Q&A: Franska tröjor, basker för barn, vintagelampor & semestra med tåg

Halloj! Först och främst: Tack för alla frågor som ramlat in. Jag tycker alltid att det är lika spännande att se vad ni funderar över. Och svarar så gärna. Och det ska jag göra nu!

Som utlovat kommer här en hel drös med Q&A. Som vanligt är det bara att kommentera i fall ni har en fråga, så svarar jag snart igen.
KRAM på er gullisar!

Q: Spjälsängsskyddet som ni har i växasängen, var har du köpt det? Så tjockt o fint o precis vad jag vill ha till min vårbebis ✨
Malin
A: Hej Malin! Spjälsängsskyddet kommer från svenska NG Baby. Sys upp i Emmaljunga minsann. Det är verkligen härligt och ger den där ombonade känslan som en själv skulle vilja ha i sängen, hehehe.
Kram Emma

Q: Var hittar en sådana där härliga randiga tröjor i tjock fin kvalitet om en inte kan åka till Frankrike tro? Några tips? 🙂
Linn
A: Hej Linn! Mitt bästa tips är Jumperfabriken. De gör randiga, parisiska tröjor att bära och älska en livstid. De är just så där lagom tjocka. Stort lycka till!
Kram emma

Q: Den ljusstaken var något av det finaste jag sett! Är den loppis-fynd eller nyköpt och i så fall var!
Också vackra amaryllis-vaser, funkar de? Jag skulle vara rädd för att tyngden kan välta dem.
Lisa
A: Hello Lisa! Ljusstaken är från Ferm living. Så himla fin och kan ju användas året runt. Dessutom har den ju hål på sidorna så den går att hänga upp också i fall en vill ha en ljuskrona över bordet eller i fönstret. Användingsområdena äro oändliga, hahaha.
Angående amaryllisvaserna så fungerar de utmärkt! Det enda som händer om amaryllisen är för tung är att amaryllisen välter (inte vasen), eftersom löken sitter lös (inte nedstoppad i själva vasen). Men tycker att de står förvånansvärt stabilt.
Kram emma

Q: Så fina inlägg och vilken fin basker du har! Går det att hitta en liknande någonstans? Är rätt så ny här och är så förälskad i din blogg! 🙂
Hannah
A: Hej Hannah! Och smälter lite av dina ord. Gullis! Jag fyndar många av mina baskrar på loppis, men är också helt förälskad i Laulhère. In å kika vettja.
Kram emma

Q: Åh Emma! Nu har jag tänkt på det så länge, VAR kommer barnens gulliga baskrar från? De är min barnklädesdröm nu till våren eller till nästa höst… Kram Michaela
A: Hej Michaela! Baskrarna har jag hittat på loppis och secondhand. Men den rosa kommer från Lindex från början. Hoppas de gör fler sådana baskrar, för det är ju något visst med basker-klädda barn, inte sant? Även Laulhère har barnmodeller som är sådana där varianter som kan få i arv hur länge som helst.
Kram emma

Q: Var lämnar du dina lampor på reparation på Söder. Är det dyrt att byta gamla elledningar i dem? Och tack för en jättetrevlig blogg med fint innehåll!
Gunilla
A: Hej Gunilla! Jag lämnar in alla mina loppisfyndade lampor till Elektriska Svea på Hornsgatan. De går över hela lampan, kollar så att den är säker, byter ut knappar, uttag, sätter i tidsenliga sladdar och rustar upp detaljer som är svåra att få till själv. Jag har en enorm respekt för el och tycker det är given investering till hemmet. Både som härlig inredningsdetalj (inget går upp mot gamla lampor), men också en bra försäkring om att allt är fackmannamässigt gjort och det inte finns något som leder ström inne i lampan (hemska tanke).
Det är ju lite av en investering (tror de tar i runda slängar 500 spänn för varje ljuskälla), men så värt det tycker jag. Särskilt med tanke på att jag har små barn som har som hobby att tända och släcka lampor, men också för att jag köpt de flesta lampor för en spottstyver.
Kram emma

Q: Har helt missat själva skadandes av din brutna arm. När var hur? Och varför fick du inget gips? Har man slutat med sånt?
Kerstin
A: Hej Kerstin! Ja, inte så konstigt att du missade. Det hände mitt i sommaren och eftersom jag inte behövde gips så syntes det inte att min arm var bruten.  Jag ramlade ju pladask efter att ha trampat snett på en trottoarkant (ja, det kan ha varit så att jag tittade på mobilen istället för att se var jag satte mina fötter). Det var kulmen på några riktiga otursdagar kan jag lova. Jag hade precis lämnat in min vattenskadade laptop och drog en lättnadens suck. Tog ett kliv, trampade snett på trottoarkanten och föll huvudstupa. Mitt bland människor som bara gick förbi.
Jag stukade foten och trodde att jag stukat armen på något vis (har aldrig brutit något så jag vet inte hur det känns). Linkade i väg mot bilen och körde hem. Men hade lite svårt att svänga, hehehe. Armbågen var rätt avdomnad och det var svårt att lokalisera var det gjorde som ondast. Smärtan blev bara värre och värre och när jag kom in till akuten (efter ett par timmar med tankar om att jag bara sjåpade mig), så fick jag svar att jag brutit ett ben i armbågen. Men eftersom benet låg så inbäddat inne i armen så behövde jag inget gips.
Om man tittar noga på bilderna efter den lilla olyckan så märker en att jag har vänsterarmen lite lätt böjd (gick inte att ha den uträckt pga smärta) och den ligger längs med kroppen som en död ål.  Det fanns liksom ett enda läge att ha armen så att det inte skulle göra ont.
Kram emma

