så mycket bra alternativ, men verkligen FULL av beundran.) Nu är ju föräldraskap absolut ingen tävling men OM det hade varit det så är jag inte ens helt säker på att det är jobbigare att ha tvillingar än pseudotvillingar. Du är fantastisk och det är ju en fantastisk gåva att få ett barn. Eller flera. Det vet jag ju att du vet och det i kombination med en massa andra saker gör att jag tycker väldigt mycket om din blogg.

 17. Jag är själv pseudotvilling och det har påverkat min relation till min storebror (min pseudotvilling) gentemot mina andra syskon. Det har inneburit en trygghet för oss båda två att vi alltid haft varandra. Vi har gått i samma skolklasser, umgåtts i samma gäng men ändå fått vara unika individer. Som vuxna firar vi alltid vår “gemensamma” födelsedag (skiljer en vecka mellan våra egentliga födelsedagar) tillsammans vilket skapar en gemenskap både för oss och för familjen. Dessutom har jag svårt att tror att det var lätt för min mor när vi var små, även om det skiljer nästan ett år mellan mig om min bror, precis som det finns utmaningar för alla föräldrar med barn i alla olika åldrar.

 18. I väldigt mycket mindre och osatsigare skala bloggar jag om vårt liv med tre barn på tre år, men kika gärna in! Klockrent svar på sista frågan tycker jag (se det första inlägget i min blogg) som också sökte sammanhang, info och tips.

 19. Vilken tråkig ton den sista frågan hade – och vilket klokt svar!

  Jag är själv tvillingföräldrer och tycket ofta att det varit ganska praktiskt med två (även som nyfödda – de sov tex jättegott tätt in till varandra!). Att ha 1,5 års mellanrum verkar ganska jobbigt (i mina okunniga ögon)!

  Det här med pseudotvillingar är väl också relevant då det är annorlunda att ha ett syskon som kanske växer i kapp en i utveckling! Och då vill man ju som förälder kunna läsa om detta och göra det bästa för sina barn!

  Och så klokt att det inte handlar att tävla om erfarenheter – för uppenbarligen skiljer det sig åt på alla sätt! Alla föräldrar är olika och alla barn är olika!

 20. Tycker också att det var bra svar på sista frågan! Jag och min storebror är pseudotwins och jag älskar att vi är så nära i ålder. Jag är 21 år och han är 22 (men blir strax 23). Det skiljer 1 år och 4 månader mellan oss. Jag tycker om att han är tekniskt sätt äldre så att han kan ge mig råd om sånt en måste vara äldre för att ha upplevt (t ex hjälp med skolan och sånt (vi läser liknande utbildningar här i England)) samtidigt som vi är så pass nära i ålder att vi båda kan relatera till varandras oro om framtid och att vara 20-nånting och inte veta vad en vill såsom nog alla upplever i den åldern. Vi är tillräckligt nära för att vara jämlika samtidigt som han ändå är lite äldre och vet (ibland) lite mer om (vissa) saker.

 21. Du ska verkligen ha en eloge för svaret på sista frågan!!
  <3

Kommentera

Stäng meny