Q&A: Barnkläder i vintagestil, torp-kostnader, barnnamn (och the power som ni läsare har)

Hello! Jag skulle ju ha svarat på era frårgor i går, men jag somnade klockan 19.00 intill Majken. Så en hel drös med svar på senaste veckans frågor kommer här. 
Nästa måndag kör jag Q&A i vanlig ordning så sladda ner dina frågor i kommentarsfältet (eller per mejl (sundh.emma(a)gmail.com)) så kommer svar.
Kram!

Q: Hej Emma!
Först och främst vill jag börja med att säga att jag älskar att läsa din blogg. Jag får en massa inspiration och du skriver så bra, blir alltid glad när jag tittar in här. Jo, jag såg att man kunde skicka in frågor till dig och jag har en som jag hoppas du kan svara på. Min son är nu 7 månader och när han döptes fick vi ett presentkort på fotografering. Min tanke är att fota honom bland vitsippor och blåsippor i vår sen. Men, jag vet inte hur jag ska klä honom! Jag tänker vintage, 40-50-60 tal kanske.. Försöker googla bilder för inspiration men jag vet ändå inte vad han ska ha på sig. Har du något tips på en outfit till min lille gosse?
Kram Jessica
A:
 Hej Jessica! Men åh! Tusen tack! Vad glad jag blir.
Och hallå, vilken himla bra present!? Måste också ut och plåta mina småfisar när sipporna målar världen blå och vit.
Jag tycker du ska gå all in på 40-tal och stickat. Lager på lager. En liten hätta, en sticka kofta och kanske en halsduk. Strumpbyxor i senapsgult eller grått och kanske en stickad body eller bloomers i Liberty-tyg. Tidlöst och hur gölligt som helst.
Jag satte ihop ett litet kollage här ovan, du kan se mer (och se var alla bilder kommer från) via min Pinterest.
Om du inte vill gå all vintage, så kan rekommendera märken som Kalinkakids, Lillelovaknits och Petiteknit. Jag vet också att Vintagefabriken kommer få in helt galet fina koftor inom kort.
Stort lycka till!
Kram emma

Q: Hej Emma!
Vilken härligt färgglad bukett!
Jag undrar var den fina ”glödlampan” kommer från som sitter på mässinglampfoten?
Den ser ut att ge ett härligt mjukt ljus.
/Elisa
A: Hej Elisa! Glaskupan köpte jag på Myrorna i förra veckan, medan lampfoten är ett gammalt loppisfynd. Lampan har tidigare stått med en kal lampa i sig (förvisso också fint), men glaskupan var verkligen pricken över i:et. I går var jag på Elektriska Svea och köpte en champagnefärgad lampa att sätta i. Myset just nu alltså …
Just precis nu kan du se lampan i sin mörka prakt på mitt Instagram live …
Kram emma

Q: Å, kan du inte berätta om Majken och Bodils namn och hur ni tänkte kring dem?
Johanna
A: Ov kååårs. Majken heter Majken Sickan Sofia Sundh (men kallar sig själv för Nene). Majken valde vi för att hon såg ut som en Majken (och för att vår barnmorska sa att vi såg ut att ha ett barn som hette just så). Sickan var på tapeten först, så det fick glida in som mellannamn och folkparks-artistnamn. Sofia heter hon efter vår kompis med samma namn.
Bodil heter Bodil Sivan Anne-Maj Sundh (men kallas Bo, Bobo eller Bosse). Bodil valde vi efter mycket velande, mest för att det är gölligt och att inte så vanligt, men också för att hon såg ut som en Bodil så klart. Sivan är Bodils folkparks-stage name (en måste ju ha ett sådant, right? Och Sickan och Sivan, vilken duo!).
Anne-Maj är en liten bit Anne på Grönkulla och en liten bit Majken. Jag älskar tanken på dubbelnamn, men vi hittade inget som passade ihop i namn-rappen. Men så ramlade Anne-Maj in som förslag i kommentarfältet här på bloggen faktiskt (tack Elin) och jag kunde inte sluta tänka på det. Tänk va, att ni får vara med att döpa min barn, inte dåligt eller hur?
Kram på er!
emma

