Önskeinlägg: Perennrabatt, blommor och växter

Häromdagen fick jag en fråga om min perennrabatt på torpet och om jag kunde göra en växtlista.  Klart jag kan! Jag fick lite feeling och gjorde en liten skiss också. Himla nyttigt för mig, för nu inser jag att jag behöver (eh) ett tillskott av en annan färgskala, hehe.

perennrabatt perenner trädgård torp skiss

Så här ser perennrabatten ut i dag (eller ja, FÖRHOPPNINGSVIS efter veckor av torka). Den är full av pioner, rosor, nepeta (hej alla katter, kom hit!), stjärnflocka och även lite brudslöja. Slängde även ut lite vallmofrön innan vi lämnade torpet, men vettetusan om det blivit något av det. Här har jag ju skissat rabatten härligt frodig, men det kanske är lite önsketänkande. Den är fortfarande lite skral.

Sommarens projekt blir att få in mer gult och orange i mixen och göra en plan så att rabatten blommar hela sommaren. Sedan har jag en dröm om jätteverbena, mer stockrosor och daggkåpa. Plus att jag är fasligt förtjust i stäppsalvia. Och kanske en liten lavendeläng till höger? Herregud så flott det hade varit!
Min melodi är inte så uppstyrd. Jag gillar vilda trädgårdar och får på riktigt panik när det är för ordnat i rabatterna. Det ska vara vilt, härligt och stökigt av blommor.

Nåväl, från början (alltså för två år sedan) fanns här bara luktärten, malvan och en pion, så mycket har hänt. När en går runt i trädgården så ser en spår av någon tidigare ägare som älskade sin trädgård. Jag vill verkligen putsa fram den där trädgården och respektfullt ta hand om allt det där som någon en gång satt.

Har du tips på perenner jag kanske måste ha i min rabatt? Kommentera!

perennrabatt perenner trädgård torp skiss grusgång

Liked it? Take a second to support emmasundh on Patreon!
Loading Likes...

Detta inlägg har 26 kommentarer

 1. Jag hade nog varit försiktig med att ta in daggkåpa. Nu vet jag inte var du tänkte ha den, men den har en tendens att ta över, tycker jag.

  1. Okej, bra att veta!

 2. Hej,
  Nävor är söta. Och höstanemon är fint, blommar rosa ganska sent på sommaren.

  Daggkåpa kan vara jobbigt, hos oss sprider den sig jättemycket med små nya daggkåpor varje vår.

 3. Hos oss (inte Gotland dock, så lite kallare) växer daggkåpa, isop och salvia väldigt bra utan större insatser från min sida. Tycker vanlig salvia också är fin när den blommar + att man kan skörda! Isopen lockar till sig jättemycket insekter och finns i flera olika färger. Aklejor kanske också? De är inte pernenner, men självsår sig bra. Ska bli skoj att se hur trädgården blir!

  1. Blir väldigt sugen på Aklejor alltså. Många som tipsar om dem här.

 4. Gillar alunrot och nävor väldigt mycket! Det är så fina blad och blommor på dom 🙂 Aklejor är också fint och torpigt

  1. Tack för tips!

 5. Alltså, jag är ju förtjust i aklejor och det är så spännande att se var det dyker upp en ny nästa gång. I alla fall frösår de sig jättebra i vår trädgård.

  1. Måste testa!

 6. Ska anlägga en exakt likadan längs med vår gång! Vill veta allt! Hur gjorde ni????? Har ni tryckat runt kanterna? Bredd? Längd? Ge mig din diyguide!:*

  1. Hahaha, jag gör ännu ett inlägg om detta när jag kommer till torpet!
   Kram emma

 7. Trädgårdsnejlikerot/geums! Finns i en mängd fantastiska färger, växer härligt spretigt och har kronblad som påminner lite om vallmo fast mindre till storleken.

  1. Åh, vilket bra tips!

 8. Jag tycker att ni skulle ha någon vit blomma där också – så fint ihop med andra färger.

  Kärleksört är bra om man vill ha något som blommar sent men är fint innan det blommar också.

  1. smart!

 9. Fint! Tips på vilt och gult: Praktröllika. Sen jättedaggkåpa – härligt frodigt grönt och med de gracila limefärgade oansenliga blommorna.

  1. Tusen tack!

 10. Tipsar om allt möjligt 🙂 Klematis och löjtnantshjärtan, både rosa och vita. Å kaprifol!! Gör humlestörar, fina på hösten, även kärleksört som är fin i sep-okt. Plantera gärna en doft schersmin buske – doftar ljuvligt om kvällarna på försommaren.

 11. Daggkåpa är ju en superbra växt! Frodig och enkel att dela och plantera på nya ställen. Alltså även ekonomisk och klimatsmart 🙂 plus väldigt tålig och kräver inte mycket men ger fina blad som förgyller buketter och trädgård.

 12. Riddarsporre och Löjtnantshjärta är mina bästa torp-blommor!

 13. Flox, flox, flox, flox! Blommar ofta lite senare på sommaren, finns flera sorter och färger. Exakt rätt torpetkänsla på denna blomma tycker jag!
  Daglilja (gula och väldoftande) och nävor är andra tips.
  Kör på med daggkåpa! Bara trevligt om det växer ordentligt ju. Man kan dela och börja på en ny rabatt 🙂

 14. Tack för bästa önskeinlägget <3 Allt man kunde önska och lite till, fick massor med inspiration!!

 15. Till skillnad från många andra här tycker jag absolut att du ska ha daggkåpa i rabatten. Det blir en lugn grön fond till allt det röda och rosa. Daggkåpan frösår sig (ändå inte vansinnig mycket) men de små skotten växer lååångsamt och det är jättejättelätt att rensa bort dem. Det är en helt annan sak med exempelvis mynta eller (den fantastiskt vackra) malörten som båda sprider sig med utlöpare under jord. Det är lika svårt att bli av med som kirskål. Jag har haft jättedaggkåpa i en rabatt i sex år nu och den är väldigt lätt att hålla efter. Blir den för stor drar man bara upp plantan och delar den. Plättlätt!

  Mitt bästa tips är att tänka att det ska vara vackert även på hösten och ta in några perenner som är fina och blommar då (fast kanske inte om ni aldrig är i torpet på hösten). Sen är silvriga perenner så vackra i en rabatt. Kan lammöron vore något?

 16. Vilket härligt inlägg! Ser fram emot en uppföljning när du är på plats igen 🙂
  Tänkte också på aklejor & även borstnejlikor, så fina snittblommor! (tycker dock det är lite jobbigt att båda självsår sig, de hamnar alldrig där jag vill i rabatten…) Höstanemoner är också otroligt vackra & flox… Hmm nu blev jag sugen på att åka hem & börja gräva i rabatten 😉

 17. Vad är det för läge på rabatten? Sol eller skugga? För det påverkar om växterna kommer att trivas. Just stjärnflocka, astillbe och löjtnantshjärta föredrar mer skugga och gillar vatten (jag har själv försökt att lyckas med dessa i en liknande rabatt på norra Gotland, men fick ge upp). Jag skulle rekommendera lavendel i massor, den älskar den kalkrika jorden på Gotland och tål torka. Finns även en del en vit variant.
  I vår perennrabbat så förstår den sig i grusgången, så de plantorna brukar vi flytta på och fylla ut i olika rabatter.

  Hoppas på att få se mer av odlingarna!

  1. Tack för tips! Skulle älska lavendel precis ÖVERALLT!

Kommentera

Stäng meny