Orangeri, halmbalshusdrömmar, fönsterrenovering & hönshus – nytt på byggfronten!

God morgon!

Efter några veckors väntande,  kommer senaste nytt från byggfronten!

Halmbalshusdrömmar
Still going strong. Vi skickade in bygglovsansökan i januari, men fick bassning kring tillgänglighet. Det är ju lite av en vetenskap så att säga. Tillgänlighetsreglerna säger ( i korthet) att en ska kunna ha alla funktioner på nedervåningen, alltså tillgång till dusch och sovrum. Vi hade ritat in att vardagsrummet skulle kunna bli sovrum, eftersom vi har ett stort kök och också ett sorts mellanrum (som skulle fungera som vardagsrum om det skulle tryta). Bygglovshandläggaren tolkade reglerna som att vi var tvungna att ha plats för ett specifikt, avgränsat vardagsrum jämte det planerade tilllgänghets-dit-ritade sovrummet. En fråga som dök upp var “Kanske har ni ritat et för litet hus”.
Vi vill ju rita ett litet, lagom stort hus. Och hellre mindre än större. Så vi hörde oss för bland arkitekter och frågade i grupper, och till slut fick vi igenom en variant där vi ritade in sovrum i det befintliga vardagsrummet och fick plats med en soffa i samma rum.
Krånglig väg,
Men! Nu har bygglovsansökan gått ut till grannarna och de har till slutet av april att tycka till. GULP!

Orangeri
Om eller när vi får bygglov är planen att börja bygga orangeriet. Anledningen är att det är … gött? Och det är viktigt att ha någonstans att fika när en bygger? Okej, viktigast: Vi behöver någonstans att renovera alla fönster som ska sitta i huset. Dessutom så gissar vi att det kommer vara sju resor enklare att bygga orangeriet eftersom den platsen är någorlunda flack.

Fönster & dörrar!
I väntan på bygglov så har vi ju fyndat en massa fönster till orangeriet, men också fått kontakt med en granne som har ett gäng fönster och dörrar i sin lada. Ska kolla vad han vill ha för kalaset, men skulle vara så fint på något vis att skriva vid varje dörr, och vid varje fönster var de kommer ifrån?

Hönshus på hjul
Vad vi gör just precis nu? Planerar hönshus! Vi ska ju bygga på ett gammalt släp, och ska använda begagnat virke och eget virke från träden som fällts på tomten. Det blir göj!

Magnifik lekplats
Kanske det viktigaste av ALLT i detta bygge är att fixa en lekplats till kidsen. Jag skulle vilja få tag i en fet rutschkana och bygga ett litet torn! För ju mer de leker på tomten, desto mer kan vi göra där. Och vi gillar ju att ha dem nära så att säga. Så just nu pinterestar jag och kidsen ihop något maffigt!

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Så spännande att följa! Hur stort ska det bli?

  2. Så underbart roligt att få följa era planer!!! ❤️

  3. Detta är så spännande…. kanske har redan SVT eller något produktionsbolag kontaktat er, men detta borde ju dokumenteras och komma med på tv när det väl är dags att starta. Husdrömmar/Hjälp vi har köpt en bondgård och det sitter i väggarna och så lite värmländskt jävlaranamma.

  4. Så kul att följa! Etc. hade byggt klart en visningsmodell av sitt klimatsmarta hus nu och lagt ut en digital visning. Jag tyckte de verkade ha många smarta lösningar med 🙂
    https://etctorp.se/digital-visning/

Kommentera

Stäng meny