Q&A: Brudklänningar, flygrädsla, barnkläder, jämställt föräldraskap och miljöångest

torp spegel sovrum inredning

Q: Fantastisk färg på sovrumsväggarna på torpet! Jag undrar vilken typ av färg och vilken NCS kod ni har använt? Tack på förhand!
A: Hej! Vi har inte målat själva, utan det var de förra ägarna som färgsatte torpet. Och det gjorde de med Tant Johannas gröna, nämligen S 3005-G20Y. Kan varmt rekommendera den!
Varma hälsningar
emma

img_5056

Q: Konstig fråga kanske, men saknar du att vara gravid?
A: Ja, faktiskt. Så stört. Trots att jag typ varit gravid konstant i två år!!
Min första graviditet var ju hur jobbig som helst (kunde knappt gå) och under båda graviditeterna har jag mått illa från dag ett fram tills förlossningen. Men på något konstigt vänster så saknar jag det. Känna sparkar, vändningar och liksom sitta och fnula över vem som är därinne …
Att vara gravid – trots alla krämpor – är bland det häftigaste jag varit med (en går liksom runt och skapar liv) om och jag är hemskt tacksam över att jag har fått uppleva det.
Kram emma

img_8488s

Q: Hej! Supermysigt och fint de är! Tänkte kolla vart matbordet kommer ifrån? Vill ha ett liknande här hemma nämligen.
Tove
A: Hej Tove! Bordet jag ärvt av min mamma Märta. Kan tänka mig att hon köpt det på auktion …
Så mitt bästa tips är att spana in någon nätauktion, exempelvis Auctionet, där vet jag att det dyker upp slagbord av denna typ titt som tätt. Kram och lycka till!

img_5750-3

Q: Men visst hade ni en katt som hette Sockan eller var det Strumpan? Har hon dött eller vad hände med henne?
Kram från en annan kattmatte

A: Hello! Yes, vi hade en katt som hette Sockan för ett par år sedan. Världens gulligaste! Det var en innekatt som inte mådde helt hundra. Han käkade plast, jamade i ett och verkade inte riktigt trivas, vilket gjorde så ont i mitt kattälskarhjärta.
En gång hade vi med honom till mina föräldrar på landet och där visade han sig bli en helt ny kattperson. Slutade käka plast, blev lugn och väldigt harmonisk. Så nu bor han i Värmland, hemma hos mina föräldrar på landet. Och stortrivs.
Kram emma

Hej Emma!
Eftersom jag hittade denna blogg alldeles för sent och således alldeles missat detta fantastiska tillfälle måste jag dock få fråga: vad dina bästa tips för att hitta en vintage brudklänning i Stockholm är för den som funderar på att åka dit för att leta?
Tack för en jättebra blogg!
Vänligen,
Emma
A: Hej Emma och tack för dina fina ord! Mina bästa tips är Old touchEpok på Odengatan 83 och Beyond retro i Zinkensdamm. Om du inte vill köpa, utan kan tänka dig att hyra, så har ju Elsa Billgren stans gudomligaste skatt av brudklänningar.
Lycka till!
Kram emma
img_8444-2