Q: Hoppas du vill dela med dig av lite boktips för en tvååring! Har en dotter som bara är någon vecka yngre än Majken. Vi läser mycket (på svenska) ihop men då vi bor i utlandet kan jag varken låna på biblioteket eller gå in på en bokhandel och bläddra utan måste chansa eller förlita mig på tips (och sedan be släkt eller vänner från Sverige köpa med när de kommer på besök). Så nu hoppas jag du vill dela med dig av Majkens favoritböcker (och gärna såklart sådana som vi vuxna står ut med att läsa ”igeeeen, iiiigeeeen”)? Tack på förhand och som en bonus kan jag tipsa om Julia-böckerma av Eva Eriksson och Lisa Moroni. Så härlig igenkänning i dom för både vuxna å barn.
A: Åh, tusen tack för tips! Älskar tips! Majken är just nu helt fast i den vackra “Vad hände sen” och “Vem ska trösta Knyttet” av Tove Jansson, “Till vildingarnas land”, några loppisfyndade Bamse-böcker och “Kaninen som så gärna ville somna”. Dessa går just nu på rundgång. Tove Janssons böcker på vers tål jag att läsa hur många gånger som helst, plus Bamse då, men det är mest för att jag har gett alla karaktärer olika dialekter. Sådant gillar jag.
Har ni andra läsare några tips (ni brukar sitta inne på så mycket bra tips ju), fyll gärna på i kommentarsfältet så kan vi byta barnbokstips.
Kram emma

Q: Hej Emma! Jag och min man, samt våra två barn, ska också ”bli med sommarhus”! Det känns så spännande och jag längtar till vår första sommar där! Huset är en stor gammal Västerbottensgård och saknar många moderniteter. Men el och vatten finns, så jag undrar vad kostar ert sommarhus er varje månad i extrakostnader. Lånet bryr jag mig mindre om då våra hus kostar olika, men typ ”oväntade” kostnader som sophämtning, el och liknande? 🙂 kram!
Ida
A: Hej Ida! Men vad roligt! Åh, jag blir så nyfiken (du får gärna skicka bilder). Vårt lilla torp kostar oss kanske en tusing i månaden i omkostnader för el, sophämtning och tömning av trekammarbrunn och annat småjox. Alltså en grov uppskattning.
Det kan vara bra att veta att nätkostnaden för el är olika beroende på var en bor.
Sopor är ju liten av en sport tycker jag. En vill ju ha så lite sopor som möjligt och istället kompostera och återvinna varenda liten flärp, så det är ju en kostnad som en kan sporta lägre.
Stort lycka till!
Emma

Q: Varifrån kommer kuddarna Majken sitter på i sista bilden ovan? Så fina! Med libertytyg på den ena (?) och allt!
Johanna
A: Hej Johanna! Den blommiga kudden har jag sytt! Den består av Liberty-tyg (inköpt via Tygverket) och gammalt loppistyg. Och den senapsgula/orange sammetskudden är inköpt på H&M Home.
Kram emma

Q: Så fin tapet med passionsblomma. Var är den köpt?
Klätterfia
A: Halloj! Tapeten är av märket York och är inköpt via Engelska tapetmagasinet (de har hur många fina tapeter som helst!). Dessvärre finns den inte att köpa där längre, men den går säkerligen att få tag i om en söker med lupp.
Kram emma

Q: Hej Emma!
Som alltid, tack för en fin och inspirerande blogg!
Jag har en lite konstig fråga, men kan du lägga upp närmare bilder på ert överkast? Jag tycker det är så fantastiskt fint och tänkte att då kanske jag kan lista ut hur det är virkat och göra mig ett eget.
Varma helg hälsningar
Josefine G
A: Du är inte den första som frågar så med andra ord ingen konstig fråga alls. Här kommer bild (hoppas den funkar)!
Varma hälsningar
Emma

Q: Dina guldklimpar alltså!!! Mina klimpar är fina men dina är inte lång efter :-)!!!
En helt annan fråga: Jag försöker mig på att göra en klassisk 40-tals frisyr där man rullar håret från sidorna och nacken upp i en ihoprullad banan i nacken (om du förstår vilken jag menar…). Den blir dock så tunn och smal på mig som har typiskt skandinaviskt hår och jag undrar om du har några tips på hur man fyller ut den? Har du tjockt hår? Har funderat på att använda en bandana som jag sett många göra (som man sedan viker in håret runt) men är rädd att bandanan/bandet åker upp så man ser ut som Björn Borg eller någon med en mycket märklig Lucia-krona…Hjälp!
Jessica
A: Hej Jessica! Är det en neckroll du vill göra? I så fall skulle jag rekommendera en hårmunk som går att ta isär. Leta efter en i din nyans och rulla upp håret på. Fäst med hårnålar. I boken Vintagefrisyrer (som jag skapat tillsammans med Sarah Wing och Martina Ankarfyr) kan du läsa om hur du gör denna frisyr steg för steg).diy kids decor barnrum pyssel inredning kartong

