Q&A: Barnvänligt i Stockholm, köpstopp, vänner och en halsduk

Tänkte att jag skulle “börja den här dagen” med en liten Q&A, men det tog hela förmiddagen att svara på frågor. Ibland sorlar liksom inte texten ur fingrarna på det där rinnande sättet som en tänkt sig, men här kommer i alla fall svar på ett par frågor som ramlat in i kommentarsfältet den senaste veckan.
Kram (PLUS BARA FYRA DAGAR KVAR TILL JULAFTON!!!)

Q: Hej Emma! Vi plus vår tvååring ska till Stockholm tors/fre nästa vecka. Skansen är givet men vad finns mer för barngrejer? Gärna utomhus pga nojig att åka på nån bacill till jul (bägge vuxna här hemma har redan varit sänkta senaste veckan pga famous dagisbaciller). Tacksam för tips!

PS. Vi spenderade en vecka på Gotland med 2 andra småbarnsfamiljer i somras och vill tacka för alla dina tips!
Hanna
A: Hej Hanna! Vad kul att du tyckte om mina tips! Det gör mig så glad! Och vad roligt med Stockholms-visit. Skansen är ju himla mysigt, och perfekt att avsluta med Rosendal för en fika (det finns en utgång vid vargarna som ligger supernära) om en vill ha ett break från julmarknaden. Jag är ju ett stort fan av Junibacken (särskilt vardagar), men om ni vill åt utomhusaktiviteter så slår jag gärna ett slag för mina egna hoods. Hälsa på hästarna, katter och höns i Aspuddsparken (T-bana Aspudden) och lek loss i den fenomenala lekparken. Vanligtvis kan en grilla korv och klappa kaniner också, men just nu verkar både grill och kaniner lite vara lite skygga. Men det finns fika i caféet!
När 2-åringen sover kan ni pipa över åsen till Midsommarkransen (eller ta buss 161 till Midsommarkransen i fall ni är trötta i benen och inte orkar ås-backen), kika in i mina kvarter, besök Mimmi Staaf och 2littlespoons, köp med dig en kruka från Tellus blommor, ät kroppkakor på Nalle och kroppkakan eller mysfika på AB café vid Telefonplan. Eller gör något högst spännande: testa att klättra med 2-åringen på klättercentret vid Telefonplan. Vi har tagit med barnen dit ett par gånger och fler lär det bli …
Annars är ett hett tips (förvisso inomhus, men ändå): Bergianska och Edvard Andersons växthus (om en vill slippa overallen för ett tag).
Stort lycka till och hoppas ni får fina dagar i Stockholm
Kram emma

  

Q: Hej! Intressant det där med köpstopp…Då antar jag att det inte kommer några köptips eller samarbeten under denna period också? Jag menar, för att inte uppmuntra andra köpa.
Ulrika
A: Hej Ulrika! Mitt köpstopp handlar framför allt om att undersöka mitt eget sätt att konsumera. Men om fler vill haka på är det ju guld. Vi människor kommer förmodligen alltid att konsumera på ett eller annat sätt (eftersom vi lever i en marknadsekonomi), men jag vill gärna uppmuntra till att konsumera mer hållbart, inte för stundens ingivelse, utan kvalitativt, långsiktigt och gärna begagnat. Jag vill sporra att tänka efter innan köp och se vad en vill behöva och vad en egentligen behöver. Peppa att äta vegetariskt, matplanera, göra om istället för att köpa nytt, hyra istället för att köpa och så vidare och så vidare …
Jag kommer fortsätta att ha samarbeten under mitt köpstopp och kanske kommer dela med mig av hållbara köptips, eftersom jag ibland får specifika frågor från er läsare där ni är på jakt efter hållbara tips. Och jag tycker det blir en bra motvikt till allt onödigt bös vi pumpas med överallt vi går. Att jag får chansen att ge en annan sida som är lite mer … hållbar. Inspirera till att vara kreativ, använda bortglömda saker och göra något nytt av det och DIY:a loss bland allt från återvinning till ratade pinaler.
Jag har några fenomenala samarbeten på lut som rimmar så bra med mitt eget köpstopp och min önskan om hållbar konsumtion och att inspirera till att återanvända. I vanlig ordning tackar jag bara ja till samarbeten som känns 100% relevanta för mig och mina läsare. Har du hållbara tips på lut så får du gärna dela med dig. Jag lär mig så mycket av er läsare att hälften vore nog <3.
Kram emma

Q: Var har du fått tag i den gulliga lilla granen?
Anna

A: Hej! Just den här lilla minigranen är en KRAV-odlad liten sak, inköpt via fenomenala Smålandsgran. Så fin i vasen, eller hur?