Q: Hej Emma och god fortsättning på det nya året!
Jag bara älskar din manual till din hjärna, såå roligt! Stor igenkänning också då jag själv har en något av en hsp-hjärna och tänker att jag med skulle vilja ge en till min nyblivna man. Om du känner för det, skulle du vilja visa lite mer vad som står i den? Jag tycker så mycket om när bloggare visar humor och vågar vara personliga. Tack för fin och läsvärd sida!
Vänligen Ida
Ida
A: Hej Ida! Och vad härligt att min person lyser igenom mellan textrader och bilder. Jag är rätt skev i hövve, på ren (eller ja, kanske inte så ren pga:) värmländska. Förr skrev jag en hel del rubbade grejer som jag gav till när och kära. Har en hel pärm full med brev som jag skickat i hemlighet, ofta undertecknade med myndigheters namn.  Det handlade om allt från oron över skitighetsnivån av vatten som kommit från berörd lägenhet (undertecknad av Stockholms vatten) till obskyra reklamutskick som jag skickade ut på bred front till några väl valda.
Jag hade roligt på min kammare kan jag lova.
Innan jag träffade John så var jag en typisk tremånaders-förhållande-person. Blev döförälskad och sedan avtog det efter tre månader (även om snubbarna många gånger var kap). Tycktes aldrig hitta rätt. Jag hade till och med tagit fram ett formulär som mina dejter fick fylla i. Eftersom jag vet att jag är rätt rubbad i huvet, så kändes det liksom fair att de fick veta det från början. Här i den sundhianska hjärnan hymlas det inte så mycket.
Manualen till John var en förlängning av år av studier på detjtingfronten. Kändes som en bra grej för att undvika missförstånd. En snabbguide till hur jag fungerar och reagerar. Jag är ingen särskilt privat person och låter gärna med mina tillkortakommanden vara till allmän beskådan som synes.
Lång utläggning. Men visst ska jag visa mer ur manualen. Just nu är den nedpackad LÅNGT nere i förrådet, men efter flytten ska jag se om jag kan hitta den.
Kram emma

Q: Är det stora röda huset det du är uppvuxen i?
C
A: Hej C!
Nej, men min mamma är uppvuxen där. Just nu är min kusin som äger det och jag är uppvuxen ett stenkast därifrån.
Kram emma

Q: Så mysig jul! Varifrån kommer Majkens söta nattskjorta?
Sandra
A: Hej Sandra! Majkens nattskjorta kommer från Newbie, inhandlad på Emmaus secondhand om jag inte minns fel.
Kram emma

Q: Hej! Såg att det var frågestund på gång!
Jag är så sugen på en semester på varmare breddgrader i sommar men väääldigt otaggad på att flyga, därför har jag börjat fundera på att tågsemestra, och vet ju att du gjort det tidigare och även går i liknande planer.
Därför undrar jag om du har några tips? Hur planerar man sin tågsemester bäst, vilka ställen MÅSTE en bara se och annat bra att tänka på.
Tänker mig att det vore roligt att se lite städer i exempelvis Danmark, Tyskland eller Frankrike på vägen ner och sen bara glida runt på en solig strand några dagar. 🙂
Linn
A: Hej Linn! Ja, bara gört! Om en gillar att resa så ska en resa med tåg. Då ser en sig om och träffar massa spännande människor. Plus miljöaspekten då. Eftersom själva resan tar tid så skulle jag lägga krut på att vara borta länge och faktiskt ta vara på stoppen.
Vi pumpade ju ner till Frankrike med några korta stopp på i Köpenhamn och Frankfurt (på ditvägen) och Hamburg (på hemvägen (för övernattning)), men nu, när vi planerar att åka igen, så tänker jag mer i tågluff-tankar. och nattåg! Att faktiskt låta resan ta tid och stanna ett dygn i några utvalda städer. Köpenhamn och Berlin till exempel, och sedan åka nattåg ner till Frankrike. Har varit ganska mycket i Tyskland redan och har ju en fabless för Frankrike, så jag skulle lägga mest tid på det senare. Sakta leta mig ner mot Provence och franska rivieran och sedan ta sig vidare till Italien. Och som du säger: planera in lång tid på en plats innan det är dags att åka tillbaka till Sverige.
Bra saker att tänka på: Packa lätt och smart i stor ryggsäck. Har du barn kan kan jag rekommendera bärsele för de små och paraplyvagn för de lite större. Perfekt när en ska byta tåg och behöver ta allt i ett grepp.
Och ta med yatsy-tärningar, men glöm för guds skull inte att titta ut. SÅ vackert!
För alla som är skeptiska till tåg säger jag bara att världen är mer än SJ (även om jag älskar SJ). På de supermoderna tågen i Frankrike finns det bar, serveras champagne och du susar fram snabbt som ögat. Dessutom är det så himla socialt (om en vill alltså). Så fort en kommer utanför Sveriges gränser tittar folk upp från sina skärmar och språkar och möts.
Stor kram och lycka till!
Emma

julklapp ryggsäck emmasvintage

Q: Fin väska 🙂 vad är det för märke?
Jessica
A: Hej Jessica! Ryggsäcken kommer från Etsy, finns här.
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. älskar de här inlägget! som lite extra allt till bloggen, så fint.

  2. Till dig som vill resa i Europa med tåg: jag kan rekommendera facebookgruppen Tågsemester. Jättemysig och peppande grupp med en massa kunniga människor!

Kommentera

Stäng meny