Q: Hej Emma! Jag är en vän av miljö, men funderar mycket kring det här med att resa. Nu väntar ju vinter och det skulle vara nog så härligt att fly till en varmare temperatur, men jag får lite miljöångest. Hur tänker du?
Anna
A: Hej Anna! Oh, I know the feeling. Som tur är har jag förärats med miljöns bästa egenskap: Jag är nämligen flygrädd! En rädsla att vara stolt över enligt mig, eftersom en tänker efter både en och två gånger innan en klipper expressbiljett till miljöförstöring deluxe.
Jag flyger så klart om det krävs, men det är inget jag längtar efter eller drömmer skimrande om precis, så när det vankas semesterplaner så tar jag helst tåget. Och det är faktiskt smidigare än en kan tro. Jag, John och Majken tog ju tåget till Frankrike för ett år sedan och det är en av de bästa resor jag gjort.
Går det inte att ta tåget så försöker jag göra en resplan. Alltså, om jag åker utomlands under vintern, ja, så spenderar jag sommaren i Sverige. Har jag gjort en rejäl långflygning (som när vi reste till Maui), så vill jag helst vila från flyget ett par år. Det här med att källsortera och käka KRAV-märkt och sedan boka en resa till Karibien är inte min melodi om en säger så.
Men som jag längtar! Turkost vatten, sand mellan tårna, pittoreska gränder och nya vyer! Men jag tänker också att det finns något fint med att längta, för som jag kommer njuta den dagen då jag reser bort! Just nu drömmer jag om Italien. Och dit kan en ju faktiskt åka tåg. Winn!img_2040Q: Majken har alltid så fina kläder! Varifrån kommer dom hon har på sig här?
A: Hej Maria! Och tack! Ja, alltså jag tycker det är hemskt roligt med barnkläder. Mössan kommer från Emmaus, tröja och kofta från ekologiska Newbie, shorts från Vintagefabriken och strumpbyxor från Zara.

Q: Hej!
Tack för en fin blogg. Jag skulle jättegärna läsa mer om era rutiner med två små. Typ hur de sover, äter, hur ni delar upp sysslor. Vore kul att läsa om och få lite tips, typ do’s and dont’s.
Hej!
Sofia
A: Ajaj, kapten! Inlägg kommer!

IMG_6995

Q: Hej Emma! En fråga: Har Majken på sig de där fina vintagekläderna på förskolan? Eller hur tänker ni där?
Sofia

A: Nope, på förskolan sportar Majken (ofta secondhand- eller Tradera-fyndade) tajts och tröja i spillsäkra marinblå nyanser, mest av allt för att det ska bli enkelt för pedagogerna. slippa torka fläckar och enkelt att byta blöja. Inga vita tröjor, svåra hängselbyxor eller knepiga knäppningar. Men när vi är lediga och själva står för fläcktorkning och blöjbyten, ja, då går vi loss på alla de där barnkläderna vi älskar.

visby gotland

Q: Hej! Har två frågor till dig av lite olika karaktär.
1. Var kommer kjolen ifrån? Min postgravida kropp är på jakt efter något som passar.
2. Du har skrivit att du ammar Bodil. När Majken var liten kunde ni ju dela på det mesta i omvårdnaden, hur upplever ni att det går denna gången? Jag ammar min bebis men vi har också tänkt att vi kan pumpa och ge ersättning så att pappan kan ta hand om barnet själv ibland. Men vi upplever att det är så svårt eftersom att amningen ibland bara är trygghet och att hon bara vill ligga och snutta. Trygghet kan ju pappan också ge på andra sätt men vi upplever att det är svårare. Nu är Bodil fortfarande väldigt liten men upplever ni att hon är mer beroende av dig (än sin pappa) utöver maten pga amningen? Är det skillnad på hur Majken var? Ser ni annorlunda på vad ett jämställt föräldrarskap är nu? Ska ni dela på föräldraledigheten på ett liknande sätt denna gång?

Kram från en förvirrad ammare (och mamma)
A: Hej du förvirrade! Jag kan säga att jag nog är minst lika förvirrad, hahaha. Här kommer svar:
1. Kjolen är inköpt på H&M för några år sedan. Kanske finns att fynda på exempelvis Tradera?
2. Det är enormt skillnad kan jag säga. Jag ammade ju inte Majken (bara delvis de första två månaderna innan jag gav upp) och vi kunde dela 50/50 på prick allt. Blöjbyten, matning, föräldraledighet och så kunde trösta precis lika mycket och lite båda två.
Med Majken var vi så samspelta, kände och upplevde precis samma saker och var som ett. Hon kunde känna prick lika mycket trygghet och närhet hos oss båda.

