Påsk på Gotland?

Planen var att åka till Gotland över påsk, plocka in påskris, få ner lite fröer i jorden, andas frisk luft, vårstäda ur torpet och fira en första och en sista påsk på denna vackra plats.  Se till huset, göra i ordning torpet för försäljning, börja packa och göra klart alla jobb. En utstuderad, marinerad dagdröm som jag vaggat mig till sömns med i veckor.

Jag har längtat, längtat och längtat.
Sedan seglade corona-viruset in. Fan, fan, fan.
Kompassen har snurrat och snurrat, i en tornado av påskris, känslor och längtan. JAG VILL JU, sa min inre 3-åring. Särskilt efter veckor av vabb, ett företag på sne och den där ovissheten som vi nog alla känner. Den där längtan som jag hållit fast så hårt i, skulle inte den … bli av?
Men om jag åkte färjan över i egen hytt då? Kunde det gå? Om jag ringer Destination Gotland och frågar vilken avgång som har minst passagerare? Om jag åker INNAN alla andra? En vecka? Två veckor? Om bara barnen kan bli friska någon gång – GAH – så vi kan åka. Komma i väg. Så påsken blir av. Har försökt hitta så många, små glipor av möjligheter.
Men nej.

Det gör ont, men det känns totalt fel. Att jag, boende i Corona-town, med ungar vars kost består av ledstänger, trappräcken och snorbusar, skulle guppa över Östersjön, till en ö där smittohärden inte tagit fäste än uppdatering: fick precis reda på att Gotland har samhällsspridning nu). En ö med begränsat antal vårdplatser. Nä.
Läser uppdateringar på uppdateringar från kommuner som behöver handskas med corona-flyktingar – stockholmare som tar sin tillflykt till sommarhus ute i landet. För att slippa karantän (obs, har själv snuddat vid tanken ungefär 63721542 gånger). De kommuner som nu behöver välja mellan att ta hand om den egna befolkningen och stockholmare på besök.
Vilken jädra soppa.
Inte trodde jag att vi skulle ha en stäng-gränserna-diskussion inom landet. Också.
Jag lider med alla viktiga, hållbara aktörer som laddat upp inför påsk-vågen, och hoppas att alla tar igen alla loppisfynd, restaurang- och cafébesök senare.

Ja, vi blir hemma över påsk så klart.

Det blev inte någon första eller sista påsk på torpet.
Det kändes enormt sorgligt – som min egna lilla, egoistiska, privilegierade katastrof – för någon vecka sedan. Där moral och solidaritet ställdes mot längtan. Men nu känns det skönt på något vis. Att slippa trilskas med moralen och skavet, och helt enkelt tugga i sig att påskplaner inte alltid blir som en tänkt sig.
En kan inte alltid få som en vill. Särskilt inte i tider som dessa.
Min egoistiska längtan får stå tillbaka.

Så får jag hoppas att smittohärden uteblir på Gotland, att vården håller.

Håller tummarna för alla därute, och att påsken blir lugn. Hemma <3

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Vi ville så gärna också…inte till Gotland men till stugan i de jämtländska fjällen men precis som er blir vi hemma i stan. Det blir bra det också.

 2. Som en av dom som sliter hårt och många timmar om dygnet nu för att hantera det här. Dessutom som en av dom som jobbar i en liten glesbygdskommun så vill jag säga: Miljoner tack för din klokhet!
  Vi i glesbygdskommuner fasar verkligen för påsken som kommer. Vi har få vårdplatser, sjukvården är nerbantad till minimum. Vi har knappt resurser till de bofasta. Hur ska vi kunna ta hand om fler? Vi kan inte jobba 24 timmar om dygnet. Vi måste också sova. Och blir någon av oss sjuk så finns det inga ersättare.
  Så, tack Emma, tack! Önskar att fler resonerade som du!

 3. Du är så bra Emma ! Helt rätt tänkt! Vi ställer också in planer på att åka från Malmö till Lysekil över påsken; men det blir bra ändå!

 4. Du är så klok och fin Emma,om alla tänkte som du så kanske Corona inte spridits i den takt det gör. Mår nästan illa när jag läser om dem som bara tänker på sig själva och hjälper till med smittspridningen. Frågan är ju tyvärr Hur naiv är en svensk? Påsken blir vad man gör den till. Inte så många som har sommarställe att resa till,men firar en härlig påsk ändå.

 5. Jag hoppas att alla som tänkt åka från Stockholm till oss i Jämtland tänker likadant som dig. Hoppas vården räcker till.

 6. Vad klokt tänkt, hoppas fler tänker likadant

 7. Du är inte ensam om att känna dig snuvad på konfekten, påskkonfekten denna gång. Det finns dagar när jag vaknar och hoppas att allt det här med virus bara varit någon märklig dröm. Men det är ju tyvärr inte det. Här hos oss är inte spridningen jättestor ännu, men den finns närvarande hela tiden. Hoppas bara att det snart är över.. Tills dess drömmer jag om vår och försommar och bara ben i min nya loppade gula sommarklänning!

 8. Tack för att du tar ditt ansvar! Det behöver vi alla göra nu! Och Gotland finns kvar!! ♥

 9. Jag har verkligen respekt för dig, just för att du alltid försöker att följa din egna moral kompass och låter inte alltid egot vinna, inga lätta grejer alltså, så tack för inspirationen och tack för en underbart fin blogg! Hoppas att ni får en mysig påsk här i stan! Kram

 10. -Ni, som verkligen har större anledning att resa till ert fritidshu än de flesta andra… I sanning ett beundransvärt beslut!!
  Föredömligt och jag hoppas ni inspirerar många andra. Tack!

 11. Så tacksam för att du tänker dessa tankar, fattar ett sådant beslut och också visar för andra att det här är rätt beslut att fatta, även när det inte känns lätt.

 12. Men ja ÄNTLIGEN en influencer som tar samhällsansvar!
  Som jag har längtat, blir helt knäsvag av att sitta som boende ute i “sommarstugeglesbygd” med redan ansträngd sjukvård och läsa om livsstilsbloggare som “flyr karantänen” på sina landetställen.
  På 40-talet ombads folk gå ut i krig och beredskapsarbete, nu ombeds man stanna hemma en vår. Vägrar tro att vi inte ska klara det!
  Heja dig Emma, du är så jädra bra!

 13. Du är så bra!

Kommentera

Stäng meny