Q: Hej!
Tack för att du låter oss läsare kliva in i din vackra blogg varje dag! Jag undrar var du fått tag i tapeterna i lägenheten din?
Agnes
A: Hej Agnes! Och tack för att du kommer hit och hälsa på! Guld värt vettu!
Tapeten i hallen kommer från märket York och tapeten i barnens rum heter “Blossom” och är en fototapet från Mr Perswall.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. TUSEN tack för svar om neck/backrollen :-)!!! Jag har ju redan er fina bok insåg jag och jag fattar inte att jag inte kikat i den!!

  och TUSEN mer tack för din fina blogg som inspirerar så mycket och som jag gå in på minst en gång per dag!!

 2. Tack snälla för att du besvarade min fråga! Här ska letas barnkläder nu ♡

 3. Hej Emma! Jag söker efter boken vintagefrisyrer men hittar den ingenstans? Det står att den är slutsåld!
  Kommer det fler chanser?:)
  Kram Fanny

 4. Åh, jag gillar dessa inlägg så himla mycket.

 5. Hej

  Som alltid – tack för din fina blogg Emma och för att du delar med dig av dagar, tankar och funderingar.

  Ett litet tips gällande böcker i utlandet/på resa är att ladda ner en E-boks-app ex Storytel. Där finns massa barnböcker man får ta del av vid prenumeration – ibland både som ljud- och E-bok (med bilder). Vi använder det en del på resor då det sparar en del utrymme att ingen behöva släpa med en hög böcker utan bara mobil/padda. Våra barns favoriter som vi läst via Storytel (finns säkert liknande utbud på de andra apparna) är t ex Stina Wirséns “Vem….”-böcker, Jan Lööfs böcker (“Mannen med det röda äpplet” mm) och 4-åringen tycker att “LasseMaja”-böckerna är riktiga höjdare 🙂

  Kram

  1. Toppentips! Tack! MVH Hon som ställde den ursprungliga frågan

 6. Eftersom du är en av min absolut bästa Stockholmsmänniskor (utan att jag alls känner dig egentligen XD) tänkte jag att du kanske har något tips.. Min makes pappa fyller 60 8/4 och jag och hans söner håller på att planera en överraskningshelg för honom i Sthlm. De kommer komma på lördagen runt lunch, vi ska bo på Haymarket och se matinén av Book of Mormon på Kinateatern. Jag skulle bli väldigt glad för lunchtips för 6 personer på lördagen och middagstips för 12 samma kväll (vi har bjudit dit ett gäng gamla vänner till honom)
  Fortsätt vara så fantastisk som du är, du är en glittrig solstråle i min varda <3
  Puss och kram

  1. Men åh, jag har helt missat denna fråga. FÖRLÅT! Är det för sent? Hjälper så klart gärna till =)
   KRAM
   emma

 7. Om det är något som är värt att köpa nytt så är det barnböcker! Finns en massa guld som är väldigt mycket roligare att läsa än många av de gamla nostalgikerna med unkna könsroller och tvivelaktig världsbild. Och så stödjer en förlag och författare så att ännu fler fina berättelser kan ges ut. Bra förlag som tänker en vända extra kring representation och normer är Vombat, Olika och Sagolika.

  1. Bra tips att kolla upp! Tackar! MVH Hon som ställde den ursprungliga frågan

 8. Tack söta Emma för svaret på min fråga om barnböcker (och såklart ett tack sådär allmänt för en väldigt inspirerande blogg!). Har uppdaterat inköpslistan inför att vi får besök från Sverige om två veckor. Gissar att gästerna måste ha en extra väska snart för allt vi “privatimporterar” (böcker, mat som jag längtar ihjäl mig efter och födelsedagspresent till snart tvååringen!) 🙂

Kommentera

Stäng meny