Med Bodil var det annorlunda. Vi kom inte alls in i den där härligt samspelta symbiosen som vi var med Majken. Det blev lite skav i början när en satt och ammade och den andra roddade Majken.
Svårt att säga om det är amningen eller om det är det faktum att vi har ett annat litet barn som behöver vår uppmärksamhet. Kanske en kombination. Hur som helst så blir det ju ofta John som tar hand om Majken och jag om Bodil (eftersom jag ammar henne). Det blir väldigt uppdelat. Det är som att vi har varsitt barn, vilket smärtar. Och med uppdelningen kommer ju att Majken är väldigt pappig. Det skär i hjärtat kan jag lova.
Både jag och John har tyckt att det har varit jobbigt. Jag har varit ledsen över att vara nummer två i ordningen för Majken och John har längtat efter att få spendera mer tid med Bodil. Hade vi rattat flaska på 100% med Bodil hade det varit enklare tror jag, men samtidigt gillar jag att amma (trodde ALDRIG att jag skulle skriva den meningen) plus att nätterna är svinlugna eftersom jag liggammar. Tycker även att det är sjukt intressant att testa olika upplägg.

Gällande jämställdhet så tyckte jag framför allt att det var jobbigt i början. När jag bara satt och ammade H E L A dagarna, medan John och Majken var ute i trädgården och tjoade, tjimmade, lekte och gjorde projekt. Det tärde på mig att bli sittande ammandes inne mitt i sommaren och jag kände en viss bitterhet smyga sig på. Visst, sure, det var mysigt att amma (eller ja, kanske inte riktigt första månaden), men jag kände mig otroligt låst vilket jag inte var van vid. Plus att jag längtade efter Majken.
Vi införde flaska snabbt för att vi skulle kunna dela, men också för att jag skulle kunna spendera tid med Majken. Och ja, för att Bodil inte riktigt nöjde sig med vad jag producerade. Hon ville ha mer. Så nu jonglerar vi både amning och flaska vilket fungerar bra.
Amningen är emellertid den bästa trösten. Och ja, det är ju en himla härligt bekräftande powerkänsla för mig (!!!), men samtidigt vill jag ju att John ska få känna exakt samma. Att vi ska kunan dela, hjälpas åt och att Bodil ska få mysa prick lika mycket med både sina föräldrar. Och jag vet att John tycker det är MER än knäckande att inte kunna trösta på samma sätt som jag. Så jag håller med dig.
Det ÄR svårt. Vi kämpar just nu med att få Bodil att ta napp, eftersom det är en stor tröst (plus att vi typ inte vet hur en tar hand om ett barn som inte tar napp), men jag skulle säga att det går lättare och lättare att trösta. Hon börjar lära sig att det finns trygghet i annat än amningen liksom, vilket jag tycker är viktigt. Att känna trygghet hos två personer känns bättre än att finna trygghet i ett sladdrigt bröst. Plus att jag inte kommer att amma för all framtid. Kanske bara i ett par månader till (eller tills hon ratar amningen för flaska).
På frågan om vi ser annorlunda på vad ett jämställt föräldraskap är? Hmm. Nä, det tror jag inte. Däremot tycker jag att det var svårt att dela när jag var helt fast i amningen med såriga bröstvårtor och smärta till tusen, det ska jag inte sticka under stol med. Jag vet inte hur andra löser det, men för mig betyder jämställdhet mycket att ha förståelse för den andra parten, och det var ju så klart lättare med flaskningen eftersom vi gick igenom samma saker samtidigt.
Vi kommer att dela på föräldraledigheten på samma sätt som med Majken: 50% (alltså jobba varannan dag och sedan vara föräldraledig varannan dag).

Loading Likes...

Detta inlägg har 20 kommentarer

 1. O vad du har mysig blogg. Ska leta bröllopsklänning second hand men jag ska ha den som dekor på garderobsdörren. Vad kissen var fin. Tänk min blev 18 år saknar henne hon var min bebis. Önskar dej o söta familjen en fin vinter o jag så glad när jag tittar in här på bloggen kram.

