Pyssliga tips & trix

konservburkar DIY by emmas vintage

Jag fick en hel hög med mejl, frågor och kommentarer om mitt inlägg om sprayfärgs-pyssel, så här kommer en Q&A om just detta. Happy DIY!

sprayfärg cykel by emmas vintage

Q: Vad heter de här fyra färgerna? Jag vill ha några färger som verkligen är pastellfärger, och de här verkar ju vara superfina!
A:  Hej! Jojomänsan, här osar det pastell. Jag har ju hur många sprayfärger som helst. Men just dessa heter 6120 (Malachite Light), 1100 (Butta), BLK400-6320 (Hope) och 3100 (Fro. Strawberry).

Q: Åh, inspirerande! Är det någon speciell sprayfärg eller är det bara att ta vilken som?
A:  Det finns oliak färger för oliak underlag. Dessa köpte jag för att spraya min cykel med så de är för metall. Men sedan finns det ju de färger som passar bättre för exempelvis trä. Om man ska spraya barnleksaker så bör man kika på om färgen är giftfri också, annars får blir det inte så bra när det ska dreglas och bitas. Dessa färger ska man exempelvis inte använda medan man dricker och äter (varför man nu skulle göra det), eftersom färgen är giftig och cancerframkallande. Så ta det försiktigt. Fråga i butiken vilken färg som passar   dina pyssel-projekt, de brukar kunna ge bra hjälp.

galgar by emmas vintage

Q: Hej Emma!
Jag måste säga att jag tycker att din blogg är helt fantastisk! Vill väldigt gärna spraya mina galgar också, vad heter sprayfärgen och vilka nyanser har du använt dig av? Behöver man rugga upp ytan med sandpapper eller går det att bara spraya?
Kram
A: Tackartackar, vad himlans glad jag blir.  Yes, rugga upp ytan lite med sandpapper om ytan är oljad. Om ytan redan är uppruggad kan du bara rengöra galgen. Sedan är det bara att spraya på. Spraya lätt från ungefär 20-30 centimeter avstånd. Det är bättre att spraya lätt flera gånger än att bara mölja på. Då börjar färgen att rinna. Jag har använt mig av en rad olika färger på galgarna. Alla från märket Montana. Nyanser som du ser här är: BLK400-6510 (Fog), 6100 (Liberty), 6200 (Venice), 6120 (Malachite Light), 1100 (Butta), BLK400-6320 (Hope) och 3100 (Fro. Strawberry).

Q: Fabulous! Nu blir jag toksugen på att göra samma sak! Men kan man göra det inomhus eller kommer man halvdö att ångorna då?
A: Nämen man tackar! Ja, spraya på – det är superkul. Men. Du ska definitivt vara utomhus för färgen är giftig som tusan. Cancerframkallande. Så ta’t lugnt. Jag brukar lägga ut papp ute och spraya loss. Sprayen sprider sig lite i vinden, så det är bra att inte ha på sig sin finaste stass dagen till ära. Använd en extra stor papp också, så att du inte råkar spraya på underlaget eller att det kommer utanför.

Q: Jättefint! Fanns ju massor av grejer på Highlights. Kanske i ett längre how-to-inlägg får vi veta vilka färger som är bra och tips å trix?
A: Ajaj kapten! Här kommer lite smarta tips:
1. Se till att ha rätt färg för rätt underlag. Fråga i butik vilken färg du ska använda.
2. Var utomhus och ha oömma kläder på dig. Undvika att ställa dig med ditt pysselprojekt under ett bostadsfönster, för färgen luktar väldans mycket.
3.  Lägg ut en papp för att undvika att spraya på någon stackars trottoar eller var du nu har valt att vara. Om det blåser, vinkla upp en sida av pappen så att du inte råkar spraya något med hjälp av vinden.
4. Spraya på rengjord yta. Sprayar du på trä så kan du med fördel rugga upp trät med sandpapper innan.
5. Spraya lätt från cirka 20-30 cm avstånd. Moffla inte på för mycket färg.
6. Låt torka. Länge. Inte pilla. Bara vänta.
7. Ångrar du dig så kan du alltid ta bort färgen med aceton.
8. Detta är ett himlans roligt pyssel och det är lätt att bli sprayberoende (alltså att du vill spraya allt som kommer i din väg: lampor, stolar, askar, galgar – allt), men ge en varm tanke till miljön och håll dig inom rimliga gränser. Annars är det bara att spraya loss. Lycka till!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Så galet fint, vill också!

 2. Då har jag en till DIY-fråga. 🙂 Du har vid flera tillfällen skrivit att din mamma/dina föräldrar är “måla-rutigt-golv”-experter! Hur gör dom som gör att det blir så bra? Hur målar man rutigt golv alls föresten? 🙂

 3. Hej! Ville bara säga att det faktiskt finns en bättre sorts sprayfärg på marknaden, Maston H20! Spray. Den ska tydligen vara både vattenbaserad och ofarlig att andas in samt ska den efter att den torkat vara både vatten och väderbeständig. Har själv inte testat den dock så kan inte säga om det är sant.

 4. Hej!

  Jag undrar var i stan du köper dessa? Eller du kanske handlar på nätet? Om så, vars då?

  Från en pysselknarkare 😉

 5. Amen hej va jag ska gå och köpa sprayfärg nu. Tack för inspon som alltid, raring!

 6. Hej, jag har en lite tråkig fråga men hur gör du för att tvätta dina vintagekläder? Mycket kan man ju inte tvätta i maskin och det blir ganska tungt att handtvätta mest hela tiden (dessutom har de slutat sälja handtvättmedel?!?)… Och en student har inte råd med kemtvätt!

 7. Ooo, tack för alla svar! Jag är jättepeppad att börja spraya mig silly nu! 🙂

Kommentera

Stäng meny