Opps, jag har köpt en elbil!

Ja, detta kanske var lite otippat, men detta är min … bil.
Min elbil.
Barnen – som är besatta av Pokemon – har döpt den till Pikachu.

Men hallå, varför har du en bil när du bor i Sveriges kollektivtrafikstätaste stad?
Jäkligt bra fråga av mig själv.
Jo, så här har vi tänkt.

Denna elbil är inte bara min. Utan även Johns. Och mina föräldrars … som bor i Värmland.
Och bilen ska inte användas i Stockholm.

Okej, nu ska jag förklara.
Mina föräldrar bor ute på landet, är beroende av bil och äger en fossilbil.
Vi bor i Midsommarkransen i Stockholm och är lååååångt ifrån beroende av bil eftersom vi knappt kan värja oss från all kollektivtrafik som vill plocka upp oss. Denna stad behöver inte en bil till, det är jag ganska övertygad om.

Vi har ju ett torp på Gotland. Eller ja, vi har ju precis sålt det. Tidigare somrar har vi hyrt våra kompisars bil när vi åkt till torpet. Ett toppen-upplägg eftersom de inte använde den så mycket under tider då vi behövde transportmedel. En bil som vi använde sparsamt. Men nu har de gjort sig av med bilen (rimligt). Men vi som skulle åka till Gotland för att packa, rensa och hänga i ett par veckor? Hur tusan skulle vi ta oss runt på ön? Frakta barn och packning, katt å matkassar?  Först var vi inne på ellådcykel, i kombination med kollektivtrafik och att hyra bil vid behov. Ett hyfsat stort steg för en bekväm människa som jag, men ändå spännande att utmana tankarna. Normerna. Bekvämligheten. Men. Det är hyfsat stora avstånd på ön. Bussen går förvisso till både till Katthammarsvik (bad!) och Visby (handla mat), men i coronatider kanske en barnfamilj på buss inte är någon het dröm.
Ellådcykel kommer vara en pusselbit i vår kommande landet-dröm, men det kändes som ett stort projekt att frakta hit för några veckors njut (dock fick jag veta att en så klart kan HYRA ellådcykel veckovis i Visby, men insåg detta lite sent).
Nåväl.
Mitt i “hur ska vi transportera oss”-jakten kom vi på att vi kunde lägga upp denna sista sommar lite som ett femtonspel. Flytta en ruta för att komma åt en annan så att säga.

Vi drömmer ju om att flytta till Värmland. Planen, eller pja, drömmen, är att bo (hyfsat) nära mina föräldrar och dela på en elbil. Älskar hela delningstanken, och med tanke på att en bil står parkerad ungefär 96% av sin livstid så känns det rimligt.
Planen var att hitta ett hus först, köpa en bil sen. Men nu vände vi på planen istället. Så nu har vi vår lilla elbil till Gotland, använder den i sommar, kör den sedan till Värmland, till mina föräldrar. Och där lämnar vi den och hjälper dem att sälja deras fossilbil så småningom.
Just nu installeras laddbox hemma hos mina föräldrar, och så ska jag hjälpa dem att fixa Tibber (älskar denna app!) när jag kan komma och hälsa på. På så sätt kan de ladda elbilen är elen är som minst smutsig.

Den dagen vi flyttar (och det kan ju ta sin lilla tid, även om Sundh här är aningen rastlös), eller för all del: hälsar på långa perioder (post corona) eller letar hus, kan vi köra elbil. Och hittar vi inte ett hus i närheten, pja, då löser vi det då.
Så taggad på detta!
Ett STORT tack till Dnilva och hennes partner Philip för coachning i elbilsköp!
Önskar att ni fanns som app, för jäklar i berget så bra service!

Valet föll på en begagnad Nissan Leaf, en liten elbil (ju mindre desto klimatsmartare), som går tyst som en lätt sommarvind. Förvånad ändå vad många ställen det går att ladda på lite varstans.

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 6 kommentarer

  1. Hurra och välkommen till elbilsfamiljen! ❤️ Det här blir väl ett perfekt upplägg! Kul att vi kunde hjälpa till!

  2. Grattis till Pikachu (mina barn älskar också pokemon)! Är inne på samma spår, att skaffa en elbil (gärna begagnad) som används kollektivt av flera familjer. Ett inlägg med tips och tankar om att skaffa elbil hade varit mycket uppskattat! Eller så kanske du kan övertala Dnilva att skriva det 🙂

    1. Vilken bra idé!!!

  3. Åh, låter som ett bra köp. Vi är på jakt efter en hybrid (pga kör i princip bara riktigt långa sträckor), men jisses vilken djungel det är. Svårt att göra rätt, och framför allt oerhört svårt att hitta en begagnad..

Kommentera

Stäng meny