  1. Åh, tack Maria. Och jag känner igen mig så i det där med katten. Jag hade två katter som hette Bellman och Basse och de satte ett tassavtryck i mitt hjärta kan jag lova. Kram emma

 2. Hej tack för bra blogg. Ni gör precis som ni vill men om lillasyster inte gillar napp jättemycket så strunta i det. Vår äldsta har napp och är 4. Det är sååå svårt att få hen att sluta. Och så känns det som om det är ens eget fel att hen började. Bara ett tips.

  1. Håller med, min dotter hade napp ett tag men den tog vi bort vid 5 månaders ålder (barns sugbehov avtar kraftigt vid ca 4 månaders ålder). Att ta bort nappen så tidigt är bland det bästa vi gjort, jag kan tänka mig att det bara blir värre med tiden när barnet bygger upp en “relation” till nappen. Det är föräldrarna som introducerar napp så ansvaret att sluta bör inte läggas på barnet, tycker jag. Så om barnet inte verkar intresserat ser jag ingen anledning att truga.

   Tack för en bra blogg!

 3. Hej!
  Jag är gravid och väntar en kille. Har så svårt att välja namn… vi funderar på namnet John. Gillar din John att heta John? Fördelar/nackdelar? Tacksam för svar 🙂 & tack för fin blogg!!! /Emma

  1. Hej Emma! Vad roligt! John gillar sitt namn. Det är ju internationellt liksom, men samtidigt inte så vanligt i Sverige. Jag säger kör!
   Kram och lycka till!
   Emma

   1. Tack för att du tog dig tid och svarade!

 4. Tack för din kommentar om flygrädsla!! Jag är också flygrädd och undviker det i det längsta samt använder det i ett positivt miljötänk Det är dock en rädsla som känns lite skämmig.. Man ska vara så himla härlig och kasta sig mellan kontinenterna annars är man lite konstig! Skönt att ha medsystrar !
  Tack för en fantastisk blogg!!

  1. Jag vet! Känner igen mig så himla mycket. Jag har skämts så himla mycket för min flygrädsla. Man vill ju vara sådan där som flänger världsvant över världen, men det har bara varit panikartat. Om jag inte flugit mycket vill säga, då har det gått över någorlunda. Men nu har jag kommit på att flygrädsla är bästa miljögrejen. Automatiskt tänker en efter en extra gång innan en sätter sig på flyget!
   Så heja oss! Och kram emma

 5. Hej Emma!
  Tack för en fin blogg!
  Jag är har en 14 månaders här hemma och i december kommer ett syskon. Jag undrar om ni förberedde Majken på att få ett syskon/bli stora syster? Isåfall hur gjorde ni då?
  Kram

  1. Det går inte att förbereda. Ta det som det kommer. Allt löser sig 🙂

 6. Hej Emma! Tänker såhär! Bofink vårt andra barn för ett år sedan och då var storebror 1,5. Allt har sin tid. Bara för att pappan/partnern inte är kika nära bebis som mamman i början om man ammar (vilket jag gör/gjort) med båda barnen, betyder det inte att det alltid kommer vara så. Det ändras. En annan tid en annan gång är det Bodil som är mer med pappa och du med Majken. Ett barn har ju också flera anknytningspersoner men kanske i början att det är mamman då hon ammar eller sover med barnet om natten. Det jämnar ut sig. Jämställdhet för mig är inte att det alltid är prick lika mkt tid med var och en, och pratar man om det och tänker kring det tycker jag att man bara på det kommit långt i jämställdhet. Så lugn du, snart kommer Majken vara mer mammig och Bodil mer pappig och sen till slut duger ingen, haha! Tro mig, vi har levt med två barn lite längre än er, och det svänger fram och tillbaka, precis som det ska! Njut av tiden och lägg inte för mkt tid på oro om vem och vad som görs mest eller mer!

 7. Bästaste Emma! Är så taggad på att börja göra mer genomtänkta val när det gäller kläder och andra produkter i min vardag som är mer skonsamma mot naturen, du som verkar vara proffs på detta skulle inte ha lust att samla dina bästa ekologiska tips i ett inlägg? Ekologiska kläder, hårprodukter, mat osv osv! Skulle älskat! Tack för peppigaste bloggen!