 

Q: Umgås du med lollo och Linda fortfarande? Kram
Johanna
A: Hej Johanna! Jo, vi umgås, fast inte så mycket som förr i tiiin. Då skrev vi ju bok i hop, jobbade tillsammans och delade kontor, så då blev det att vi umgicks nästan dygnet runt. Lägg då till att jag och Lollo bor i samma trappuppgång och har barn som är jämngamla. Det här med att dela kontor med kompisar är ju himla flott, men det gör också att jag liksom kände mig rätt socialt nöjd efter arbetsdagens slut. Jag hade fått min sociala dos uppfylld och hade inte så mycket energi över till andra (viktiga) vänner. Och jag behöver många vänner i mitt liv har jag kommit fram till. Det ger mig styrka, olika infallsvinklar och en massa energi. Det passar min person och en social katt som jag.
Men jag har inte haft så mycket socialt sug de senaste åren (dels på grund av livet, men också att en har fått så mycket gratis av att jobba med kompisar och hänga i allsköns föräldragrupper) om man jämför med tidigare då jag alltid rörde mig i grupp, anordnade sommarkollon för kompisar och hade fest varenda helg. Det är där, i mittpunkten, som jag trivs allra bäst.
Jag har saknat den delen av mig. Och det sociala suget, suget efter det där havet av människor som jag älskar att ha i mitt liv, och – framför allt – längtan efter att vårda en hel drös vänskaper som ger mig energi. Det gör att jag umgås med fler människor nu över lag tror jag.
Vissa människor kanske sitter på en outtömlig källa på socialt sug och energi, men jag har en dos som jag gärna portionerar ut. När jag jobbade med Linda och Lollo så portionerades 100% till dem, medan jag numera portionerar ut mina tankar till en hel hop av gullisar. Men jo, vi umgås fast kanske mest off blogg (liksom en hel drös av mina andra relationer som pågår mellan blogginläggen) och oftast blir det att jag och något av barnen ramlar ner till Lollo på en snabb lekvisit.

Q: Hej Emma!
Vart har du köpt din superfina halsduk :)?
Kram Malva
A: Denna ullhalsduk kommer från H&M. Köpte den förra året och ska bära den heeeeela livet (måtte det vara långt).
Kram emma

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Hej! Jag har en fråga jag med. Hur berättar ni om jul för era barn? Jag har en liten son som är snart 2 år och nu funderar jag kring saker som: vad berättar man, hur, ska man hålla saker hemliga eller inte, (här i tyskland heter jultomten Weihnachtsmann)
  — “finns” Weihnachtsmann eller inte? Vem pyntar granen, vi eller “änglarna”? Det är ju nu man skaffar minnen och traditioner!
  Borde ha en strategi tycker jag…!!
  Tack för finaste bloggen , god jul från tyskland 🙂

 2. Syrlig kommentar du fick om köpstoppet.. Jag förstår varför du (och andra bloggare) har samarbeten och jag tycker ändå att du lyckas balansera dina väl med den inställning du har till konsumtion osv. Inte helt lätt ju.

  Däremot funderar jag mer över påfund som “köpstopp”. Hur vi inte klarar av att leva “normalt”, utan måste ta till ett nytt begrepp som köpstopp för att få balans i livet. Visst, det är bra att man stannar upp och inser att man kan leva även utan att konsumera skräp. Men det känns ändå lite fel att vi inte kan tänka på detta varje dag utan istället “måste” ta till en månad om året.. Och detta är alltså ingen kritik mot dig, utan jag har bara funderat mycket kring begreppet och vår förhållning till konsumtion.

 3. halsduken och kappan gifter sig så bra ihop!

Kommentera

Stäng meny