  1. Absolut! Jag skriver ett inlägg om detta. håll utkik inom den närmsta framtiden =)
   Kram emma

 8. Som mamma till lite, men bara lite, äldre barn, så kan jag säga att det blir mer “jämställt” (om man nu ska använda det ordet när det kommer till föräldraskap, jag förutsätter att det är just jämställt) ju äldre barnen blir. De kommer inte amma, använda napp eller vara mammiga/pappiga resten av livet, när de blir 3-4-5-6 år gamla så är det helt annorlunda och om ni är där kommer de ty sig till er båda två för att de vet att ni är där. Att hålla på och fibbla med ersättning och pumpning enbart för att pappan ska kunna mata under det första halvåret, tycker jag är att sätta sig själva framför barnet. (Sen finns det såklart 1000 andra anledningar till varför man vill pumpa/ge ersättning) Pappan kan byta varenda bajsblöja, bada, gosa, söva… Det finns mycket han kan göra! Som du skriver blir det helt annorlunda när man får ett till barn, det blir större uppdelning i början, men det kommer också ändra sig! Era barn är så nära i ålder att ni snart inte kommer märka någon åldersskillnad!

  1. ÅH, vad skönt att höra! Tack för dina ord.
   Varma hälsningar
   emma

 9. Åh, här kommer en till fråga till nästa omgång! Jag gissar att även ni kör på tygblöjor. Har det varit svårt att få förskolan att acceptera det? Har ni fått byta till ett annat system för att förskolan ska ha lättare att hantera det? Min kotte är sex månader, men jag funderar redan på hur det ska bli med förskolan och blöjorna.

 10. Vill bara posta en liten faktaruta om amning – hoppas det är okej!

  Alla bebisar har ökningsperioder då de är missnöjda med bröstet och ammar massor men inte blir nöjda ändå. Det är precis som det ska vara och alltså inget tecken på att man har för lite mjölk, bara att bebisen lägger in en beställning på mer. Inte heller är det ett tecken på missnöjd bebis om den sover kortare tid på bröstmjölk än på ersättning. Ersättning är mer svårsmält och kan således leda till paltkoma.
  Även nappflaska kan leda till tuttförvirring vilket också är viktigt att veta, alla bebisar kan inte växla tekniken mellan bröst och flaska (även om många gör det galant)!
  Går bebis upp i vikt får den tillräckligt med mat.

  Detta är viktigt att veta för de som vill helamma – för tror man att ökningsperioden beror på för lite mjölk och ger ersättning blir det lätt en självuppfyllande profetia – då bebis ammar mindre och brösten får mindre stimulans = mindre mjölk.

  Jag påstår inte att det var så för er men jag tycker det är viktigt att påstående som “min mjölk räckte inte” förklaras, det är i princip aldrig så att den bara sinar, det har alltid en anledning.

  (Är man ok med delamning eller helflaskning är det ju ingen ko på isen – men för de som vill helamma är det viktigt att veta. Sedan gör alla vad som passar dem och deras familj:)!)

 11. Tack för ditt svar om amning och jämställdhet. Det känns skönt att veta att fler brottas med dessa frågor och som många skriver här blir det säkert lättare att dela lika med tiden. Tyvärr somnar min bebis numera bara av att ammas på kvällen trots att hon tar napp på dan. Det är kämpigt men har också gjort att jag inset att det kommer bli svårt att vara borta på kvällarna på ett tag (utan henne). Och när man accepterar det blir det lite lättare. Allt har sin tid osv.

  1. Oh, I hear ya! Bodil kunde också bara somna ammandes förut, men nu har vi testat att gunga henne till sömns i bärsele eller sjal. Funkar hur bra som helst. När hon är tillräckligt nockad så går hon att lägga i sängen.
   Tips om ni inte redan testat.
   Kram emma

Kommentera

Stäng meny